INGEN HJELP: Tone Bråten forteller at norske kvinner reagerer på at kvinner som trenger eggdonasjon for å få barn, ikke får noen som helst hjelp i Norge. Bråten har spesialisert seg på terapi for ufrivillig barnløse. Foto: Privat/TV 2
INGEN HJELP: Tone Bråten forteller at norske kvinner reagerer på at kvinner som trenger eggdonasjon for å få barn, ikke får noen som helst hjelp i Norge. Bråten har spesialisert seg på terapi for ufrivillig barnløse. Foto: Privat/TV 2

Norske par får ikke hjelp hvis det er kvinnens egg det er noe galt med

Familieterapeut og veileder Tone Bråten sier Norges forbud mot eggdonasjon rammer ufrivillige barnløse svært urettferdig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For mange norske par er det å få barn en stor drøm. I jakten på en familie er det mange som møter uventede og triste vendinger. 

Omkring ti prosent av norske par opplever ufrivillig barnløshet. 

Eggdonasjon er et alternativ for at norske par skal kunne virkeliggjøre drømmen om barn. Det er ulovlig i Norge, og parene må derfor dra til utlandet for behandling. 

Tone Bråten jobber som familieterapeut og veileder for norske par som sliter med å få barn. Hun var selv gjennom fire prøverørsforsøk før hun ble gravid med tvillinger. 

Diskriminerer

I dag er hun den eneste terapeuten i Norge som har spesialisert seg på samtaleterapi og veiledning for norske par som gjennomgår assistert befruktning, eggdonasjon eller adopsjon. 

– Ved behandling for ufrivillig barnløshet er det stort fokus på det medisinske, men det er vel så viktig med det følelsesmessige, sier Bråten. 

Hun møter daglig par som har valgt eggdonasjon i utlandet. 

– Det er mange av kvinnene som opplever det som svært diskriminerende at de ikke får hjelp i Norge. Er det mannen som har et problem får de dekket tre forsøk med assistert befruktning, men er det kvinnens egg det er noe galt med er det ingen hjelp, forteller Bråten.

Tabu 

Hun sier det er svært tøft for mange par å gjennomgå en slik prosess. Mange føler skam og forteller verken familie eller venner om den ufrivillige hjelpen de trenger. 

– Det er dessverre fortsatt veldig tabu å ikke kunne få barn på egenhånd. Mange klarer ikke være åpne om eggdonasjon, og får derfor ingen støtte. Det er vanskelig å få støtte som veier opp for den sorgen man føler, sier Bråten. 

Hun sier barnløshet oppleves svært privat. 

– Det blir plutselig snakk om et samleie et helt sykehus vet om. Og ved eggdonasjon er det ekstra sårt fordi det er så tydelig hvor «feilen» ligger. Noen kvinner føler derfor skam, sier hun. 

Hun hyller det norske paret Cecilie Sandal og Trond Egil Thorsvik, som har stått frem på TV 2 med sin historie. De har holdt det hemmelig for svært mange at sønnen Sander (2) kom til verden etter en eggdonasjon i Spania. 

– Norsk lov gjør barna ulovlige

I møte med foreldre som har fått barn ved hjelp av eggdonasjon er det mange utfordringer. 

– Veldig mange sliter med å forklare situasjonen overfor det som kanskje er en norsk, konservativ familie? I tillegg gjør dagens lovverk det slik at barn av eggdonorer er ulovlige i Norge, sier hun. 

Bråten legger til at foreldre sliter med å forklare barna hvordan de ble til. 

– Konsekvensene av forbudet er at vi serverer klienter på gullfat til utenlandske klinikker. Disse burde fått hjelp i Norge. Det er aldri slik at eggdonasjon er noens førstevalg. Jeg lurer på hvor mange norske politikere som har snakket med disse kvinnene?

Hun sier lovlig eggdonasjon vil føre til at barn av eggdonasjon får et positivt syn på hvordan de ble til.