Agdestein sjokkerte mot verdenstoeren

– Meget, meget imponerende av Simen. En fantastisk start.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og TV 2 Sportskanalen frem til fredag 13. juni.

Skrantende helse til tross: Simen Agdestein spilte opp mot sitt aller beste mot Levon Aronian tirsdag.

Det holdt til remis mot verdenstoeren - og det med svarte brikker.

– Det er et veldig bra resultat. Det er en veldig fin start - jeg er glad for det. Jeg tror jeg spilte veldig bra, sa 47-åringen beskjedent til TV 2 etter partiet. 

– Jeg glemmer all smerte og lidelse
Få levnet den tidligere fotballspilleren store sjanser mot armeneren.

Duellen ble på forhånd beskrevet som «den verst tenkelige starten for Agdestein», men nordmannen overrasket de fleste i møtet med storspilleren - til tross for en lite ideell start på Norway Chess.

Mandag havnet han helt sist i lynsjakken, og tirsdag formiddag måtte han på legebesøk på grunn av smerter i brystet. 

Der kunne legen konstatere brukne ribbein, men en redusert Agdestein valgte likevel å fortsette i turneringen - og som han selv sa på pressekonferansen etter partiet:

– Du trenger ikke å føle deg bra for å spille bra.

– Hvordan er formen din?

– Jeg har hostet i en måned... Det gir seg ikke. Jeg får skikkelig vondt i ryggen når jeg hoster, men nå skal jeg «pøse på» med paracet og sånt, slik at jeg ikke for så vondt i ryggen. Men det gikk ganske bra under partiet, faktisk. Jeg tenker bare på partiet og har fullt fokus på det, og da glemmer jeg all smerte og all lidelse. Når jeg hoster under partiet, merker jeg ingenting. Jeg lurer på om det er adrenalinet som settes i gang, sa Agdestein.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst!

– Meget, meget imponerende
I partiet mot armeneren, som er den eneste aktive spilleren sammen med Carlsen som har en rating på over 2800, fikk Agdestein en brukbar start med sine sorte brikker.

Aronian viste dog hvorfor han er rangert som verdens nest beste spiller og skaffet seg et overtak, men Agdestein forsvarte seg godt og reddet til slutt i land en oppsiktsvekkende remis.

– Jeg ble stående litt dårlig, og han spiller jo godt - jeg må si det. Så får jeg inn en kontring, og det er mulig jeg hadde en forsert gevinst der. Det var veldig nærme. Så velger jeg en fortsettelse som er veldig sikker, hvor jeg er helt sikker på at jeg står litt bedre. Mulig at jeg kunne ha vunnet, men jeg hadde litt lite tid, så jeg valgte det «safe, i stedet for noe som var litt uklart, sa hovedpersonen.

I TV 2s sjakkstudio var ekspertene mildt sagt imponert over hva Agdestein, som på sitt beste var rangert som nummer 16 i verden, hadde fått til.

– Det er kjempebra - en fantastisk start. Jeg sa i går at jeg ikke hadde veldig store forhåpninger til det partiet der, så dette er meget, meget imponerende av Simen, sa sjakkekspert Espen Lie i studio.

Slik spilles partiene på onsdag:

Fabiano Caruana vs. Peter Svidler

Vladimir Kramnik vs. Magnus Carlsen

Levon Aronian vs. Sergej Karjakin

Veslin Topalov vs. Alexander Grisjtsjuk

Simen Agdestein vs. Anish Giri