Etter 3-0 over Brasil i finalen, kunne Frankrike omsider løfte VM-trofeet over hodet. Zinedine Zindane (med trofeet) ble finalens store spiller med sine to scoringer. Foto: Ben Radford / Getty Images Sport Classic
Etter 3-0 over Brasil i finalen, kunne Frankrike omsider løfte VM-trofeet over hodet. Zinedine Zindane (med trofeet) ble finalens store spiller med sine to scoringer. Foto: Ben Radford / Getty Images Sport Classic

XVI: Frankrike 1998

Vertsnasjonen innfridde forventningene og tok sitt første VM-gull, mens Norge nok en gang måtte konstatere at Italia satte kjepper i våre VM-hjul. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til verdensmesterskapet i Frankrike utvidet man fra 24 til 32 land. Dette gjorde selvsagt sitt til at flere fikk muligheten til å delta og land som Japan, Jamaica og Sør-Afrika deltok for første gang.

Våre beste menn deltok i sitt andre strake VM. De to første kampene endte uavgjort, mot henholdsvis Marokko og Skottland. I den siste gruppekampen møtte Norge Brasil. Den regjerende mesteren var alt klar for åttedelsfinale, men ettersom Drillo hadde terget på seg Mario Zagallo i forkant, sendte den brasilianske treneren et toppet mannskap.

Norge slo sensasjonelt Brasil i en VM-kamp
Brasil tok ledelsen ved Bebeto, men Norge slo tilbake og vant takket være scoringer av Tore Andre Flo og Kjetil Rekdal. Og med det sørget Norges for at Brasil for første gang siden 1966 tapte en kamp i gruppespillet i verdensmesterskap.

Men som så mange ganger før var det Italia som skulle knuse det norske VM-håpet. Christian Vieri parkerte Dan Eggen og satte inn åttedelsfinalens eneste mål. Norge var ute og siden har vi ikke deltatt i et VM.

Brasil var som kjent alt videre før kampen mot Norge. I den åttedelsfinalen var Chile motstander. De klarte aldri å gi Brasil skikkelig kamp. Det gjorde derimot våre danske venner som var høyt opp etter 4-1 over Nigeria i forrige runde.

Kampen i Nantes ble en svært jevn affære der Rivaldos to scoringer tilslutt bikket det hele i Brasils favør. Semifinalen ble også en nervepirrende affære som Brasil vant etter straffekonkurranse.

Frankrike dundret avgårde
Vertsnasjonen inviterte til fest og slo an tonen umiddelbart. Tre strake seiere i gruppespillet og franskmennene begynte å drømme om det helt store. Åttedelsfinalen ble en slitsom affære for franskmennene. De stanget og stanget mot Paraguay, men fikk ikke utteling før Laurent Blanc omsider fikk satt ballen i mål i det 113. minutt.

Kvartfinalen ble like slitsom da kampen mot Italia gikk til straffekonkurranse som Frankrike vant. Siste hinder før finalen var den store overraskelsen Kroatia. Davor Suker satte en støkk i de fremmøtte på Stade de France, men dette var Lilan Thurams store dag. Den daværende Parma-spilleren snudde kampen for Frankrike, hans eneste landslagsmål på over 140 kamper!

Zidane ble helten
Frankrike var klare for sin første VM-finale og det attpåtil på hjemmebane og mot selveste Brasil.

Zinedine Zidane avgjorde i realiteten finalen med sine to cornermål i første omgang. Brasil hadde ingenting å svare med og helt på tampen fikk Emmanuel Petit æren av å sette franskmennenes tredje like før slutt. Tidenes første franske VM-gull var i boks og festen kunne begynne.

Profilen: Ronaldo (Gullballen)
Se sak fra verdensmesterkskapet i 2002 for mer om Ronaldo. 

Toppscoreren: Davor Suker (Gullstøvelen)
I Frankrike i 1998 herjet Suker på topp for det strålende kroatiske laget som var med i mesterkskapet. Hans scoring i åpningskampen mot Jamaica, ble fulgt opp med kampens eneste mot Japan noen dager senere. 

Mot Romania i åttedelsfinalen ble Suker på ny den store helten med sin scoring like før pause. Ny scoring i 3-0-nedsablingen av Tyskland i kvarten. Han scoret også selvsagt Kroatias mål da landet tapte knepent for vertsnasjonen i semifinalen. Avsluttet mesterskap med å bli matchvinner i bronsefinalen mot Nederland. 

En notorisk målscorer som alltid var på rett plass til rett tid. Iskald i avslutningsøyeblikket og var også sikker fra ellevemetersmerket. Scoret totalt 45 mål på 69 landskamper for Kroatia, et meget akseptabelt antall. 

Davor Suker scoret seks mål i Frankrike i 1998. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic
Davor Suker scoret seks mål i Frankrike i 1998. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic