Professor: – Derfor er eggdonasjon både etisk og medisinsk forsvarlig

Professor Arne Sunde mener eggdonasjon i utlandet har blitt et kynisk marked og tror mange norske par blir lurt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte mandag om Cecilie (32) og Trond Egil (32) som dro til Spania for å kjøpe egg fra en spansk kvinne. Det resulterte i den svært etterlengtede sønnen Sander (2). 

Eggdonasjon er ikke lov i Norge, og tvinger derfor norske par til å dra til utlandet for å virkeliggjøre drømmen om barn. 

Norske par blir lurt

Professor Arne Sunde ved fertilitetsklinikken ved NTNU i Trondheim er Norges fremste ekspert på fertilitet og kunstig befruktning. Han er i tillegg leder ESHRE, verdens ledende organisasjon innen assistert befruktning.  

Sunde har hjulpet over 200 norske par som sliter med å få barn. Ifølge norsk lov kan han ikke hjelpe norske par med eggdonasjon. Han er skeptisk til at tusenvis av norske par havner på tilfeldige klinikker i utlandet. 

– Vi vet at norske par blir lurt økonomisk. Folk driver i tillegg med gammeldagse metoder som gir dårligere resultat og færre barn, sier Sunde. 

Han sier norske par må være nøye. 

– Vi advarer, og ber folk være veldig nøye når de velger klinikk, sier Sunde. 

Etisk forsvarlig

Nærmere tre av fire donerte egg i Europa kommer fra Spania. Der får eggdonoren 900 euro per egg, mens klinikken selger de videre for minst 10.000 euro. 

– Vi vet om tilfeller hvor det nærmest har vært svindel av par. Det er stor forskjell mellom de verste klinikkene og de beste spanske klinikkene, sier Sunde. 

Norske leger har ikke lov til å bistå norske par i jakten på de beste klinikkene i utlandet. Nå håper professoren at norske politikere forstår alvoret. 

– Det er både etisk og medisinsk forsvarlig å gjøre dette i Norge. Det er lite bivirkninger og ungene får det bra. Det blir et tilbud til en del kvinner, som av ulik årsak, ikke har egg det kan bli barn av, sier Sunde. 

Viktig valg 

Cecilie Sandal og Trond Egil Thorsvik forteller at de trådte inn i en ukjent verden da de bestemte seg for å prøve eggdonasjon. 

Foreldrene til Sander brukte flere år på å finne en god klinikk.

– Når du begynner å se rundt på disse klinikkene, og sender e-poster så er det fordi du skal ta et valg som er veldig viktig, forteller Cecilie. 

Norske par blir nødt til å søke seg fram i mylderet av klinikker og sykehus rundt om i hele verden. Alle lover et godt resultat. Paret fra Hordaland brukte flere år på å finne den riktige klinikken. 

FORELDRE: Trond Egil Thorsvik og Cecilie Sandal ble foreldre til Sander etter eggdonasjon i Spania. Foto: TV 2
FORELDRE: Trond Egil Thorsvik og Cecilie Sandal ble foreldre til Sander etter eggdonasjon i Spania. Foto: TV 2

– Man burde kunne gått til fastlegen og fått den hjelpen man trenger. Da hadde man sluppet å finne fram i virrvarret selv, sier Cecilie. 

Vil tillate eggdonasjon

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet er partiene som vil tillate eggdonasjon i Norge. 

– I Norge er det tillatt med sæddonasjon, men ikke med eggdonasjon. Det synes ikke jeg er riktig i et likestilt samfunn. Dersom det er kvinnens egg det er noe galt med bør det åpnes for at de skal få hjelp, sier Torgeir Micaelsen, helsepolitisk talsmann for Ap. 

Dersom alle partiene stiller sine stortingsrepresentanter fritt i spørsmålet om lovlig eggdonasjon i Norge er det trolig et flertall på Stortinget.

– Jeg tror det er flertall, og det kan blir spennende å følge dette de neste årene, sier Micaelsen.