NØKKELSPILLER: Eden Hazard i aksjon for Belgia under kampen mot Sverige 1.juni. PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
NØKKELSPILLER: Eden Hazard i aksjon for Belgia under kampen mot Sverige 1.juni. PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND

VM-analyse: – Belgia-troppen blant VMs aller beste 

Og Tor-Kristian Karlsen tror Eden Hazard kan bli mesterskapets store spiller. Les hans analyse av Belgia her.

12. Belgia
Siden EM i 2012 har Belgia trolig vært det mest imponerende landslaget i Europa. Måten de feiet all motstand til side i kvalifiseringen gjorde at verden endelig fikk øynene opp for dette landet som var en fotballstormakt på 80-tallet.

Historien om Belgias oppstandelse som fotballnasjon er en historie om tålmodighet, ydmykhet og etablering av en kultur som omsider skapte en av de mest imponerende oppfostringer av fotballtalenter – spesielt årgangene mellom 1987-1993 – som noen gang har funnet sted i Europa. Etter mitt syn er denne generasjonen sterkere og bredere enn Belgias såkalte ”Golden Generation” fra 80-tallet.

Resultatet er en bølge av toppspillere som spiller på noen av de største klubblagene i Europa og et landslag som, i teorien, er kapable til å slå hvilken som helst motstander. Etter den fantastiske kvaliken snakket man høyt om at dette laget faktisk kunne gå helt til topps i Brasil, men etter de siste treningskampene (blant annet hjemmetap for Japan og Colombia) – der trener Wilmots riktignok har eksperimentert mye – har forventningene falt tilbake til et realistisk nivå. Likevel eksisterer det et håp om at de røde kan repetere eller forbedre fjerdeplassen fra 1986.

Mens det hersker liten tvil om at denne troppen – spiller for spiller – er blant mesterskapets aller beste, så kan man undre om Brasil 2014 kommer et par år for tidlig for Belgisk suksess. Med unntak av 36-åringen Daniel Van Buyten, er samtlige spillere i troppen under 30. For all kvaliteten og de tekniske egenskapene som bor i dette Belgia-laget, er det legitimt å spørre om man på så kort tid har maktet å skape den vinnerkulturen og den kyniske mentaliteten som er nødvendig for å trekke sverd mot eliten i verden.

Taktisk har Marc Wilmots i stor utstrekning valgt 4-3-3 i kvalifiseringskampene, men mye tyder på at han vil trekke ned en ekstra «halvdyp» midtbanespiller i Brasil (Dembélé, som vil få mer frihet enn den sittende Witsel). Keeperplassen, med supersterke Courtois backet opp av Mignolet, er absolutt ingen bekymring for treneren og forsvarsrekken – som kun slapp inn fire kvalikmål – er solid i midten (Kompany og, sannsynligvis, Vermaelen) mens backene (Alderweireld og Vertonghen) er faktisk det svakeste punktet i laget. Romelu Lukaku er bankers på topp, og rekken back med De Bruyne, Hazard og Mertens byr på et vidt spenn av fantastiske offensive egenskaper. I tillegg har man briljante typer på benken, som undervurderte Lombaerts, Defour, Fellaini, Mirallas (perfekt «joker») og Januzaj (som ønsker å vise seg frem).

Veien til VM
Belgia lekte seg gjennom det som trolig var den tøffeste kvalikgruppen i Europa. Mot land som Serbia, Kroatia, Skottland, Wales og (ikke helt håpløse) Makedonia gikk Belgia seirende ut av åtte av ti oppgjør. Kun to ganger avga belgierne poeng; hjemme mot Kroatia og Wales (begge 1-1). Om ikke det var imponerende nok, slapp landet kun inn utrolige fire baklengsmål på ti kamper.

TALENTFULLT: Belgias landslag før kampen mot Sverige 1. juni. Bakre rekke (f.v): Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Axel Witsel, Daniel van Buyten, Vincent Kompany og Moussa Dembélé. Fremste rekke (f.v): Toby Alderweireld, Dries Mertens, Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Thomas Vermaelen. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins
TALENTFULLT: Belgias landslag før kampen mot Sverige 1. juni. Bakre rekke (f.v): Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Axel Witsel, Daniel van Buyten, Vincent Kompany og Moussa Dembélé. Fremste rekke (f.v): Toby Alderweireld, Dries Mertens, Eden Hazard, Kevin De Bruyne og Thomas Vermaelen. FOTO: REUTERS/Ints Kalnins

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1): Courtois (22, Atletico Madrid/ESP); Alderweireld (25, Atletico Madrid/ESP), Kompany (28, Manchester City/ENG), Vermaelen (28, Arsenal/ENG), Vertonghen (27, Tottenham Hotspur/ENG); Witsel (25, FC Zenit/RUS), Dembélé (26, Tottenham Hotspur/ENG); De Bruyne (22, Wolfsburg/GER), Hazard (23, Chelsea/ENG), Mertens (27, Napoli/ITA); Lukaku (21, Chelsea/ENG)

Nøkkelspillere
Vincent Kompany, som mange anser for å være verdens beste midtstopper, er det faste punktet i en bakre firer som fortsatt ikke er støpt i sement - men i motsetning til andre nasjoner ikke på grunn av manglende kvalitet, men fordi Wilmots har fire (Vermaelen, Van Buyten, Vertonghen, Lombaerts) høyst troverdige makkere til Manchester City-forsvareren.

Som kaptein for land og klubb leder Kompany med en rolig, men autoritær stil. Avbalansert og fornuftig som spiller og person, ideell samlingspunkt i et langt mesterskap.

Selv om han enkelt befinner seg blant de absolutt mest talentfulle og effektive angrepsspillerne i verden har Eden Hazard fortsatt mye å bevise som landslagsspiller. Chelsea-angriperen var en skygge av seg selv i flere av kvalikkampene (Kevin De Bruyne var generelt langt mer toneangivende) og mye av diskusjonen i Belgia før VM handler om hvilken rolle 23-åringen skal bekle i startoppstillingen: sentralt i en playmakerrolle eller på venstre kant? Etter mitt syn Belgias mest talentfulle spiller de siste 30 årene om han føler seg vel, treffer med formen og det belgiske kollektivet klikker kan dette bli VMs store spiller.

Som Hazard har heller ikke Romelu Lukaku levert maksimalt for landslaget. I kvaliken foretrakk Wilmots i stor grad Christian Benteke som enslig midtspiss, men nå i Aston Villa-mannens fravær får Lukaku sjansen til å skinne for «Diables Rouges». (De røde djevlene, red.anm.) Barnetalentet som ble toppscorer for Anderlecht allerede som 16-åring – kraftpluggen som sannsynligvis ikke kommer til å returnere til eierklubben Chelsea i sommer – er en konstant plage for motstandernes midtstoppere, men ikke like effektiv med ryggen mot mål som rettvendt.

MÅLSCORER: Romelu Lukaku feirer scoring mot Sverige. FOTO: REUTERS/Janerik Henriksson/TT News Agency
MÅLSCORER: Romelu Lukaku feirer scoring mot Sverige. FOTO: REUTERS/Janerik Henriksson/TT News Agency

Trener
Marc Wilmots huskes fortsatt best som en innbitt offensiv midtbanespiller med like stor vinnervilje som perfekt timing på løpene inn i motstanderens 16-meter. UEFA Cup-vinner med Schalke 04 og representerte Belgia i fire VM-sluttspill (70 landskamper). Som trener hadde Wilmots kun et kort opphold i Sint-Truiden på CV-en før han inntok assistenttrenerrollen for landslaget.

Etter flere års lojal tjeneste under Dick Advocaat og Georges Leekens, ble 45-åringen tilbudt toppjobben for ganske nøyaktig to år siden. En aktiv trener som elsker å delta på treningsfeltet, animert og engasjert brøler han ut beskjeder til spillerne, i samme stil som han gjorde som spiller. Med den utmerkede spillerstallen han har til rådighet er det vanskelig å bedømme Wilmots' arbeid. Kvalifiseringskampene ble rutinemessig og enkelt håndtert, men synkront med at treneren har eksperimentert med lagoppstillinger og formasjoner i de siste treningskampene har også resultatene variert.

VM blir en test for Marc Wilmots, men så stor tillit har det belgiske forbundet til hans arbeid at de har kontraktsbundet ham til etter 2018-VM.

X-faktor
Bredde. Kun store kanoner som Argentina, Brasil, Tyskland og Spania kan vise til lignende valgmuligheter som det Marc Wilmots har å plukke fra. Her finnes verdens for øyeblikket beste keeper, Courtois, støttet av en solid Premier League-sisteskanse. Styrken til det bakre leddet illustreres av at kvalitetsstoppere som Lombaerts og Van Buyten (trolig) må starte på benken. Romas effektive midtbanespiller, Radja Nainggolan, kom ikke engang med i troppen og i offensive roller kan man sende innpå potensielle «impact»-spillere som Adnan Januzaj og Kevin Mirallas. Slitasje på spillermaterialet er Wilmots siste bekymring.

Sjansene
Bordet er dekket for belgisk seier i Gruppe H. Russland og Algerie skal normalt sett ikke utgjøre noen stor trussel for et av Europas beste fotballag for øyeblikket. Mer spenning knyttes imidlertid til hvordan Belgia håndterer Sør-Koreas intense og uvante spillestil, men de formodentlig to sterkeste lagene i gruppen møtes i siste kamp. På det tidspunktet kan og bør begge lag være klare for cup-sluttspillet.