Etter en dramatisk finale, var det tilslutt Italia som kunne løfte VM-trofeet for fjerde gang i landets historie. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic
Etter en dramatisk finale, var det tilslutt Italia som kunne løfte VM-trofeet for fjerde gang i landets historie. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic

XVIII: Tyskland 2006

Italia slo Frankrike på straffer og tok sitt fjerde VM-gull, mens Zidanes sorti ble av det triste slaget. 

Etter tre mesterskap i eksil, ble verdensmesterskapet i 2006 på ny arrangert i en fotballstormakt. For første gang var ikke den regjerende mesteren automatisk kvalifisert, Brasil kom seg uansett greit gjennom den søramerikanske kvalifiseringen.

Mesterskapet ble en stor opptur for det tyske folk. Landet viste seg frem fra sin beste side og over 60 år etter den andre verdenskrigens slutt, turde nå igjen mange tyskere å vise sin nasjonalfølelse.

Haglet med kort
I Tyskland ble det delt ut en bråte med kort, 356 i tallet, 326 gule og 28 røde kort. Den verste kampen var utvilsomt åttedelsfinalen mellom Portugal og Nederland. Valentin Ivanov delte ut hele 16 gule og fire røde i kampen Portugal til slutt vant 1-0.

En annen dommer som havnet i begivenhetens sentrum var Graham Poll fra England. I gruppespillkampen mellom Kroatia og Australia, måtte kroatenes Josip Simunic få sitt tredje gule kort før Poll fant det bryet å sende ham av banen.

Lenge gikk det bra med vertsnasjonen. Gruppespillet gikk lett som en lek og ”Die Mannschaft” tok seg videre med tre seire av tre mulige og 8-2 i målforskjell. Det tyske gullhåpet ble ikke akkurat svekket da Sverige ble slått i åttedelsfinalen og Argentina i neste runde av utslagningsrundene.

Zidane skinte som solen
Men mot Italia i semifinalen sa det stopp for Tyskland. Stillingen var 0-0 etter ordinær tid, men i ekstraomgangene var det italienerne som var sterkest. Gli Azzuri hadde på sin side slått ut Australia og Ukraina tidligere i mesterskapet.

Frankrike begynte mesterskapet med to uavgjorte kamper mot Sveits og Sør-Korea. 2-0-seieren over Togo i siste kamp, var derfor helt nødvendig for å sikre avansement. Men nå gikk alt så mye bedre for franskmennene. Anført av en strålende opplagt Zinedine Zidane, ble Spania, Brasil og Portugal i tur og orden slått. Frankrike var klar for sin første finale siden 1998.

Zidane sendte her franskmennene i ledelsen med en herlig arrogant chip på Gianlugi Buffon fra ellevemetersmerket. Ballen gikk i tverrliggeren først i tverrliggeren og så de nødvendige centimeterne over streken.

Marco Materazzi sørget for balanse i regnskapet med en kraftfull heading i det 19. minutt. De to målscorerne skulle komme i fokus også senere i kampen. Finalen gikk til ekstraomganger.

Her fikk Zidane en god mulighet til å sende Frankrike på ny foran, men på den franske midtbanegeneralen hodestøt i første ekstraomgang, var Buffon med på notene. Få minutter ut i den andre ekstraomgangen mistet Zidane hodet og skallet Materazzi i brystkassen. ”Zizou” ble utvist, kampen gikk til straffer og Italia vant sitt fjerde VM-gull.

Toppscoreren: Miroslav Klose
Hva er det med denne polskfødte spissen? Ofte går det år mellom hver gang man hører om ham, men når det drar seg mot VM kan du være sikker på Klose prikker inn formen.

Begynte mesterskapet i 2006 ved å score to mål i åpningskampen og fulgte så opp med to nye fulltreffere mot Ecuador i den siste gruppekampen. Scoret også Tyskland utligningsmål i kvartfinalen mot Argentina.

Klose tegnet seg også for fem mål i 2002 og fire mål i 2010. Det betyr at den hodesterke spissen kun er ett mål unna å tangere Ronaldo som VM-historiens mestscorende. Da skjønner vel også de fleste hva to Klose-mål i Brasil betyr.

Profilen: Zinedine Zidane
En majestetisk fotballspiller, som avsluttet sin fabelaktige karriere i Tyskland. Var strålende i flere av utslagningsrundene og holdt lekestue med blant annet Spania og Brasil. Scoret også kampens eneste mål i semifinalen mot Portugal.

Zidane var i ferd med avslutte sin strålende karriere med et nytt VM-gull, men i andre ekstraomgang mistet han fullstendig hodet. Foto: Martin Rose / Getty Images Sport Classic
Zidane var i ferd med avslutte sin strålende karriere med et nytt VM-gull, men i andre ekstraomgang mistet han fullstendig hodet. Foto: Martin Rose / Getty Images Sport Classic

Zidane var høyt og lavt og leverte spill slik bare han og ytterst få andre kunne. Startet også finalen strålende med en overlegen chipp på Buffon. Ble nesten den store helten, før han mistet hodet i den andre ekstraomgangen.

På sett og vis gjorde den idiotiske handlingen Zidane til Frankrikes syndebukk, men det rokker ikke ved det faktum at han trolig var den beste spilleren i sin generasjon. Midtbaneeleganten ble også den store helten for Frankrike da landet sikret sitt første VM-gull i 1998. Zidane scoret to i finalen.

Ikke den aller raskeste i beina, men hodet tenkte fortere enn de fleste andre. En glimrende fotballhjerne kombinerte med en teknikk som kunne gjøre deg målløs. Zidane er en av de beste fotballspillerne verden har sett.