Så glad ble de spanske spillerne da landet omsider vant et VM-sluttspill. Foto: Jasper Juinen / Getty Images Sport Classic
Så glad ble de spanske spillerne da landet omsider vant et VM-sluttspill. Foto: Jasper Juinen / Getty Images Sport Classic

XIX: Sør-Afrika 2010

Spania vant sitt første verdensmesterskap og ble samtidig det første europeiske landet til å vinne et VM arrangert utenfor Europa. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FIFA fikk en gang i tiden for seg at verdensmesterskapet i fotball skulle rulleres på mellom kontinentene. Dermed var det i 2010 omsider Afrikas tur til å arrangere fotball-VM og valget falt tilslutt på Sør-Afrika.

Rundt fire år før mesterskapet ble det spekulert i om landet var i stand til å arrangere et så stort mesterskap og det ble stilt spørsmål til om arenaene ville bli ferdig i tide. Det ble de, og verdensmesterskapet i 2010 ble enorm opptur for hele det afrikanske kontinent.

Tidlig exit for vertsnasjonen
Det sørafrikanske håpet om en plass i åttedelsfinalen fikk seg tidlig noen skudd for baugen. Først rotet vertsnasjonen vekk en 1-0-ledelse i åpningskampen mot Mexico, før Uruguay ble alt for sterke i andre gruppekamp. Da var det til liten nytte at tapende finalist Frankrike ble slått 2-1 i den siste gruppespillkampen.

Nederland kom til Sør-Afrika med skumle hensikter. Gruppespillet gikk lekende lett for oransjetrøyene. I tur og orden ble Danmark, Japan og Kamerun slått.

Heller ikke Slovakia klarte å by guttene fra treskolandet på særlig kamp i første utslagningsrunde. I kvartfinalen mot Brasil havnet Nederland tidlig bak, men to Wesley Sneijder-scoringer i andre omgang, sendte hollenderne videre. Og da Uruguay ble slått 3-2 i en svært spennende semifinale, var Nederland for første gang på 32 år klar for en VM-finale.

Sveits sjokkerte Spania
Spania kom til Sør-Afrika som regjerende europamester. For landet som alltid feilet i de store turneringene, betydde dette en annerledes inngang. Og kanskje lot spanjolene seg prege, for det ble tap i åpningskampen mot Sveits. Men det spanske laget skjerpet seg, vant de to siste gruppekampene og tok seg dermed greit videre.

I åttedelsfinalen ble den iberiske rivalen Portugal slått 1-0, før Paraguay led samme skjebne noen dager senere. David Villa ble den store helten i begge disse kampene.

Siste hinder før finalen var Tyskland. Noe overraskende var det krumtappen og krølltoppen Carles Puyol som sendte spanjolene til deres første VM-finale.

Lite penspill i finalen
Selve finalen ble en rimelig nervøs og sjansefattig affære med flere stygge taklinger. Blant annet ble Johnny Heitinga utvist, mens Nigel de Jong burde fått marsjordre av Howard Webb da han kung-fu-sparket Xabi Alonso i brystkassen tidlig i kampen.

Kampen gikk til ekstraomganger og avgjørelsen falt da fem minutter gjenstod av kampen. Cesc Fabregas satte opp Andres Iniesta. Fra 7-8 meter banket han inn kampens eneste mål.

Iniesta feiret med å rive av seg drakten. På singlet under hadde han skrevet inn en hyllest til tidligere Espanyol-kaptein Dani Jarque som døde av hjerteattakk sommeren 2009.

Spania vant dermed sitt første verdensmesterskap og ble den åttende nasjonen som har vunnet et fotball-VM

Profilen og toppscoreren: Diego Forlan
Forlan ble den store spilleren i mesterskapet i Sør-Afrika. Dunket inn et langskudd og en straffe i Uruguays seier over vertsnasjonen. Fulgte opp med en ny suser i kvartfinalen mot Ghana. Før han avsluttet mesterskapet med scoringer i semifinalen og bronsefinalen.

Gir du Forlan lillefingeren tar han hele hånd. God avslutter både i og utenfor sekstenmeteren. Foto: Richard Heathcote / Getty Images Sport
Gir du Forlan lillefingeren tar han hele hånd. God avslutter både i og utenfor sekstenmeteren. Foto: Richard Heathcote / Getty Images Sport

Livsfarlig i og rundt sekstenmeteren, stor arbeidskapasitet, ofte på rett plass til rett tid og kald i hodet. Forlan det ikke helt til å stemme i Manchester United, men har siden bøttet inn med mål for Villareal og Atletico Madrid.

35-åringen, som til daglig spiller i Cerezo Osaka, er tatt ut i Uruguays 23-mannstropp og kan dermed få muligheten til å vise seg frem i Brasil. Da er det bare for motstanders forsvarsspillere å være på vakt.