Brasilia

Det ble ikke spart på kruttet da en ny arena skulle bygges i den brasilianske hovedstaden. Nesten fire milliarder ble prislappen på Estadio Nacional. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byggingen av denne moderne byen, som ligger midt i landet, begynte i 1956. Og siden 1960 har byen oppfylt formålet: Å erstatte Rio de Janeiro som hovedstad. Som en konsekvens av dette, er store deler av Brasils statlige administrasjon og politiske makthavere stasjonert her.

Da Brasil i 1882 ble selvsending, ble ideen om å flytte hovedstaden fra kysten til. Skiftet var ment å symbolisere landets endring fra kolonimakt til en selvstendig nasjon, men det skulle gå lang tid før man fikk fart på sakene. Omsider kom byggingen i gang og flytting kunne skje.

Foto: Adam Davy / Scanpix
Foto: Adam Davy / Scanpix

Brasilia har ikke noen store fotballag å slå i bordet med. Byen må under sommerens VM nok en gang spille annenfiolin og har fått tildelt bronsefinalen, til tross for at Estadio Nacional har blitt pusset opp for nærmere fire milliarder kroner.

Arenaen har blitt bygget opp helt fra bunnen av, med ny fasade, nytt tak og nye tribuner, samt en senket banke som skal sørge for god sikt for samtlige tilskuere.

Brasilia ønsker å være ledende når det kommer til bærekraftig byplanlegging og dette prosjektet er et ledd i arbeidet. Grunnlaget for arenaen er lagt ved karbonnøytralitet, resirkulering og full tilgang via offentlig transport

Arenaen, med en kapasitet på 68 000, vil etter verdensmesterskapet bli brukt til konserter og kulturelle tilstelninger.