USIKKERT KORT: Edvald Boasson Hagen skal ikke kjøre ritt før 20. juni.  Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix
USIKKERT KORT: Edvald Boasson Hagen skal ikke kjøre ritt før 20. juni.  Foto: Daniel Sannum Lauten / NTB scanpix

– Jeg tror ikke Edvald kjører Tour de France

Edvald Boasson Hagen har hatt treningsforbud og skal ikke kjøre ritt før om to uker.

Edvald Boasson Hagens vårsesong har vært tidvis svært trøblete. Forrige uke måtte opplendingen kaste inn håndkleet og bryte Giro d'Italia med smerter etter flere fall.

Boasson Hagen skulle bruke Giroen for å finpusse formen inn mot Tour de France, men hadde også en fri rolle til å gå for etappeseirer. Det gikk ikke helt etter planen og han reiste tomhendt hjem til Norge.

Etter Giro-exiten har Boasson Hagen hatt treningsnekt grunnet smertene i kroppen. 27-åringen vender endelig tilbake på treningssykkelen tirsdag, men begynner likevel å få litt dårlig tid for finne formen inn mot Touren.

Kjører ritt først 20. juni

Mandag offentliggjorde Team Sky lagene som skal kjøre etapperittene Critérium du Dauphiné og Sveits rundt i løpet av de neste to ukene. Det var det ingen Boasson Hagen å finne.

Det er ikke gode nyheter ettersom de rittene er de tradisjonelle oppkjøringene for de fleste Tour-aktuelle ryttere. Ser man på Sky-troppene til de to rittene finner man også de fleste av de øvrige Tour-aktuelle karene.

Skys norske race coach Kurt Asle Arvesen avviser at det betyr at Boasson Hagen er ute av Tour-dansen.

– Edvald er fortsatt i bruttotroppen på 14-15 mann som er aktuelle for Tour de France. I stedet for Dauphiné og Sveits skal han kjøre Route de Sud (20. - 22. juni. journ.anm.). Det hadde blitt for tøft for Edvald hvis han skulle starte i Dauphiné allerede neste uke, sier Arvesen til TV 2.

Han melder ellers om oppløftende meldinger fra Boasson Hagen selv de siste dagene.

– Edvald virker å være i bra slag og ser frem til å begynne å trene igjen. Det ser lovende ut, sier Sky-lederen.

Kaggestad: – Bekymret for Edvald

Arvesen kjempet i sin tid selv tøffe kamper for å kapre en plass plass som rytter i Tour de France. Han erkjenner at Sky-laget - med navn som Chris Froome, Bradley Wiggins, Richie Porte, Vasil Kiryjenka og Geraint Thomas som antatte sikre kort til Tour-starten i Yorkshire - er ekstremt vanskelig å kjempe seg inn på.

– Det blir en svært tøff kamp om å komme med. Vi har bevisst spart mange ryttere den siste tiden. For å si det sånn, det er flere enn ni mann som nå i juni kommer til å trene og forberede seg som om de skal kjøre Touren, sier Arvesen.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad har på sin side liten tro på at Boasson Hagen vil få en av de gjeve Tour-plassene.

– Jeg er veldig bekymret for at vi ikke får med Edvald i Touren i år. Jeg tror ikke han kjører der, faktisk. Det er noe jeg har fryktet helt siden det ble kjent at han skulle kjøre Giro d'Italia. Jeg blir svært positivt overrasket om Edvald kommer med, sier Kaggestad til TV 2.

– Kan finne Tour de France-formen

Den tidligere proffrytteren mener samtidig at Route du Sud ikke er den verste Tour-oppladningen som Boasson Hagen kan ha.

– Jeg tror Edvald kan klare å finne Tour-formen denne måneden. Først og fremst gjennom restitusjon og god trening, men også av matchingen han får i Route du Sud, sier Kaggestad og forklarer.

– Det at han ikke skal kjøre Dauphiné og Sveits gjør at man blir betenkt. Men med tanke på den opplevelsen Edvald hadde i Giroen så vil Dauphiné komme altfor tidlig. Det er en bedre kombinasjon å kjøre i Route du Sud. Det er et mindre ritt og Edvald vil ha mindre press på seg. Det er ingen som forventer at han skal klare å sikre seg en Tour-plass, og det han gi Edvald en «jeg har ingenting å tape»-tanke.

– Men alt avhenger av hvordan han nå klarer å restituere seg. Det at han brøt Giroen betydde at han kjørte seg mindre i senk. Hvis Edvald nå får hvilt og trent godt, så kan han få energi og krefter og finne superformen. 

Så gjenstår det å se om det holder til Tour-plass. Det endelig uttaket blir ikke tatt før siste uka før Tour-starten 5. juli.