VERDENSMESTER: Alexander Dale Oen med VM-gullet han vant på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Foto: Christian Thomassen / Scanpix .
VERDENSMESTER: Alexander Dale Oen med VM-gullet han vant på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Foto: Christian Thomassen / Scanpix .

Milliardanlegget får navn etter Dale Oen

Det nye hovedanlegget for svømming og stup skal hete Alexander Dale Oen Arena.

BERGEN (TV 2): Bergen kommune har bestemt seg. Det nye hovedanlegget for svømming og stup skal kalles opp etter den avdøde svømmeren Alexander Dale Oen.

På en pressekonferanse tirsdag ble navnet på det nye anlegget, som ligger på Nygårdstangen i Bergen sentrum, offentliggjort:

Alexander Dale Oen Arena.

Kortformen ADO Arena vil også bli brukt i kommunikasjonen om anlegget, blant annet i logoen.

Populært forslag

Forslaget om å kalle bassenget opp etter Dale Oen kom kort tid etter svømmerens død 1. mai 2012, og TV 2-profil Davy Wathne var blant dem som ytret tanken.

– Da vet jeg hva Bergens nye svømmehall skal hete. Oppkalt etter tidenes største, skrev bergenseren på Twitter.

Norges Svømmeforbund med president Per Rune Eknes i spissen var umiddelbart positive til forslaget. De hadde sågar fremmet forslaget om å bruke tidenes beste norske svømmers navn i anlegget før den tragiske bortgangen allerede etter OL-sølvet i Beijing 2008.

– Vi er kjempefornøyd med navnevalget. Dette har vi ment hele tiden er veien å gå, sier svømmepresidenten til TV 2.

– Navnet vil få stor anerkjennelse internasjonalt, men vil være enda viktigere nasjonalt. Lokalt vil det være usedvanlig viktig. Det vil gi bergenserne noe å være stolt av, noe som forhåpentlig også fører til økt bruk av anlegget. Navnet tilsier at det er et anlegg for toppidrett, men også for alle - det var noe han stod for.

Også politikere og andre interesserte har vært positive, men har hele tiden påpekt at det har vært hensyn å ta - og holdt kortene tett til brystet når det kom til navnevalget. Inntil i dag.

Det har blitt spekulert i om det kunne være aktuelt å selge deler av navnet til en mulig sponsor, men det har man ikke gjort. At Arena også er navnet på badetøysprodusenten som var Alexander Dale Oens personlige sponsor er en tilfeldighet.

– Fantastisk heder

Dale Oen-familien har godkjent bruken av sønnens navn i forbindelse med anlegget, som blir det eneste bassenget i Norge av internasjonal konkurransestandard.

– Vi er ydmyke og glade over at de har valgt å kalle opp anlegget etter Alexander. Det er en fantastisk heder i et anlegg som skal være for alle, sier Robin Dale Oen til TV 2.

– Hvordan er det å få sin egen bror hyllet på denne måten?

– Det er veldig kjekt, og jeg håper det er til inspirasjon og motivasjon for alle yngre og fremadstormende.

Også de som skal drifte anlegget til daglig er strålende fornøyd med valget.

– Vi føler det er et navn som tiltrekker seg oppmerksomhet i seg selv, kanskje ikke minst internasjonalt - og da særlig opp mot muligheten for å arrangere store internasjonale stevner her. Samtidig gir det oss muligheten til å identifisere oss med det budskapet og de holdningene som Alexander stod for, noe som helt klart går bredere ut i befolkningen og langt utenfor toppidretten, sier nyansatt daglig leder Håkon A. Egeberg Johansen.

50 METER LANGT: Anlegget på Nygårdstangen holder internasjonale mål.
50 METER LANGT: Anlegget på Nygårdstangen holder internasjonale mål.

Dyrt prosjekt

Det høymoderne anlegget inneholder et 50-metersbasseng, det første i Bergen, og i tillegg et separat stupebasseng.

Svømmeanlegget, som frem til nå har gått under arbeidstittelen Helleren, har blitt svært dyrt og har en totalpris på over en milliard kroner. Svømmehallen er også bygget sammen med en videregående skole.

Prosjektet har hatt flere forsinkelser, men den nye storstuen for svømming og stuping skal etter planen åpne til høsten. Anlegget blir også åpent for publikum.

LOGO: Slik skal arenaen markedsføres.
LOGO: Slik skal arenaen markedsføres.