LITE FORNØYD: Garri Kasparov vil forandre mye om han blir valgt til president i det internasjonale sjakkforbundet.Foto: AFP PHOTO / Yuri CORTEZ.
LITE FORNØYD: Garri Kasparov vil forandre mye om han blir valgt til president i det internasjonale sjakkforbundet.Foto: AFP PHOTO / Yuri CORTEZ.

Kasparov raser: - Dette er en skandale

Sjakklegenden refser det internasjonale sjakkforbundet.

Se Norway Chess i livesenteret til tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra mandag 2. juni til fredag 13. juni.

Den tidligere sjakkverdensmesteren er i Stavanger som foredragsholder, og kjemper en innbitt kamp om å bli president i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

Ved ankomst lynsjakkturneringen på idylliske "Flor og Fjære", benyttet han muligheten til å kritisere ledelsen i FIDE for ikke å ha klart en arrangør av neste VM-kamp mellom Carlsen og Annand.

Kritisk Kasparov
- Det er en skandale. Hvis jeg blir president i FIDE skal jeg ha på plass en arrangør i løpet av en måned. Og det kommer til å bli høyere premiesummer enn noen gang, sier Kasparov.

På spørsmål fra TV 2 om han tror han vinner, uttrykker han stor selvsikkerhet.

- Jeg har jobbet steinhardt for dette i lang tid. Jeg har omtrent bodd på et fly de siste månedene. Og jeg tror set kommer til å bli et rettferdig valg når det avgjøres under Sjakk OL i Tromsø, sier han.

Han har kritisert den sittende ledelsen i FIDE for manglende modernisering av sjakk som idrett, og mener det trengs en revolusjon.

- I Magnus Carlsen har man en fantastisk utøver som åpner mange dører kommersielt får sjakksporten i hele verden. Det har man ikke utnyttet. Dette skal jeg dra nytte av dersom jeg blir valgt.