Flertallet glipper for Erna

For første gang etter valget har ikke de borgerlige flertall på TV 2s gallup. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fire borgerlige partiene får bare 84 mandater og mangler dermed én representant for å få flertall på Stortinget, viser TNS Gallups junimåling for TV 2.

Småpartier på vippen

Knappe ni måneder etter stortingsvalget har venstresiden tatt igjen det borgerlige forspranget.

De rødgrønne partiene får 83 mandater, mens Rødt og Miljøpartiet får et mandat hver. Det er nok til å danne flertall uten noen av de fire borgerlige partiene.

– Det viser at det skal ikke store utslag til før det er veldig jevnt. Det er en inspirasjon for oss, det viser at det er mulig å vippe flertallet den andre veien, sier påtroppende leder Jonas Gahr Støre (Ap).

Hvem er inne på Stortinget fra ditt fylke? Sjekk Partibarometeret

– Det blir en utfordring

Om knappe to uker velges han til ny leder i Arbeiderpartiet etter Jens Stoltenberg. På junimålingen går partiet frem 2,2 prosentpoeng til 34,4 prosent, som ville gitt 64 mandater på Stortinget. Det er ni flere enn de fikk ved valget i fjor høst.

– Det er veldig høyt, det blir en utfordring å begynne på det nivået, sier Støre.

Det er særlig blant kvinner Arbeiderpartiet nå gjør det sterkt. Fire av ti kvinner sier de vil stemme på partiet.

Alt om tallene i Kjetil Løsets blogg om målingen

Høyres svakeste

Høyre går mest tilbake med 1,7 prosentpoeng til 26,1 prosent, som er den laveste oppslutningen partiet har fått etter stortingsvalget. 

– Denne målingen viser fortsatt høy oppslutning om Høyre, nesten på nivå med valgresultatet. Og denne regjeringen har fortsatt større oppslutning enn den regjeringen vi ikke har lenger, sier nestleder Bent Høie (H).

Tallene viser at Høyre mister velgere mellom 30 og 60 år, spesielt på Sør- og Vestlandet peker pilene nå ned for det største regjeringspartiet.

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 0,8 prosentpoeng til 11,7 prosent.

De to regjeringspartiene får dermed bare 65 mandater, og er dermed bare så vidt større enn Arbeiderpartiet som får 64.

Analyse: Nå er Høyre under valgresultatet på snittet

Vedum-effekten

NY LEDER:  Påtroppende AP-leder Jonas Gahr Støre tar over et parti medvind. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY LEDER:  Påtroppende AP-leder Jonas Gahr Støre tar over et parti medvind. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

På rødgrønn side kan Senterpartiet notere seg for fremgang for andre måned på rad. Partiet øker med 1,3 prosentpoeng til 6,1, som er den høyeste oppslutningen på over to år.

– Selvfølgelig blir jeg glad når det går oppover, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som viser til at alle målingene for partiet i mai pekte oppover. 

Bakgrunnstallene viser at flere tidligere velgere vender tilbake til partiet. Det er særlig i distriktskommunene at Senterpartiet øker på målingen som er tatt opp mens det foregikk forhandlinger om jordbruksavtalen.

Tredje størst
På borgerlig side er Venstre det eneste partiet som går frem med 1,2 prosentpoeng til 6,5 prosent. Det er Venstres nest beste måling etter valget og skyldes at partiet denne gang henter flere tidligere Høyrevelgere.

KrF går tilbake 0,2 til 4,6 prosent, som er den laveste oppslutningen partiet har fått etter valget.

Miljøpartiet De Grønne som i mai var over sperregrensen får 3,1 (- 1,1), Rødt får 1,7 (som i mai), mens andre partier og lister får 1,3 (- 0,8). Denne gang er de to største partiene i «andre-gruppen» Piratpartiet og Kystpartiet.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup ved personlige telefonintervjuer av 949 personer med stemmerett i tidsrommet 23. - 28. mai. 83,4 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.  

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer