AVHENGIG AV EN GOD START: Jon Ludvig Hammer mener Simen Agdestein er en humørspiller, og sier at han trenger å få en god start i Norway Chess. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
AVHENGIG AV EN GOD START: Jon Ludvig Hammer mener Simen Agdestein er en humørspiller, og sier at han trenger å få en god start i Norway Chess. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Agdestein kan være en humørspiller

Jon Ludvig Hammer mener det er to store spenningsmomenter i Norway Chess.

I dag starter Norway Chess med lynsjakkturnering. Ni av verdens beste sjakkspillere pluss Simen Agdestein møtes de neste elleve dagene i Stavanger.

TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer ser frem til å se kvalitetssjakk de neste dagene.  

– Det er to store spenningsmomenter sett med norske øyne. Det ene er hvordan Simen Agdestein klarer seg i sitt comeback på det absolutte toppnivå. Det andre er om Magnus vinner turneringen eller ikke. Vi er så bortskjemte med gode resultater at vi nesten forventer seier i hver eneste turnering, sier Hammer. 

Se Norway Chess på tv2.no og TV 2 Sportskanalen fra kl. 16.30!

Han tapte selv for Agdestein i en duell om en ledig plass i Norway Chess. Hammer deltok i fjor, men han merket at nivået var skyhøyt. 

– Jeg spilte selv i fjor. Da fikk jeg ett og et halvt poeng. Sju tap. Simens oppgave er knalltøff. Han kan til en viss grad være en humørspiller. Simen takler kanskje ikke dårlige resultater så godt. Det er viktig for ham å klare remis to eller tre ganger på de første partiene, slik at han føler at han er med. Hvis han starter med tre strake tap, er det trøbbel, sier Hammer.

En annen outsider er nederlandske Anish Giri. Han er en av få spillere i verden med positiv statistikk mot Carlsen.  

– Det er oppsiktsvekkende. Det er særlig oppsiktsvekkende fordi Giri er den yngste. Magnus har ikke en fantastisk statistikk mot Anand eller Aronian, men det er fordi han ofte spilte mot dem da han var veldig ung. Giri har møtt Magnus mange ganger, men da var han ikke på samme nivå som nå. Det er veldig imponerende. Både Caruana og Giri er yngre enn Magnus, men de har også best tak på Magnus. Carlsen må vise at han klarer å spille mot yngre spillere like godt som han spiller mot gamlekarene, sier Hammer. 

Han holder Carlsen som klar favoritt i turneringen. 

– Jeg har sett noen sette odds på turneringen. Det var 50 prosent sjanse for at Magnus kom til å vinne og 50 prosent sjanse for at hvem som helst av de andre spillerne kom til å vinne. Magnus er stor favoritt. Det blir spennende å se om han klarer å innfri på hjemmebane, sier Hammer.

Sjakkeksperten viser til rankinglisten på spørsmål om hvem som er Carlsens tøffeste konkurrenter. 

– Aronian og Caruana er de sterkeste utfordrerne, med Kramnik som en outsider. De ligger best an. Og da har jeg ikke nevnt Karjakin. Han vant jo i fjor. Simen kommer ikke til å vinne turneringen, men ellers har alle en liten mulighet hvis de har dagen en uke i strekk, sier Hammer.