Marit (27) legger ukentlig ut bilder av egen rumpe

Den norske fitnessutøveren har kastet seg på butt selfie-trenden i sosiale medier.

I vinter ble ordet selfie kåret til årets nyord av Oxford Dictionaries. Selvportrettene har spredt seg som ild i tørt gress i sosiale medier, og det er ikke lenger bare ansikter som står i fokus.

Nå har nemlig rumpe-selfien inntatt sosiale medier. 

Butt selfie, eller belfie, har blitt en økende trend på plattformer som Instagram, og også her til lands er det fullt fokus på bakender.

Den norske fitnessutøveren Marit Heimdal (27) er en av dem som har kastet seg på bølgen. I mandagens «God morgen Norge» forteller hun at hun mer enn gjerne viser fram stussen.

– Jeg er stolt av kroppen min og liker å vise resultatene som er oppnådd gjennom treningen min, sier hun til programleder Vår Staude. 

– Det blir ikke nok rumpe

Fitnessutøveren har lagt ut mer eller mindre avslørende bilder av egen kropp i rundt to år, og innrømmer at rumpa ofte er i fokus under treningsøktene.

– Ja, jeg fokuserer veldig mye på rumpa. Det blir ikke nok rumpe! Det er litt den nye trenden, at jenter vil ha store rumper, mener hun.

27-åringen innrømmer at bildene hun legger ut skaper delte reaksjoner.

– Jeg får både mye positivt og mye negativt. Det kan være litt tacky tilbakemeldinger fra menn, men jeg får også mye positivt, som at folk blir motiverte på trening av å se bilder av meg.

Heimdal har over 30.000 følgere på Instagram-kontoen sin. Hun tror ikke noen tar skade av å se henne i muskuløse positurer.

– Jeg ser på meg selv som et sunt forbilde. Jeg står for det jeg gjør og mine bilder, og jeg skjemmes absolutt ikke noe over det. 

– Viktig at man er bevisst

En som er litt mer tilbakeholden med entusiasmen for rumpebilder i sosiale medier, er trendforsker Michelle Orme. 

– Akkurat butt selfies er en ganske spesiell og særegen stil innenfor kroppsfiksering. Så kan man godt snakket om helsetrenden, at det kan oppleves som sunt å drive en form for fitnesstrening, og deler av det ér det. Men hvis man går inn på hashtaggen belfie, er det utelukkende fokusert på det som ser ut som det nesten er redigert eller animert, de såkalte pinup-rumpene, sier Orme i videoen du kan se øverst i artikkelen.

– Det er selvfølgelig flott med sosiale medier som gir folk frihet til å bestemme selv hva de vil legge ut, men jeg tenker også at det er viktig at alle som gjør det er seg selv bevisst på hva det er de faktisk gjør, og at mange av dem fremstår som rollemodeller, fortsetter hun.

Trendforskeren tror rumpebildene er en medvirkende årsak til at dagens unge opplever et stadig økende press i forhold til hvordan de ser ut.

– Jeg vil ikke si at dette er den eneste årsaken til at unge opplever press, men det er det vi ser. Nå er det akkurat kommet en ny undersøkelse som viser at 30-40 prosent av unge norske jenter er skuffet over seg selv og føler at de har et dårlig selvbilde og at kroppsfikseringen er for stor. Uten å ta en moralsk vokterhånd, mener jeg likevel at dette er ganske skremmende. Vi må alle sammen ta litt ansvar for hva som egentlig er viktig, når alt kommer til alt. 

Se Orme og Heimdal i «God morgen Norge» øverst i artikkelen.