FØLGER SPENT MED: Fotballpresident Yngve Hallén venter på rapport fra FIFAs sjefetterforsker.
FØLGER SPENT MED: Fotballpresident Yngve Hallén venter på rapport fra FIFAs sjefetterforsker.

Fotballpresidenten: – Svært renomé-ødeleggende for FIFA

Yngve Hallén mener det fortsatt er tid til å snu i Qatar-saken. 

Søndag skrev Sunday Times at fotballedere i rundt 30 afrikanske land har mottatt store pengesummer for å sikre støtte til VM i Qatar.

Forretningsmannen Mohammed Bin Hamman skal ifølge avisen ha utbetalt nesten 35 millioner kroner for å sikre oljelandet mesterskapet.

FIFA etterforsker opplysningene. Det er foreløpig uvisst om sjefsetterforsker Michael Garcia vil legge frem funnene sine på den kommende FIFA-kongressen i Sao Paulo 10. juni, men saken vil garantert bli diskutert. 

I ytterste konsekvens kan Qatar bli fratatt VM.

– Hvis det er noen som beriker seg ulovlig eller tilriver seg noe ulovlig, skal de miste det. Dette må bevises på en grundig og god måte. Slike prosesser tar ofte lang tid, sier fotballpresident Yngve Hallén.

– Vi vet det er en prosess for å se på hva som skjedde rundt avstemningen. Det blir utarbeidet en rapport. I disse dager er det en del møteaktivitet rundt dette, fortsetter han.

Fotballpresidenten mener det fortsatt er tid til å gjøre om en eventuell beslutning. 

– Alle sakene viser at det er en veldig sårbarhet rundt korrupsjon gjennom internasjonale prosesser som dette. Det er veldig renomé-ødeleggende for FIFA, og det skaper en stor usikkerhet rundt mesterskap som dette. Det har vært lignende prosesser i andre organisasjoner. De har ofte tatt så lang tid at man er havnet i en sjakk matt-posisjon. Da må arrangementet enten avlyses eller avvikles der man er forberedt på å holde det. Foreløpig er det god tid til Qatar 2022. Det ble valgt samtidig med Russland-VM, men man vet at slike ting er vanskelig, sier Hallén.