PARTILEDERNE: Knut Arild Hareide (Krf) og Trine Skei Grande (V) er leder hvert sitt støtteparti for regjeringen. Nå retter de kraftig kritikk mot sin alliansepartner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PARTILEDERNE: Knut Arild Hareide (Krf) og Trine Skei Grande (V) er leder hvert sitt støtteparti for regjeringen. Nå retter de kraftig kritikk mot sin alliansepartner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

AFGHANSK TOLK (34) HAR VENTET PÅ SVAR I ETT ÅR – LEVER I FRYKT:

Krf og Venstre krever at Anundsen rydder opp i asylbehandling av tolk

OSLO (TV 2): Venstre og Krf fillerister regjeringen for den rotete asylbehandlingen av en afghansk tolk (34) som risikerte livet sitt for Norge i fire år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

34-åringen jobbet fra 2008 til 2012 som tolk for norske styrker i Faryab-provinsen i Afghanistan.

Nå har norske myndigheter brukt over ett år på å behandle søknaden hans om beskyttelse.

TV 2 har avslørt at saken ble oversendt til Justis- og beredskapsdepartementet (JBD) i 2. september i fjor, men at den nå ni måneder senere fortsatt ikke har kommet fram til Utlendingsdirektoratet (UDI). 

JD har ingen forklaring på hva som har skjedd med asylsøknaden, men fikk oversendt dokumentene på nytt etter at TV 2 stilte en rekke spørsmål om saken.

34-åringen venter nå i frykt på svar fra Norge.

– Flaut og uholdbart

Dette finner Venstre-leder Trine Skei Grande og Krf-leder Knut Arild Hareide fullstendig uholdbart.

– Dette må Justisdepartementet rydde opp i. Det er flaut for Norge at vi ikke klarer å behandle folk som har stått på for det norske laget skikkelig, sier Skei Grande.

– Det er helt uholdbart at vi bruker så lang tid på å få behandlet saken til en person som har brukt fire år av livet sitt til å gjøre en fantastisk innsats for Norge og i verste fall tape sitt liv, sier Hareide.

Saken til 34-åringen, som er anonym av sikkerhetsårsaker, kommer opp i kjølvannet av at Faizullah Muradi (22) i forrige uke ble kastet ut av Norge.

Flere Afghanistan-veteraner har stått fram i media og fortalt om Muradis innsats for Norge i felt og statsminister Erna Solberg snudde til slutt og ga JBD ordre om å undersøke saken hans på nytt. Det endte med at han får komme tilbake til Norge mens saken hans behandles.

– Anundsen må rydde opp

De to partilederne og medlemmene av Stortingets forsvars- og utenrikskomite er krystallklare i sin oppfordring til justisminister Anundsen.

– Han må umiddelbart sende denne søknaden til UDI, som skal behandle den, sier Hareide.

– Hvis jeg hadde vært justisministeren hadde jeg tatt tak i dette som sak nummer én i morgen tidlig og sørget for å finne ut hvor den saken ligger hen, få fortgang og ordnet opp, mener Skei Grande.

TOLK: Her har tolken lånt en skuddsikker vest med emblemet til Telemarksbataljonen (rød ring). I hendene holder han et HK416 automatgevær med granatkaster. Foto: PRIVAT
TOLK: Her har tolken lånt en skuddsikker vest med emblemet til Telemarksbataljonen (rød ring). I hendene holder han et HK416 automatgevær med granatkaster. Foto: PRIVAT

– Kan ikke la tolkene i stikken

Hareide mener Norge har et «moralsk ansvar» for 34-åringen.

– Vi har et helt spesielt ansvar for personer som har gjort en innsats med det norske flagget på brystet og som har satt sitt eget liv i fare for oss. Derfor må deres søknader behandles på en spesiell måte, sier Krf-lederen.

Skei Grande stemmer i.

– Når vi trekker oss ut av Afghanistan kan vi ikke la i stikken de som har stilt opp for oss og som har reddet norske liv, sier hun.

– Anundsen må redegjøre

Justisdepartementet har ingen forklaring på hva som har skjedd, men har beklaget på det sterkeste overfor tolken og lovet raskere behandling.

Det mener Hareide ikke er godt nok.

– Jeg synes Justisdepartementet nå må fortelle hvorfor de har brukt ni måneder der det ikke er noen gode grunner for at dette burde skjedd mye hurtigere, sier Hareide.