SPANIA VANT: VM i Sør-Afrika i 2010 var en fest fra start til slutt. Men i forkant av mesterskapet skal flere kamper ha blitt fikset.
SPANIA VANT: VM i Sør-Afrika i 2010 var en fest fra start til slutt. Men i forkant av mesterskapet skal flere kamper ha blitt fikset.

FIFA-rapport: – Omfattende kampfiksing i forkant av VM i Sør-Afrika

Fersk FIFA-rapport sender et gufs utover fotballverdenen. Generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem sier at folk ikke trenger bekymre seg for at kampene i Brasil-VM skal være fikset.

New York Times har fått tilgang til en rykende fersk FIFA-rapport, som konkluderer med at det foregikk omfattende og alvorlig kampfiksing i forkant av VM i Sør-Afrika.

Minst fem kamper ble fikset, og ifølge en tidligere kampfikser med tilknytning til dommerarrangøren Football 4U, forteller om konkrete episoder og hendelser der resultatet av enkelte kamper har vært avtalt på forhånd. Blant annet skal en dommer med navn Ibrahim Chaibou ha mottatt så mye som 450.000 norske kroner for å sørge for at kampene endte slik kampfikserne ønsket.

– Glad det kommer frem
Generalsekretær i Norges Fotballforbund Kjetil Siem sier til TV 2 at han er glad for at dette nå kommer opp og frem i lyset.

– Jeg er veldig glad. Det har vært jobbet hardt, og FIFA har stått på sammen med Interpol. Nå får vi håpe at bevisene er fellende nok og at de sentrale personene får sin straff.

– Hvorfor skjer slikt som dette?

– Dette har mye med dommerne å gjøre. Eller rettere sagt med de som ordner med dommere til de enkelte kampene å gjøre. I oppvisningskamper og privatkamper er det ofte arrangøren - og ikke FIFA eller for eksempel UEFA - som ordner med dommere. Det er med andre ord helt ute av kontroll, sier Siem, og legger til:

– Se for deg at Norges fotballandslag blir invitert til en januar-turnering i Dubai. De får betalt oppholdet og de får spille to-tre privatlandskamper. De kampene er det noen som må dømme. Men hvem? Jo, det er dommere som arrangørene har hyret inn, og som ikke har noen tilknytting til FIFA.

– Antyder du at Norge sine kamper i Abu Dhabi i januar kan ha vært fikset?

– Nei. Men det er i slike tilfeller man kan oppleve at kamper blir fikset. Og det er mye mer vanlig i Øst-Europa, Afrika og Asia enn det det er ellers i verden.

Klokkeklare bevis
New York Times har vært i kontakt med dommeren Ibrahim Chaibou, som ikke overraskende nekter for å ha noe med de aktuelle kampene å gjøre, selv om han blir konfrontert med at FIFA mener har håndfaste bevis og vitneforklaringer som støtter påstandene.

I mai 2010 satte Ibrahim Chaibou inn nærmere 100.000 dollar (600.000 norske kroner) i en bank like nord for Sør-Afrikas største by Johannesburg. Timer seinere dømte han en svært kontroversiell oppvisningskamp mellom Sør-Afrika og Guatemala, som til slutt endte med 5-0 til hjemmelaget.

Kampen skulle egentlig vært dømt av en helt annen dommer en Chaibou, men vedkommende ble erstattet med Chaibou like før kampstart. Scoringene rant inn på de merkeligste vis, og like etter én av scoringene til Sør-Afrika (det nevnes ikke hvilke), skal enkelte folk ha satset store penger.

680 mistenkelige kamper
FIFA har bevis for at lignende ting har skjedd i flere kamper. Merkelige og uforståelige straffespark, veldig rare røde kort og andre underlige situasjoner er blant ingrediensene, og flere kriminelle nettverk skal være innblandet.

I rapporten konkluderes det også med at de kriminelle nettverkene trolig har fått hjelp fra svært sentrale personer i sørafrikansk fotball.

Kampfiksing er etter hvert blitt et stort problem i fotballverdenen. I 2013 slo Europol fast at 680 kamper som ble spilt mellom 2008 og 2011 er karakterisert som «mistenkelige». Ifølge New York Times var det flere VM-, Premier League- og Champions League-kamper på listen.

Kjetil Siem sier at nyheten om kampfiksingen ikke kommer til å ha noe å si for det som skal skje i Brasil de kommende ukene.

– Det er ingen grunn til å tro det. Kampfiksing er ikke vanlig i internasjonale turneringer av dette kaliberet. Men i kamper som er av mer privat karakter, er det langtifra et ukjent fenomen, sier Siem som var administrerende direktør i den sørafrikanske fotballigaen i fire år, fra 2007 til 2011.