Årst tror Høgmo står igjen med flere spørsmål enn svar

Mens Kjetil Rekdal mener Norge må ta store steg for å unngå å bli overkjørt i kvalifiseringen.

Norges siste ordentlige tester før EM-kvalifiseringen braker løs til høsten endte med et tap og en uavgjort mot henholdsvis Frankrike og Russland med en samlet målforskjell på 5-1.

Begge er to gode lag som skal spille i VM i sommer, og i september venter et minst like bra lag i Italia.

Mot Russland slet Norge med det samme som mot Frankrike: Motstanderen fikk slippe for enkelt til på innlegg og dødballer, mens Norge slet med å skape gode muligheter.

Se TV 2s fotballeksperter diskutere privatlandskampene mot Frankrike og Russland i videovinduet øverst.

– Det russiske laget slapp inn fem mål gjennom hele kvalifiseringen. De er ikke enkle å skape sjanser mot, men igjen får vi gode svar som vi tar med oss inn mot høsten, sa landslagssjef, Per-Mathias Høgmo, etter kampen mot russerne.

Mange spørsmålstegn

Landslagssjefen gjorde hele seks endringer på laget som startet mot Frankrike, og TV 2s fotballeksperter, Ole Martin Årst og Kjetil Rekdal, tror heller Høgmo står igjen med flere spørsmål enn svar etter de to privatlandskampene.

– Hvem spiller stopper når vi møter Italia i september?

– Det vet absolutt ingen, inkludert Høgmo, og det er en usikkerhet som ikke er bra å ha i et lag. Jeg hadde sett for meg at disse kampene skulle brukes til å drille en fast stamme, spesielt sentralt i banen, men nå har vi ikke det. Det er ingen som har vist seg som den klare eneren. Høgmo kan i praksis sette ut alle, mener Årst.

– Begge disse to kampene har vært de ultimate testene for se hvor vi står, men det er mange spørsmålstegn frem til høsten. Man er avhengig av å bruke formspillere frem til da.

Usikker på Hangeland

Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal, synes det er bekymringsverdig at Norges kaptein, Brede Hangeland, har hatt en så svak sesong, som endte med nedrykk med Fulham.

– Og jeg er ikke så sikker på at han er riktig mann heller, og han har ikke enormt med fart. Hvis du ligger lavt, er han gull verdt, men skal du høyt opp med laget ditt, er jeg usikker på om han er riktig mann. 

– Da begynner du å få to stoppere du søker etter, og da kan hvem som helst ende opp der, sier han.

Rekdal mener det er flaks Norge ikke tapte

Årst ser på Tore Reginiussen og Johan Lædre Bjørdal som de to raskeste stopperne til Norge, men det blir igjen et nykomponert stopperpar.

– Hvis man velger å spille slik og mangler tempo bak, må man i det minste ha to bulldosere på midtbanen, ikke to playmakere. Han må finne den fireren der sentralt i laget, mener Rekdal.

– Jeg er enig med Høgmo at vi skal bli et mer spillende lag, men da må vi verne om de områdene vi ikke verner om nå. Det er bare flaks at vi ikke slipper inn flere mål enn det vi gjorde i dag.

– Dette går på type og karakter. Vi har mange unge, men vi må ta raske steg ellers blir vi overkjørt i kvalifiseringskampene. Det er veldig få som står frem, tar en stygg takling og skaper litt fyr i teltet. Det er litt trist fordi man må ha vinnertyper dersom man skal lykkes, legger han til.