I VM-SLAG: Robin van Persie er Nederlands viktigste angrepsvåpen i VM. For ti år siden ble han angrepet av supportere fra Ajax under en juniorkamp mellom Feyenoord og hovedstadslaget. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
I VM-SLAG: Robin van Persie er Nederlands viktigste angrepsvåpen i VM. For ti år siden ble han angrepet av supportere fra Ajax under en juniorkamp mellom Feyenoord og hovedstadslaget. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

Van Persie: – Jeg trodde jeg skulle dø

Manchester Uniteds stjernespiss forteller om da han ble slått ned og knivstukket av 40 hooligans. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederland - med stjernespissen Robin van Persie i hovedrollen - er inne i de siste forberedelsene forut for sommerens VM i Brasil.

Karrieren til stjernespissen har virkelig tatt av de siste årene, selv om han denne sesongen har opplevd en liten nedtur med mangel på sportslig suksess i Manchester United i sin andre sesong på Old Trafford.

Allikevel kunne ting gått så mye annerledes for 30-åringen, som i det kommende nummer av The Blizzard forteller om et øyeblikk i livet hans som han trodde skulle koste ham livet.

Hendelsen - som blir omtalt i engelske The Guardian og gjenfortalt av svenske Aftonbladet fredag - fant sted 15. april 2004, da en ung van Persie var i ferd med å etablere seg på Feyenoords førstelag.

Hans store ego hadde dog gjort at han var havnet på kant med noen av klubbens landslagsstjerner, og disse ønsket ham ut fra laget. Nettopp derfor hadde 20-åringen akkurat denne dagen blitt valgt til å spille for juniorlaget i et bortemøte med erkerivalene fra Ajax.

4000 supportere - men ingen sikkerhet
Hele 4000 tilskuere fant ut at de ønsket å se kampen, men siden det kun var en juniorkamp var det ikke snakk om at kampen skulle gå på Amsterdam Arena. Rundt banen var det verken sikkerhetsvakter, gjerder eller noe som helst beskyttelse, og kun krittlinjen skilte spillerne fra supporterne.

Van Persie ble tidlig Ajax-supporternes offer, og de bestemte seg for å bue på, spytte på og kaste øl på den unge Feyenoord-spissen i de delene av kampen der de ikke drakk sin øl og røykte sin marihuana. Allikevel spilte den nåværende Manchester United-spissen en glimrende kamp.

Unggutten visste nemlig at Arsenals sjefsspeider Steve Rowley var på plass, og han hadde derfor ikke råd til å la seg påvirke av hjemmesupportere. Nykkene var dog på plass, og da han utlignet til 1-1 i sluttminuttene klarte han ikke å holde seg.

Robin van Persie:
Jeg vil ikke overdrive, men jeg trodde at jeg skulle dø. Når du er bevisstløs på bakken og de stikker en kniv i deg, så er det over. Jeg klarte ikke å sove i flere uker etterpå,

– Når du er bevisstløs på bakken og de stikker en kniv i deg, så er det over
Han sendte i vei et slengkyss til gjengen av Ajax-supportere, som naturligvis ble rasende. I det sluttsignalet gikk, så løp 40 hooligans inn på banen og jaget van Persie.

20-åringen ble slått i bakken, der spark og slag fulgte.

– Jeg vil ikke overdrive, men jeg trodde at jeg skulle dø. Når du er bevisstløs på bakken og de stikker en kniv i deg så er det over. Jeg klarte ikke å sove i flere uker etterpå, og jeg våknet opp våt av svette etter mareritt, sier Manchester United-spissen i det omfattende intervjuet som er gjengitt av The Guardian.

Videre forteller nederlenderen om at han måtte dra til psykolog for å få hjelp til å overvinne frykten og marerittene. Samtidig var måten han hadde håndtert pøblene på den perfekte oppskriften for hvordan å sikre seg en proffkontrakt i England.

Arsenal hadde sett det de ville
Steve Rowley og Arsenal hadde nemlig sett nok, og da tilbudet fra Nord-London-klubben kom var aldri van Persie i tvil.

– Noen minutter med Arsène Wenger var alt jeg trengte. Jeg visste at jeg kunne stole på ham. Han var helt gal etter fotball, akkurat som jeg, og sa at jeg var god nok men at jeg måtte ha tålmodighet. Da vi forhandlet sa han til meg at jeg ville få spilletid så snart jeg klarte å drible Sol Campbell og Kolo Touré på trening, sier van Persie.

Overgangen til Arsenal ble starten på en lysende karriere i England, der han nå til høsten skal begi seg ut på sin 11. sesong i Premier League.

I to av de tre siste sesongene har han blitt toppscorer i divisjonen, og dersom Nederland skal ha håp om suksess i VM-sluttspillet i Brasil - kun uker før Louis van Gaal overtar ansvaret for van Persie også på klubbnivå - er de nok avhengig av at stjernspissen holder seg skadefri gjennom hele mesterskapet.

Hva tenker du om det van Persie beskriver? Blir han toppscorer i VM? Ta diskusjonen!