Magnus Cort Nielsen (21) snøt Kristoff for seier 

Dansk unggutt vant fredagens etappe i Tour des Fjords.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Forsand (TV 2 Sporten):

Fredagens etappe i Tour des Fjords gikk fra Hjelmeland til Forsand, noe som betød at rammen for det fantastiske sykkelrittet var vakre Ryfylke.

Det så lenge ut til å ende med spurt, men hovedfeltet der blant andre Alexander Kristoff satt klarte aldri å kappe luken til rytterne foran.

Blant dem foran var danske Magnus Cort Nielsen, som lå på fjerdeplass i sammendraget før start. På oppløpet var 21-åringen fra Cult Energy sterkest, og han vant foran landsmannen Michael Valgren Andersen og belgiske Jéròme Baugnies.

– Det er helt fantastisk. Det var ikke før de siste 200 meterne at jeg skjønte at det kunne gå. Men da merket jeg at jeg hadde krefter i beina, sa dansken til TV 2 etter løpet.

Kristoff falt til 4. plass i sammendraget
Med seieren tok også dansken over den gule ledertrøyen fra Alexander Kristoff. Katjusja-rytteren endte på 10. plass på etappen.

Kristoff er nå på 4. plass og har 13 sekunder opp til dansken i sammendraget.

– Det var litt som fryktet. Vi fikk egentlig kontroll på det, men det ble for tungt på slutten. Vi hadde ikke kapasitet i denne løypen her med det laget vi har, som er mer for flate etapper. Det var ikke langt unna, men det holdt ikke helt.

– Hvordan vil du angripe de to neste etappene nå?

– Jeg går jo for etappeseirer, så får vi se om det er mulig å ta sammenlagtseieren her. Men kanskje det er litt for langt bak, sa Kristoff til TV 2 etter etappen.

Tøff etappe
Ingen av de andre etappene i årets ritt inneholder flere høydemeter som skal forseres enn denne, og det ble tidlig etablert en tetgruppe i front.

Amets Txurruka (Caja Rural), Jesper Hansen (Tinkoff-Saxo), Rasmus Guldhammer (Team Trefor-Blue Water), Gregory Habeaux (Wanty-Groupe Gobert) og Lennard Hofstede (Rabobank Continental) lå lenge i dette bruddet, før førstnevnte etter hvert rykket fra.

TRIUMF: Magnus Cort Nielsen vant etappen fra Hjelmeland til Forsand. Foto: TV 2
TRIUMF: Magnus Cort Nielsen vant etappen fra Hjelmeland til Forsand. Foto: TV 2

Da drøye 35 kilometer gjenstod hadde baskeren klart å rykke fra de fire andre, og økte i en periode også perioden ned til hovedfeltet. Da 29 kilometer gjenstod ble han allikevel avskrevet av TV 2s kommentator.

– Han jobber iherdig, men det går nok gærne veien rent tidsmessig, sa Christian Paasche.

Flere angrep mot Katjusja
Lengre bak i hovedfeltet hadde nemlig både Tinkoff-Saxo, Joker og Sparebanken Sør begynt å angripe, og da rundt 23 kilometer var igjen til mål hadde Txurruka blitt tatt igjen.

Åtte kilometer senere var det Alessandro Demarchi (Cannondale), Michael Valgren Andersen (Tinkoff-Saxo) og Sam Oomen (Rabobank U23) som ledet an i front, mens det i feltet bak ble gjort stadige angrep mot Alexander Kristoff og hans Katjusja-lag.

En etter en forsvant nordmannens hjelperyttere, og dermed måtte han gjøre store deler av jobben selv i et hovedfelt som lå noen sekunder bak gruppen foran. I den gruppen lå både belgiske Jéròme Baugnies og Magnus Cort Nielsen - henholdsvis nummer to og fire i sammendraget forut for etappen.

Trioen Demarchi, Valgren Andersen og Oomen holdt teten også de neste ti kilometerne, med Bougnier og co like bak, og da under fem kilometer gjenstod og Lysefjordbrua var passert så det ut til å bli tøft for hovedfeltet å komme helt opp. Christian Paasche ville dog ikke avskrive sammenlagtlederen.

– Det er fortsatt en mulighet for Alexander Kristoff i hovedfeltet. Dette er ikke avgjort, sa TV 2s kommentator.

Hovedfeltet nådde aldri opp
De neste minuttene skulle dog vise at avstanden opp ble for lang for hovedfeltet. Jerome Baugnies' gruppe tettet imidlertid luken til de tre i front, og fikk med seg Marco Marcato, Magnus Cort Nielsen og danskens lagkamerat i Cult Energy-Vital Water Lasse Bøchman.

Med en drøy kilometer igjen satte Sondre Holst Enger inn et siste støt i hovedfeltet, men det hele rakk ikke opp.

I stedet endte det med etappeseier til Magnus Cort Nielsen, som altså også overtok den gule ledertrøyen.