IKKE FORLENGET VARETEKT: Politioverbetjent Eirik Jensen har sittet varetektsfengslet siden slutten av februar. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
IKKE FORLENGET VARETEKT: Politioverbetjent Eirik Jensen har sittet varetektsfengslet siden slutten av februar. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

– Sterkt øyeblikk da Eirik Jensen tok avskjed med fengselsbetjentene

Forsvarer Jens-Ove Hagen forteller at den korrupsjonssiktede overbetjenten nå er på et hemmelig sted med politikolleger og helsepersonell. Løslatelsen har vært planlagt i flere uker.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Eirik Jensen spaserte ut av Kongsvinger fengsel sammen med sin forsvarer Jens-Ove Hagen klokken 13 i ettermiddag, ble han tatt i mot av gode kolleger fra Oslo-politiet, får TV 2 opplyst.

– Han er preget av stundens alvor, for å si det forsiktig. Og så var det en vemodig og inntrykksfull av avskjed med fengselsbetjeningen som har betydd mye for ham. Det var et sterkt øyeblikk for oss alle, sier Jens-Ove Hagen til TV 2.

Politikolleger, sammen med helsepersonell, har nå sørget for å bringe ham til et sted der han vil bli holdt skjermet.

– Han trenger å bygge seg opp mentalt og fysisk, for igjen å kunne fungere i et åpent samfunn, skriver forsvarer Jens-Ove Hagen i en pressemelding.

Selv om polititoppen er løslatt blir korrupsjonssiktelsen mot ham opprettholdt. Det har blitt gjennomført over 40 timer avhør av Jensen.

– Tjenestemannen understreker at han vil fortsette innsatsen for å bli renvasket fra de grove beskyldningene som den såkalte investoren har rettet mot ham, skriver Hagen.

Ikke behov for varetekt lenger

Eirik Jensen har sittet varetektsfengslet i over tre måneder. Han ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon 24. februar. Jensen har hele tiden nektet for å ha gjort noe straffbart.

– Spesialenheten for politisaker har nå gjennomført de etterforskningsskitt som var nødvendig før en løslatelse. Faren for at siktede kan forspille bevis anses nå som mindre, og dermed er det ikke lenger behov for å holde ham i varetekt. Det at siktede løslates, endrer ikke grunnlaget for siktelsen eller mistanken om grov korrupsjon, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten for politisaker til TV 2.

På hemmelig sted

Eirik Jensen er nå på et hemmelig sted, hvor han blir tatt vare på og fulgt opp av politikolleger, venner, helsepersonell og forsvareren.

– Arbeidsgiver ivaretar Eirik Jensen i nær dialog med ham selv, og forsvarer, sier visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

– Vi forventer at arbeidsgiver nå følger han tett opp både i forhold til det personlige og hans sikkerhet. Han trenger nå å bli tatt vare på og det vil vi også være med på, sier leder av Oslo politiforening Kristin Aga til TV 2.

– Han trenger nå ro. Vi håper han får være i fred og at ingen starter en jakt på han. Han trenger ro og oppfølging for å kunne komme tilbake, sier Aga.

Planlagt i flere uker

Løslatelsen av polititoppen har vært planlagt i flere uker, får TV 2 opplyst. Både Spesialenheten for politisaker og politiet frykter for polititoppens sikkerhet.

 – Vi har gjort våre forberedelser, men det har jeg ikke tenkt å dele med dere, har forsvarer Jens-Ove Hagen tidligere uttalt til TV 2.

Eirik Jensen levde på hemmelig adresse før han ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon. Han har såkalt «kode 6»-gradering, som betyr at adressen hans er «strengt fortrolig» fordi det er fare for liv og helse.

Flere medier har offentliggjort bilder av huset hans og han kan trolig ikke lengre oppholde seg der. 

Polititoppen har vært en spydspiss i kampen mot organisert kriminalitet i hovedstaden og han har fått mange fiender i det kriminelle miljøet. TV 2 vet at han har mottatt flere drapstrusler.

Etterforskes fortsatt

Selv om han nå er løslatt fortsetter etterforskningen mot polititoppen. Over 90 personer er så langt avhørt i saken.

– Det gjenstår fortsatt mye etterforskning, og det er forventet at arbeidet vil pågå i flere måneder fremover. Målet er å komme frem til et korrekt resultat som bekrefter eller avkrefter mistanken som nå foreligger, sier Øyen.