– Var utrolig nær ved å gå rett i betongveggen

Jørgen Graabak fikk skikkelig utladning ved sesongslutt - var helt i kjelleren like før Sotsji-OL.

Nærmest ut av intet ble Jørgen Graabak en ny nasjonalhelt under OL i Sotsji. 23-åringen - som knapt noen hadde hørt om - sjokkerte de fleste da han sørget for to norske OL-gull i Russland.

Denne uka returnerte Graabak omsider til Trondheim etter et lengre ferieopphold i USA. Det ble en kjærkommen ferie for Graabak, som fikk en skikkelig utladning etter fjorårets braksesong.

– Det er ikke så mange som vet det, men en måned før OL var jeg utrolig nær ved å gå rett i betongveggen. Jeg hadde blant annet planlagt å være med i den siste World Cup-runden, men det klarte jeg ikke. Jeg gikk rundt i Bymarka her i Trondheim og ble regelrett fragått av min egen trener, og han er ikke akkurat noen toppidrettsutøver. Jeg var skikkelig langt nede, og var veldig nær ved å ikke komme meg opp igjen til OL, sier Jørgen Graabak til TV 2 Sporten.

Bak OL-suksessen lå nemlig utallige treningstimer. Hans trener, den nye landslagssjefen Bjørn Kåre Ingebrigtsen, har hevdet at Graabak er mer ekstrem i treningsarbeidet enn Ole Einar Bjørndalen.

– Det var for så vidt planlagt at jeg skulle kjøre hardt i denne perioden, for så å roe litt ned inn mot OL. Men at det skulle gå så langt, var aldri planen. Faktisk var jeg i så dårlig forfatning at vi fleipet om at det ville være spesielt om jeg nå reiste til OL og fikk med meg ett gull, sier Jørgen Graabak.

Han fikk med seg to gull hjem til Norge.

Utladning ved sesongslutt

Trønderen ble tatt imot som en skikkelig helt da han og resten av kombinertgutta returnerte til Trondheim etter OL-suksessen. Men det ble ikke lange tida til å nyte suksessen. Flere verdenscuprenn gjensto.

- Det å komme tilbake til Trondheim var litt mer hektisk enn jeg var vant med. Det var litt stressende, men samtidig var det positivt stress. Det var jo moro! Samtidig er det idrettsutøver jeg er, og for meg var det viktig å prestere ut sesongen. Jeg hadde blant annet et mål om å ende som topp ti i verdenscupen. I ettertid synes jeg at jeg lykkes bra og at jeg klarte å holde oppe trykket. Det er jeg veldig stolt over i ettertid, sier Graabak.

Samtidig hadde en lang sesong, store treningsmengder og drøssevis av sterke inntrykk kostet krefter. Ved sesongslutt flyktet 23-åringen nærmest landet.

- Etter sesongen hadde jeg et behov for å komme meg bort. Det var ikke det at det nødvendigvis ble så mye, men her hjemme går du gjerne i den samme bobla enten du vil det eller ikke. Jeg hadde et behov for å klarne hodet, komme meg bort, være en ukjent person og bare kose meg på ferie, sier Graabak.

Kombinertløperen og en kompis har blant annet tilbrakt tre uker i USA. Først denne uka var han tilbake i Norge.

- Det var litt for å nullstille, for å finne på noe annet og la kropp og hode hvile litt. Jeg kjenner nå at jeg hadde veldig godt av det, sier Sotsji-helten.

Vil gamble videre

Nå er 23-åringen klar på at batteriene er fulladet og at han er klar for en ny sesong. På selveste 17. mai startet oppkjøringen for fullt.

- Det er vel litt skummelt å skulle prøve å toppe det som skjedde i OL, så jeg skal nok være litt edruelig når jeg setter meg mål framover. Når det er sagt har jeg jo fortsatt ikke vunnet et eneste verdenscuprenn enda og har havnet et godt stykke bak de beste i verdenscupen totalt sett. Tar du med at det kommer et VM i Falun - og at jeg er veldig motivert for en ny OL-periode - har jeg mye å se fram til fortsatt, sier Graabak.

Og selv om trønderen nesten gikk i veggen i fjor, har han ingen store planer om å skifte særlig mye på fjorårets suksessoppskrift. Det betyr ekstreme treningsmengder.

- Jeg holder ikke på med dette for å kjøre safe. Jeg kommer nok til å være helt på kanten igjen, men forhåpentligvis kan jeg ta signalene litt før neste gang slik at det ikke blir skikkelig stygt. Men så lenge jeg holder på, må jeg være ett hundre prosent motivert og ha en indre glød til å gjøre ekstreme ting. Mister jeg den gnisten, er det ikke vits å holde på lenger, sier Jørgen Graabak.