STORTALENT: Anish Giri har ennå til gode å tape for Magnus Carlsen.
STORTALENT: Anish Giri har ennå til gode å tape for Magnus Carlsen.

– Carlsen har vunnet så mye at han blir irritert også når han vinner

Sjakk-kometen Anish Giri (19) snakker om rivaliseringen mellom ham og Magnus Carlsen.

Han blir kalt sjakksportens nye wonderkid. Nederlandske Anish Giri (19) er like kjapp i replikken som han er til å flytte de hvite og svarte brikkene. Giri er ranket som nummer 17 i verden, men han er så god at Magnus Carlsen for lengst har begynt å flekke tenner.

– Giri er en god, hyggelig fyr, med har en irriterende tendens til å en slå meg og til ikke å respektere min autoritet, sa Carlsen da Giri ble presentert som den tiende og siste deltakeren i Norway Chess. 

Se Norway Chess på TV 2 Sportskanalen og tv2.no fra klokken 16.30!

Giri ler når han blir konfrontert med Carlsens utspill. 

– Jeg er glad for at han sa så mye fint om meg. Det han sier er vel egentlig også sant. Uansett hvem man møter må man ha tro på seg selv. Man kan ikke tro at det Magnus gjør alltid er det rette. Da kommer man aldri til å vinne. Man må stole på egne vurderinger. Alle har sin egen stil. Magnus har en stil som passer ham, men det er ikke sikkert den passer for alle andre, sier Giri til TV 2.

Mener Carlsen frykter yngre spillere
Den taktikken har sørget for at Giri - som en av svært få i verden - har en positiv statistikk mot Carlsen. 19-åringen slo Carlsen i januar 2011. Siden den gang har samtlige oppgjør endt med remis. Han mener Carlsen frykter å møte yngre spillere.

– Ja, statistikken viser det. Han spiller vanligvis bra mot den eldre generasjonen. Mot spillere som Anand, Gelfand, Kramnik og Ivantsjuk har han en meget god statistikk. For alle unge spillere er det psykologisk vanskelig å møte enda yngre spillere. Man føler gjerne at man ikke er så ung lenger, sier Giri. 

19-åringen, som er født i St. Petersburg, har far fra Nepal og bor i Nederland, mener Carlsen har forandret seg i takt med suksessen. Om nordmannen var lukket og innesluttet før, er han svært vanskelig å få kontakt med nå, hevder Giri.  

– I det siste har han vunnet så mye at han blir irritert også når han vinner. Det er ingen tvil om at han gjør det bra. Resultatene hans er ekstraordinære, og resultatene ser ut til å komme lett for ham. Magnus er en spesiell type. Han kan være litt lukket. Noen ganger er han frustrert selv om alt går bra. Mange sjakkspillere har spesielle personligheter og kan være kompliserte personer, sier Giri.

DRØMMER OM Å BLI VERDENS BESTE: - Men det tror jeg alle profesjonelle sjakkspillere gjør, sier Anish Giri.
DRØMMER OM Å BLI VERDENS BESTE: - Men det tror jeg alle profesjonelle sjakkspillere gjør, sier Anish Giri.

– Jeg har ingen fiender, men jeg er vennligere med noen enn andre. For eksempel kjenner jeg Anand og Caruana godt. De beste sjakkspillerne har enten et partnerskap eller svært liten kontakt med hverandre. Spillere som Magnus og Nakamura foretrekker at du holder deg så langt unna dem som mulig, fortsetter sjakk-talentet.

Nekter å ta hverandre i hånden
Om forholdet mellom Giri og Carlsen er preget av sunn rivalisering, er det helt andre krefter i sving når Veselin Topalov og Vladimir Kramnik møtes. Duoen, som også deltar i Norway Chess, har et alt annet enn hjertelig forhold. 

– Det er en kjent konflikt mellom Topalov og Kramnik. Den skriver seg tilbake til verdensmesterskapet i 2006. Da anklaget Topalov Kramnik for å jukse. Selv den dag i dag tar de ikke hverandre i hendene. Men ellers … resten av sjakkspillerne hater sikkert Magnus i skjul, humrer Giri.

Han var bare 16 år da han slo Carlsen. Da var Giri ikke en gang blant de 50 beste spillerne i verden.   

– Det var en stor overraskelse da jeg slo ham for første gang. Siden den gang har vi spilt mange interessante kamper, men den første kampen vil bli husket. Den gangen var det sjokkerende for meg. Jeg ventet det ikke, og jeg var ikke i nærheten av rankingen jeg har nå. Det var mye oppmerksomhet. Plutselig var nederlendere opptatt av sjakk. Jeg håper å føle det samme så fort som mulig, sier han.

Fra 2. juni til 13. juni er verdenseliten samlet i Stavanger. Selv om Giri har klokkertro på egne evner, er han også glad for at han ble invitert til turneringen. 

- Etter min mening er dette den sterkeste turneringen. Den er i hovedsak like sterk som kandidatturneringen. I stedet for Anand er Magnus Carlsen med. Turneringen er prestisjetung. Jeg var den siste som kom med. Det var ikke et opplagt valg av arrangøren, for det er mange toppspillere for øyeblikket. Jeg er glad for at jeg ble «the chosen one», sier nederlenderen. 

– Utnytter svakhet
Han har hatt en del treningsøkter med treneren sin Vladimir Tsjutsjelov for å være best mulig rustet til Norway Chess. Gode sjakkvenner har også bidratt i forberedelsene. Selv om Giri trener mye, er han også opptatt av å ha et sosialt liv utenom. Historien viser at flere sjakkspillere har fått mentale problemer etter karriereslutt. Bobby Fischer ble verdens beste sjakkspiller i ung alder, men suksessen gikk til hodet på amerikaneren. 

– Det er ingen som vet om sjakkspillerne som ble sinnssyke var sinnssyke fra barndommen av, eller om det var sjakkens skyld. Hvis jeg blir sinnssyk, er det på grunn av sjakken, ler Giri.

Han mener Carlsen har bidratt til å gjøre sjakk mer moderne og kult. 

– I gamle dager var det nærmest et postulat om at man måtte jobbe ti timer dagen med åpningsspillet. Magnus viser at man kan få suksess med andre innganger. Han fortjener definitivt oppmerksomheten han får. Magnus har en sterk vinnervilje, enten det er fotball eller andre konkurranser, forteller stortalentet.

I Norway Chess kommer han til gi alt for å gi Carlsen en ny nesestyver.

– Magnus er flink til å utnytte at spillere frykter ham. Akkurat nå frykter han ikke noen, men jeg håper han frykter meg igjen etter Norway Chess. Han er nok ikke så bekymret for meg. Det er opp til meg å ta ham igjen, og derfor er det jeg som bør være bekymret, avslutter Giri.