Skeptikere:
«Klarsynte» Wingers likfunn er en bløff

To av landet fremste skeptikere mener Michael Winger ikke fant liket i Nes ved hjelp av påståtte overnaturlige evner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent onsdag kveld fant Michael Winger og sporhundfører Erlend Laupsa et lik ved Skogbygda i Nes kommune.
Winger, som er selvutnevnt klarsynt, hevder at han fant liket med hjelp fra sine påståtte overnaturlige evner.

– Bare tull, sier to av landets mest fremtredende klarsyntskeptikere.

Minner

Michael Winger forklarer at han fikk se et bilde av den savnede Frank Andre Gundersen, og at han deretter fikk mannens minner i sitt eget hode.

– Han har forsvunnet ut av et hus, som det var flere mennesker i. Jeg ser at han løper ut, og plutselig er han død. Da ligger han i det som for meg ser ut som en steinrøys, en skråning med steiner, forklarte Winger til TV 2 om synet han hevder han hadde fått.

Se Wingers private opptak fra funnstedet her.

Mener Winger bløffer

Blogger og forfatter Gunnar Tjomlid, har skrevet boken «Placeboeffekten» om hvordan folk tilsynelatende blir lurt av mennesker som mener de har slike evner.

Han er svært skeptisk til Wingers forklaring, og savner dokumentasjon som beviser det han har forklart om funnet i skogen i Nes onsdag kveld.

– Hvilke spådommer kom han med før han fant liket? Hvorfor er ikke dette dokumentert? Han burde ha spilt inn en video med spådommene før han fant liket. Det er lett å si i ettertid at man visste hvor det lå, sier Tjomlid til TV 2.

LIKFUNN: Her ringer Michael Winger til politiet for å opplyse om likfunnet. (Foto: Privat)
LIKFUNN: Her ringer Michael Winger til politiet for å opplyse om likfunnet. (Foto: Privat)

– Jeg tviler ikke på Michael

Sporhundeier Erlend Laupsa var skeptisk til Wingers påståtte evner, men det var før de to begynte å jobbe sammen.

HUNDEFØRER: Erlend Laupsa var sammen med Winger da liket ble funnet. (Foto: TV 2)
HUNDEFØRER: Erlend Laupsa var sammen med Winger da liket ble funnet. (Foto: TV 2)

– Jeg tviler ikke lenger på Michael, og at det han sier stemmer. Det går ikke an å finne et sånn sted ut av det blå uten at man har noen evner som er spesielle, sa Laupsa til TV 2 torsdag.

Uttalelsen til hundeeieren kommer ikke overraskende på Tjomlid.

– Dette er en den psykologien som blir utnyttet av klarsynte. Bare de nevner nok detaljer, så vil noen stemme. De fleste skoger har en skråning, det kan stemme med tusenvis av steder i Norge, forklarer han.

Hadde søkt lenge

TV 2 har fått tilgang til en video Michael Winger filmet da han fant liket.

– Jeg har jobbet et par dager, og så bruker jeg ny metode hvor jeg forsøker å sirkle inn hvor jeg følelser, sier Winger i opptaket.

I et nytt blogginnlegg tar Tjomlid et oppgjør med Wingers påstander. Han mener en mer sannsynlig forklaring er at Winger, hundeføreren og hunden fant liket, og deretter spilte inn videoen der Winger beskriver funnstedet han skal ha forutsett.

«Winger finner i samråd med Laupsas og andre, samt research på internett, ut hvor politiet, Laupsas og andre har lett uten hell. Det begrenser leteområdet vesentlig. Winger velger ut et område de ennå ikke har lett i», skriver Tjomlid.

KRISTISK: Forfatter og blogger Gunnar Tjomlid. (Foto: Privat)
KRISTISK: Forfatter og blogger Gunnar Tjomlid. (Foto: Privat)

Han dokumenterer også at Winger har vært i området en uke tidligere, og at han har vært i kontakt med lokalkjente som har lett etter den savnede Frank Andre Gundersen. I tillegg har hundeeieren også lett flere forskjellige steder i området, uten å finne den savnede. Området liket ble funnet i, ble altså først gjennomsøkt onsdag kveld.

– De tråkker på meg og de pårørende

Michael Winger synes det er trist at det til stadighet kommer beskyldninger mot ham.

– De tråkker på meg og de pårørende. Jeg synes det er trist, men de får tro hva de vil. Alle mennesker er forskjellige, sier han til TV 2.

Han tilbakeviser kategorisk at han har kartlagt området og dermed visst på forhånd hvor andre hadde lett før ham.

– Det er ikke noe begrenset område. Han kunne ha blitt fraktet hvor som helst, sier Winger.

Han bekrefter likevel at han forrige onsdag oppsøkte huset hvor den savnede sist har blitt sett. Søndag var han tilbake for å fange følelser fra stedet. I tillegg søkte han i noen timer tirsdag og onsdag.

Winger hevder også at han kan dokumentere alle påstandene han kom med før liket ble funnet - både gjennom epostkorrespondanse og video.

På helsa løs

Rådgiver i Human Etisk Forbund, Didrik Søderlind, har vært sentral i forbundets kampanje mot kritisk tenking: «Ingen liker å bli lurt!».

Han har ingen tiltro til at enkelte menneske har slike evner som det Winger hevder at han har.

– Disse tingene har vært grundig undersøkt i mange år, og ingenting tyder på at folk har den type evner. Politiet sier selv at de aldri har noen uttelling på tips fra folk som er klarsynte, sier Søderlind, og legger til:

– Jeg vil understreke at dette er folk som selv mener at de er klarsynte.

De siste årene har flere profilerte personer stått frem i media med historier om sine opplevelser med mennesker som hevder de har slike evner. 

– Som privatperson synes jeg ikke det er noe stort problem at folk tror på mye rart, men jeg blir skremt når dette blir så stort som det har blitt. Hvis disse tingene ikke får kritisk motbør, så går det på liv og helsa løs, sier han til TV 2.

Dette er Winger uenig i.

– Jeg skjønner at folk er kritisk. Det er alt for få mennesker som har kunnskap om hva dette er, og da er det alltid noen som er skeptisk til det meste, men det må de få lov til å være, sier Winger.