Fotballforbundet åpner for regnbue-skjorter mot Russland

Men NFF vil ikke tillate bannere og politiske markeringer.

Norges fotballforbund åpner for at tilskuere kan bruke t-skjorter i regnbuefarger når Norge møter Russland lørdag klokken 16.

Det skriver forbundet i en pressemelding fredag morgen (se nederst i artikkelen).

Også mindre flagg vil være lov å ta med seg inn på Ullevaal stadion.

– Jeg er glad for at NFF har tatt til fornuft, sier Kristin Bergersen i Homonettverket.

– Vi ønsker å vise at fotball er for alle uansett kjønnsidentitet og seksuell legning, sier Bergersen.

Hun skulle i utgangspunktet ha en debatt med Norges fotballforbund på Ullevaal stadion, men NFF valgte å trekke seg fra avtalen.

Nå er Bergersen spent på hva som blir tillatt av vaktene på stadion.  

– Jeg er spent på hvordan de vil håndtere det. De sier de vil akseptere t-skjorter og flagg av en viss størrelse. Vi kommer til å møte opp med flagg og t-skjorter og vise vår støtte til homofile i Russland. Vi skal vise at det er mangfold og ytringsfrihet i Norge, sier Bergersen. 

I går kom det frem at 25-30 personer ønsket å stille med regnbueflagg og t-skjorter på Ullevaal i solidaritet med homofile som blir diskriminert. Det var Bergens Tidende som først omtalte saken.

Ifølge Gjert Moldestad, som hadde vært i kontakt med NFF, fikk gruppen beskjed om at personer som stilte med regnbueflagg ville bli bortvist.

Slik svarte NFF i dag: 

«NFF ønsker å gjøre fotballen til en arena fri for homohets der alle skal få være seg selv, samtidig som vi behandler alle politiske grupperinger likt. Det er ikke unnfallenhet, men prinsippfasthet.
Det er kommet inn flere søknader til politiet og NFF om demonstrasjoner både på utsiden av stadion og inne på stadion. Dette fra to grupper, en gruppe som støtter Ukraina og en gruppe mot Russlands syn på homofili. Demostrasjon på offentlig sted ved t-bane stasjonen i Sognsveien er innvilget av politiet.

På Ullevaal vil det ikke bli innvilget søknader om demonstrasjoner, fordi dette er en arena for et idrettsarrangement med fokus på fotballkampen.
Tidligere har nakne personer løpt inn på gressmatten med regnbuesymboler for å uttrykke sin støtte til homofile. Slike markeringer hører ikke hjemme under en landskamp i fotball.

I denne saken har vi sagt nei til bruk av bannere og politiske markeringer på tribunen, i tråd med vanlig praksis.
T-skjorter med regnbuefarger er tillatt. Det samme er flagg i begrenset størrelse. Her vil vaktene foreta en skjønnsmessig vurdering ved innslipp på stadion.
Vurderingen går på om dette er å betrakte som en politisk aksjon mot russiske lover, eller om det er en markering av at fotball skal være åpent for alle, uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, legning, eller praksis, over alt.
NFF ønsker alle sammen hjertelig velkommen til kamp på Ullevaal Stadion lørdag klokken 16.00.»