Tori Amos om den brutale kniv-voldtekten

Den verdenskjente artisten (50) opplevde marerittet som 21-åring.

Den verdenskjente artisten Tori Amos (50) gjestet nylig Norge med sin «Unrepentant Geraldines»-turné.

Den åtte ganger Grammy-vinnende artisten har gjort seg bemerket for sine intense og personlige låter. Deriblant «Me and a Gun», som handler om da hun ble brutalt voldtatt som 21-åring.

Voldtatt med kniv

Det var etter en konsert i Los Angeles at hun ble voldtatt og truet med kniv av en narkoman som insisterte på å kjøre henne hjem. Overgriperen fortalte hvordan han ville skjære henne opp i småbiter, mens Tori selv sang salmer under overgrepet som for å holde seg levende. 

Da «God kveld Norge» møter Tori før Oslo-konserten, forteller hun åpenhjertig om hvordan overgrepet preget henne.

– Man må gjennom en sorgprosess først. Den første fasen er man i sjokk, og man er nødt til å ta et skritt av gangen. Man tror man gjør fremskritt, men gjør det egentlig ikke. Man må takle skammen, og det som er nødt til å skje er at man må tilgi seg selv. 

I dag driver Tori en hjelpelinje for voldtektsofre. Hun vet selv hvor ødeleggende et overgrep kan være.

– Jeg tror ikke folk innser at når det skjer en voldtekt, lever det videre for alltid for offeret. Overgriperen lever videre i minnet og forsvinner aldri, før du som overlevende finner måter å sparke dem ut av livet på.  

AKTUELL: Tori Amos på coveret av sitt fjortende album
AKTUELL: Tori Amos på coveret av sitt fjortende album "Unrepentant Geraldines". Foto: AP Photo/Mercury

Datteren endret livet

Ikke før hun selv skulle bli mor til Nathashya for fjorten år siden kunne Tori begynne å gå videre i livet.

– Det å bli mor brakte latter inn i livet mitt. Før det klarte jeg ikke å le. Jeg forsto ikke humor, men jeg begynte å oppdage det etter at hun ble født. Med sine små føtter sparket hun ut disse gamle beskjedene og programmeringene som hadde utviklet seg som en slags emosjonell kreftsvulst som forpester sinnet. Alt dette forferdelige sparket ut, sier Tori Amos til «God kveld Norge».

I dag takker hun ektemannen Mark Hawley for livet.

– Ektemannen min er en av grunnene til at jeg er her. Han er fantastisk fordi han ville ikke ha tillatt meg å gå inn i mønstre som virkelig er selvdestruktive. Han valgte å ta hånden min og gå gjennom det med meg. Og det tok meg mange år å komme til et sted med et godt selvbilde og evnen til å være romantisk og å kunne skille mellom et overgrep og en vakker fysisk akt, forteller hun til TV 2.