Uttrykket «luksusspiller» eksisterer ikke i deres vokabular, hos koreanerne er det en selvfølge at samtlige spillere i en lagidrett utretter den samme innsatsen, skriver Tor-Kristian Karlsen. REUTERS/Kim Hong-Ji
Uttrykket «luksusspiller» eksisterer ikke i deres vokabular, hos koreanerne er det en selvfølge at samtlige spillere i en lagidrett utretter den samme innsatsen, skriver Tor-Kristian Karlsen. REUTERS/Kim Hong-Ji

VM-analyse: Luksusspillere? Ikke på dette laget

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene. I dag: Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16. Sør-Korea: Kanskje overraskende høyt opp for noen, men Sør-Korea har fortsatt å gjøre store fremskritt på fotballbanen siden bronsefinalen på hjemmebane for tolv år siden.

Oppavlingen av de store stjernene uteblir, men landet gjør stadig en god figur på U17- og U20-nivå – for ikke å nevne at U23-landslaget tok OL-bronse i London – og kan stille med en velbalansert, ung tropp i Brasil. Ikke overraskende er dette et lag som byr på de klassiske egenskapene som vi er blitt vant til fra koreanerne - et aggressivt, hardtpressende mannskap med ekstrem arbeidsmoral; Sør-Korea stopper aldri å løpe.

Hong Myung-bo har skapt et sterkt kollektiv som er sylskarpe på kontringer og svært dyktige til å utnytte plass og rom fremover på banen. Særlig samspillet mellom kantene og de sentrale angriperne grenser ofte til det spektakulære. På den annen side, koreanerne er fortsatt til en viss grad uforutsigbare defensivt – store forsvarstabber skjer litt for ofte, keeperne er ujevne i prestasjonene og dessuten er Sør-Korea er spesielt sårbare på dødballer. Og midtstopperne har en lei tendens til å miste konsentrasjonen i de minst ønskelige øyeblikkene, selv om dagens stopperpar – Hong Jeong-ho og Kim Young-gwon – blir ansett som det mest stabile på en årrekke.

Offensivt er ikke Sør-Korea dyktige nok til å sette motstanderen under press ved å holde ballen i laget. Laget mangler kreativiteten og tålmodigheten til å kontrollere kamper mot motstandere av godt nivå, og suksessoppskriften begrenser seg til raske kontringer og overganger.

Det siste året har heller ikke vært problemfritt for Asias tradisjonelt beste fotballnasjon, VM-kvaliken gikk trått og utløste et trenerskifte, og flere av nøkkelspillerne hadde ujevne sesonger i klubbfotballen. Likevel, dette er et spennende, ungt lag med masse energi med potensial til å lage problemer for hvilken som helst motstander. Med Costa Rica og Bosnia, er Sør-Korea blant tre mulige outsiderne.

Veien til VM

Veien til Sør-Koreas åttende VM på rad ble ikke den fredfulle marsjen som man er blitt vant til. Koreanerne endte på andreplass, to poeng bak Iran (som beseiret Sør-Korea både hjemme og borte) og snek seg kun foran Usbekistan på tredje (og kvalikplass) på målforskjell. Koreanernes svakeste prestasjon var et fattig poeng borte mot Libanon.

Sannsynlig lagoppstilling

4-2-3-1: Jung Sung-ryung (29, Suwon Bluewings/KOR); Lee Yong (27, Ulsan Hyundai/KOR), Hong Jeong-ho (24, Augsburg/GER), Kim Young-gwon (24, Guangzhou Evergrande/CHN), Park Joo-ho (27, Mainz/GER); Park Jung-woo (23, Guangzhou R&F/CHN), Ki Sung-yeung (25, Swansea City/ENG); Lee Chung-yong (25, Bolton Wanderers/ENG), Nam Tae-hee (22, Lekhwiya/QAT), Son Heung-min (23, Bayer 04 Leverkusen/GER); Kim Shin-wook (26, Ulsan Hyundai/KOR).

Nøkkelspillere

Kim Young-gwon er zv mange beskrevet som den mest lovende asiatiske midtstopperen siden landslagstrener Hong. Han var glitrende da hans kinesiske klubb Guangzhou Evergrande sikret seg det asiatiske Champions League-trofeet i fjor. Young-gwon startet sin karriere i den japanske ligaen, men han har vokst som forsvarsspiller under lederskapet til Marcello Lippi i Guangzhou. Nærkampsterk ”klegg” i duellspillet, relativt hurtig og i ferd med å utvikle sansen for å lese situasjoner raskt. Lederen i den bakre fireren til Sør-Korea.

South Korea's Son Heung-min er Sør-Koreas stjernespiller.   REUTERS/Kim Hong-Ji
South Korea's Son Heung-min er Sør-Koreas stjernespiller. REUTERS/Kim Hong-Ji

Sør-Koreas nye stjernespiller, Son Heung-min, er på vei til å bli en av sommerens mest ettertraktede spillere. Briljerer han i Brasil, vil trolig eliten av storklubbene i Europa melde seg på i kampen om 23-åringen. Bayer 04 Leverkusen-angriperen – som har avløst Park Chu-young som landets superstjerne og ”poster boy” – har allerede 100 Bundesligakamper på samvittigheten og har markert seg med sin hurtighet, dribleevner og skuddfot. Kan spille hvor som helst på topp – foretrekker venstre ving – og er ekstremt effektiv på kontringer.

For at Sør-Korea skal ha forhåpninger om å avansere til de siste 16, er det sentralt at keeper Jung Sung-ryung finner tilbake til storformen. Målvakten som sto i 2010-VM har fått mye kritikk i hjemlandet, men trener Hong har hittil beholdt troen på 29-åringen. Sør-Korea sliter med å produsere gode keepere (og forsvarsspillere). Det gjenspeiles av de mange keeperbyttene. Fem keepere har vært prøvd ut i vennskapskampene de siste årene, men man returnerer alltid til usikre Jung. Et stort press hviler på denne mannen.

Trener

Ifølge mange den beste asiatiske forsvarsspilleren gjennom alle tider. Hong Myung-bo var Sør-Koreas kaptein under den episke reisen til bronsefinalen i 2002. Han huskes som en ballspillende midtstopper, intelligent og rolig. Hong samlet mer enn 130 landskamper (inkludert fire VM-sluttspill) i sin aktive karriere og har en tilnærmet mytisk status i Sør-Korea.

Som trener kan han vise til glimrende resultater med aldersbestemte landslag, Hong var blant annet bakmannen da OL-landslaget kapret bronse i London i 2012. Han tok over A-landslaget i fjor sommer da Choi Kang-hee måtte betale for de svake kvalikresultatene med en tidlig avskjed. Resultatene har variert siden Hong tok over roret. Spesielt tapene mot Mexico og USA i vinter (4-0 og 2-0) skapte bekymring, men det hersker en overveldende oppfatning i Sør-Korea om at landslaget er i gode hender hos denne karismatiske og sympatiske 45-åringen. Hong har allerede et nært forhold til majoriteten til spillerne i troppen fra hans arbeid med ungdomslagslagene. Han er ingen fundamentalist når det gjelder formasjoner – i treningskampene har han benyttet 4-2-3-1 og 4-4-2 om hverandre, men det hurtige vingspillet forblir det viktigste elementet i hans filosofi.

X-faktor

Arbeidsmoral. Ingen annen VM-deltager kan vise til en lignende arbeidskapasitet som Sør-Korea. Uttrykket «luksusspiller» eksisterer ikke i deres vokabular. Hos koreanerne er det en selvfølge at samtlige spillere i en lagidrett utretter den samme innsatsen.

Sjansene

Bak Belgia er det lite som skiller nasjonene i jevne Gruppe H. Algerie fremstår som det svakeste landet, og derfor er det ekstremt viktig for Sør-Korea å sikre seg minst ett poeng i åpningskampen mot Russland. Om koreanerne lykkes med sitt hurtige angrepsspill og fikse kombinasjoner, burde Algerie og Russland kunne beseires. Den særegne stilen gjør Sør-Korea til en spennende ”dark horse” som ikke bør undervurderes.