SJOKKERT: Gjert Moldestad er sjokkert over at NFF forbyr regnbueflagg på Ullevaal under landskampen mellom Norge og Russland.
SJOKKERT: Gjert Moldestad er sjokkert over at NFF forbyr regnbueflagg på Ullevaal under landskampen mellom Norge og Russland.

Nektes å vifte med regnbueflagg på Ullevaal

Norske supportere får ikke lov til å vifte med homoflagg under oppgjøret mellom Norge og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et initiativ fra fotballsupporteren Gjert Moldestad laget Homonettverket et arrangement på Facebook der de inviterte medlemmer til å ta med seg regnbueflagg under landskampen mellom Norge og Russland førstkommende lørdag.

Moldestad er kjent som redaktør for supportermagasinet «Den 12. mann» og er tillitsvalgt i en supportergruppering blant Brann-fansen. «Den 12. mann» er et fotballmagasin om Brann og norsk fotball og et medlemsblad for Brann Bataljonen.

Nedslående beskjed
Under helgens landskamp var det 25-30 personer som ønsket å stille med regnbueflagg og t-skjorter på Ullevaal i solidaritet med homofile som blir diskriminert, skriver Bergens Tidende.

Beskjeden fra Norges fotballforbund (NFF) var imidlertid nedslående.

– Vi har vært i kontakt med Norges Fotballforbund og fått beskjed via politiet at det bare tillates russiske og norske flagg. Og at dersom vi stiller med regnbueflagg vil vi bli bortvist, sier Gjert Moldestad til Bergens Tidende.

– Jeg ble rett og slett sjokkert
Overfor TV 2 Sporten forklarer han hva som skjedde da han først tok kontakt med NFF.

– La det først være sagt at jeg ville gjøre dette på riktig måte. Jeg tok kontakt med NFF, men etterhvert fikk jeg tilbakemelding om at de hadde gitt beskjed til politiet om å bortvise personer med regnbueflagg. Jeg ble rett og slett sjokkert, sier Moldestad til TV 2 Sporten.

– Jeg trodde dette var en idé NFF ville glede seg over, og at de synes det var et godt forslag. Så reagerte de helt motsatt av det jeg hadde trodd, sukker han.

– Hvorfor tror du NFF ikke vil tillate regnbueflagg?

– Jeg tror kanskje de er nervøse eller så har de ikke skjønt poenget med regnbueflagget. I Russland og Dubai handler det kanskje om politikk. Men her i Norge handler det først og fremst om at fotball skal være for alle. Her får alle gå på kamp, det er tross alt Norge vi er i, svarer han.

– Er de redde for Putin?
NFF har tidligere frontet antirasismekampanjer og handshake for peace. Derfor synes Moldestad det er rart at regnbueflagg ikke er tillatt.

– Jeg lurer på det samme selv. Jeg har selv tatt opp med NFF tidligere om en lignende kampanje der det gis rødt kort til homohets. Derfor er det veldig rart at vi ikke får komme inn  med regnbueflagg. Kanskje er det redde for Putin, Russland eller UEFA. Men er det disse de er redde for, så synes jeg bare at vi skal male hele Ullevaal med regnbueflagg lørdag, sier han.

– Kun russiske og norske flagg tillates
Norges fotballforbund (NFF) bekrefter at det i utgangspunktet kun er lovlig å vifte med norske og russiske flagg under lørdagens privatlandskamp på Ullevaal.

– Vi har gitt beskjed til politiet om at det kun er russiske og norske flagg som tillates. Men de i døren må selvsagt bruke sunn fornuft, har du med deg et flagg på størrelse med en lommebok vil det nok gå greit, sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, ifølge BT.no.

Lovlig i andre land
Moldestad legger ikke skjul på at han er skuffet og sint over NFFs avgjørelse. I andre land kommuniseres det helt andre holdninger fra både forbund og klubber.

–  Under Regnbogsparaden som er arrangert av homofile og lesbiske i Gøteborg skal flere fotballag gå i paraden. Det tyske landslaget har markert tydelig at de ønsker velkommen slagord mot diskriminering når de har kamper, poengterer Gjert Moldestad.

Under vinter-OL i russiske Sotsji i sommer var det heller ikke lovlig med regnbueflagg på tribunen.