BLE IKKE TESTET: Chris Froome ble hyppig testet i fjorårets Tour de France, men før årets konkurranse har han ladet opp i ro og mak på Tenerife.
BLE IKKE TESTET: Chris Froome ble hyppig testet i fjorårets Tour de France, men før årets konkurranse har han ladet opp i ro og mak på Tenerife.

Froome etterlyser flere dopingtester

Sky-stjernen ladet opp på Tenerife i to uker uten å bli testet.

Chris Froome har de siste ukene ladet opp til Tour de France på den spanske ferieøyen Tenerife, men 29-åringen brukte ikke tiden sin på å ligge på stranden og nippe til paraplydrinker. Froome og hans nærmeste hjelpere brukte dagene til å gjennomføre beintøffe treningsturer opp Teide, Spanias høyeste fjell. Vulkanen strekker seg 3718 meter over havet,.

Team Sky har i mange år fulgt denne oppskriften. Det har gitt resultater i form av to strake Tour de France-triumfer.

– Veldig skuffende
Flere andre lag har bitt seg merke i det, og derfor har Alberto Contador og Vincenzo Nibali også lagt Tour-oppladningen til den mest folkerike øyen på Kanariøyene.

Faktisk bodde de to sammenlagtfavorittene på samme hotell som Froome. Der slapp de å bli vekket av ivrige dopingjegere. Froome forteller at han ikke ble dopingtestet én gang i løpet av det to uker lange treningsoppholdet.

– Tre av de største Tour de France-favorittene er på Teide og ingen tester utenfor konkurranse er tatt på to uker. Veldig skuffende, skriver Froome på Twitter.

– Ut av interesse spurte jeg de andre lagene, for vi har også vært her tidligere uten å bli testet. Jeg ville se om det samme var tilfelle for dem. Ut i fra opplysningene jeg samlet inn hadde ingen av dem blitt testet heller, sier Froome til cyclingnews.

– Ikke bra for sportens image
Tour de France-vinneren fra 2013 måtte svare på en rekke dopingspørsmål under fjorårets Tour. Det forventer han i år også.

– Alberto, Vincenzo og jeg er her med våre respektive lag. Når alt kommer til alt er det vi som må stå foran tv-kameraene i juli og forsvare prestasjonene våre. Vi kommer til å få spørsmål om doping, og vi blir ikke satt i et godt lys når det viser seg at vi ikke blir testet, sier Froome.

– Vi gjør alt for å vise at sykkelsporten ikke er som før, men ting som dette hjelper ikke. Journalister spør om vi blir testet her på Tenerife, og det eneste vi kan svare er at vi ikke blir det. Det er ikke bra for imaget til sporten. Det ville vært bra med flere tester her oppe, spesielt så tett på Tour de France, sier Froome.

At utøvere ber om flere dopingtester er ikke nytt. I boken «Den store dopingbløffen» skriver Mads Drange at flere norske utøvere også etterlyste flere dopingprøver. 

Det trenger ikke nødvendigvis å bety at utøveren er ren. Selv ikke negative dopingprøver trenger å bety at utøveren er ren.

Dopet seg uten å teste positivt
Danske Michael Rasmussen har i boken «Gul feber» fortalt om hvordan han lurte systemet. «Kyllingen» dopet seg på åtte forskjellige måter i løpet av tretten år. Rasmussen avla ikke en eneste positiv dopingprøve. 

– Jeg stoppet alltid å ta EPO en uke før et ritt. Idet rittet startet var det umulig å spore EPO i kroppen min, selv om effekten varte i tre-fire uker. Det var bare i uken før rittet at jeg løp en risiko, men da løy jeg om hvor jeg oppholdt meg i meldepliktsystemet til dopingjegerne, har Rasmussen forklart til VG.

Dansken manipulerte også blodverdiene sine med saltvannsposer.

– På markedet finnes det dopingmidler som det ikke er mulig å spore i en dopingtest, for eksempel insulin. Tradisjonell bloddoping med eget blod gir heller ikke utslag. Det kan vises som unormale verdier i et blodpass, men blodpass bruker man bare i enkelte idretter og er ikke noe svart-hvitt-svar, forklarte han.