VM-klare: Davy Wathne, Julie Strømsvåg og Øyvind Alsaker er blant TV 2s profiler under fotball-VM. Foto: TV 2
VM-klare: Davy Wathne, Julie Strømsvåg og Øyvind Alsaker er blant TV 2s profiler under fotball-VM. Foto: TV 2

Fotball-VM: Slik blir det på TV 2

Se hvem som er programleder og hva du kan glede deg til av innhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens største fotballbegivenhet nærmer seg. Fotball-VM i Brasil starter 12. juni med åpningskampen mellom vertsnasjonen Brasil og Kroatia på TV 2. Alle kampene i mesterskapet deles mellom TV 2 og NRK.

Totalt skal TV 2 sende 32 VM-kamper fra Brasil. I desember i fjor forhandlet NRK og TV 2 om fordelingen av kampene mellom seg, og kom fram til en løsning som de begge er godt fornøyde med. Åpningskampen går på TV 2, det samme gjør begge semifinalene. Bronsekampen og finalen sendes på NRK 13. juli.

- Dette er et samarbeidsprosjekt mellom TV 2 og NRK. Før vi startet forhandlingene om fordelingen av kampene, var det allerede bestemt på øverste nivå at NRK skulle sende VM-finalen. Med det som forutsetning var det viktig for TV 2 å sende både åpningskampen og begge semifinalene. Fordelingen vi endte opp med er begge kanaler veldig fornøyde med, sier Eivind Netland, prosjektleder for fotball-VM.

Carina Olset er programleder for NRKs sendinger, mens Julie Strømsvåg representerer TV 2.
Carina Olset er programleder for NRKs sendinger, mens Julie Strømsvåg representerer TV 2.

Prioriterer hovedkanalen

TV 2s kamper vil i hovedsak sendes på hovedkanalen. Seks av TV 2s 32 kamper vil bli sendt på den åpne kanalen TV 2 Sportskanalen. Dermed vil ingen av kampene bli sendt på Premium-kanaler eller utelukkende på TV 2 Sumo, men alle TV 2s kamper er tilgjengelige på Sumo. Også NRKs VM-kamper vil være tilgjengelig på Sumo i opptak.

- Fotball-VM er verdens største idrettsarrangement utenom OL, og det er helt naturlig at det sendes på hovedkanalen. Kampene på TV 2 starter kl. 18:00, 21:00, 22:00 eller 00.00 norsk tid, og er dermed svært gode sendetider på kveldstid i Norge. Ettersom fotball-VM arrangeres om sommeren, er det sikkert mange som vil sitte oppe og se kampene som begynner ved midnatt, sier Netland.


Tilstedeværelse

TV 2 satser på sterk tilstedeværelse i Brasil. Davy Wathne vil rapportere fra Rio de Janeiro, der han får med seg John Carew som fast makker. De vil få et studio i Rio på Copacabana med utsikt til Sukkertoppen i bakgrunnen. Dette studioet deles med NRK. Elin Flaglien blir reporter i Rio, mens Frode Hoff, Torbjørn Pedersen og Pål Schaathun er foto. TV 2 vil også bruke lokale krefter.

Lenger nord i Brasil finner vi «Team Amazonas». Der vil Freddy dos Santos rapportere i første halvdel av mesterskapet, før Jan-Henrik Børslid overtar i andre halvdel, begge med Christian Thorkildsen på foto.

Øyvind Alsaker og Petter Myhre er kommentatorer i Brasil. Stadionene ligger med store avstander mellom seg og i ulike tidssoner, og en del av kampene vil også bli kommentert hjemmefra.

Slik ser en skisse av TV 2s studio på Kontraskjæret ut.
Slik ser en skisse av TV 2s studio på Kontraskjæret ut.


Deler studio med NRK på Kontraskjæret

Hjemme i Norge vil TV 2 ha studio på Kontraskjæret, som også deles med NRK. Dette er det samme studioet som ble brukt som fjellstudio under OL i Sotsji på TV 2, og programleder for sendingene før og etter kamp blir Julie Strømsvåg. På NRK er det Carina Olset som leder sendingene. Med seg i studio får Strømsvåg et ekspertpanel bestående av Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Morten Langli og Ole Martin Årst. I tillegg vil andre gjester som være innom studio i løpet av sommeren.
- NRK og TV 2 deler studioet på Kontraskjæret likt mellom seg. Det eneste som byttes i studioet er logoen til kanalen, programleder og gjester, sier Netland.
Den tekniske bemanningen rundt studio er også den samme for både TV 2 og NRK, og består av folk fra begge kanaler.