Rivaldo og Ronaldo kunne kysse VM-pokalen etter Brasils 2-0-seier over Tyskland i finalen. Foto: Alex Livesey / Getty Images Sport Classic
Rivaldo og Ronaldo kunne kysse VM-pokalen etter Brasils 2-0-seier over Tyskland i finalen. Foto: Alex Livesey / Getty Images Sport Classic

XVII: Japan og Sør-Korea 2002

Oliver Kahn storspilt i det tyske målet, men selv ikke han kunne forhindre brasiliansk jubel i det første mesterskapet arrangert i Asia. 

For første og foreløpig siste gang delte to land på å arrangere mesterskapet i 2002, for første gang gikk et verdensmesterskap av stabelen i Asia og for første gang på tolv år gikk et verdensmesterskap av stabelen uten norsk deltakelse.

Regjerende mester Frankrike røret det skikkelig til for seg. Tap i åpningskampen mot Senegal ble fulgt opp med uavgjort mot Uruguay, før fadesen var et faktum etter tapet for Danmark.

Brasil lekte seg
Da gikk det betraktelig bedre med laget som tapte finalen fire år tidligere. Brasil lekte seg gjennom gruppespillet og slo Tyrkia, Kina og Costa Rica på rekke og rad. Tre seiere og 11-3 i målforskjell var fasiten etter de tre første kampene. 

Belgia ble et enkelt bytte for brasilianerne i åttedelsfinale. I kvartfinalen mot England sendte Michael Owen «Three Lions» i føringen, før Rivaldo utlignet for Brasil. Og da David Seaman lot et Ronaldinho-frispark duppe ned over ham, var semifinaleplassen i boks. Her ble Ronaldos scoring kampens eneste og Brasil var klar for sin tredje strake VM-finale. 

Hjemmedømming
Mesterskapet var ikke fritt for kontroverser. Det kanskje verste eksempelet var åttedelsfinalen mellom Sør-Korea og Italia. Byron Moreno fra Ecuador og hans dommerteam annullerte italienske mål som ble scoret helt i henhold til regelverket og sendte Francesco Totti av banen for filming. Reprisene viste at det var en gal avgjørelse.

Den italienske frustrasjonen ble bare større og større og da Ahn Jung-Hwan avgjorde for sørkoreanerne med fire minutter igjen av andre ekstraomgang, rant begeret over for flere. Jung-Hwans italienske klubb, Perugia, truet med å si opp kontrakten, men det ble aldri aktuelt ettersom spilleren selv ikke ønsket å spille for klubben igjen. 

Kahn reddet Tyskland gang på gang
Tyskland hadde få problemer med å ta seg videre fra gruppespillet og imponerte blant annet ved å slå Saudi Arabia 8-0 i åpningskampen. Uavgjort mot Irland og en ny trepoenger mot Kamerun var mer enn nok til å ta seg videre. 

En sen, sen scoring mot Oliver Neuville i første utslagningsrunde mot Paraguay var nok. I USA fulgte nok en knepen seier, i kampen Michael Ballack scoret det avgjørende målet, mens Oliver Kahn fortsatte det imponerende spillet mellom de tyske stengene.

Ronaldo den store helten
I semifinalen mot Sør-Korea ble Ballack nok en gang kampavgjørende for «Die Mannschaft», men uheldigvis for ham og Tyskland pådro midtbanestrategen seg gult kort og gikk dermed glipp av finalen mot Brasil.

Her kunne virkelig tyskerne trengt Ballack, for det var Brasil som kjørte kampen fra start, men brasilianerne evnet ikke få ballen bak Kahn før hvilen.

Men etter halvspilt andre omgang løsnet det omsider. Ellers så stødig Kahn ga en unødvendig retur. Ronaldo var selvsagt først på den og førte Brasil i ledelsen. I det 79. minutt slo målsniken til igjen. Med det tok Brasil sin femte og foreløpig siste VM-tittel.

Profilen: Oliver Kahn
Den tyske keeperkjempen reddet Tyskland gang på gang gjennom mesterskapet og var egentlig den eneste grunnen for at laget tok seg så langt. At han var noe uheldig på baklengsmålene i selve finalen rokker ikke ved faktumet at Kahn var mesterskapets dominerende spiller.

Oliver Kahn og Ronaldo var mesterskapets store spillere, men til slutt var det bare en av dem som sto igjen som verdensmester. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic
Oliver Kahn og Ronaldo var mesterskapets store spillere, men til slutt var det bare en av dem som sto igjen som verdensmester. Foto: Shaun Botterill / Getty Images Sport Classic

Kahn vartet opp med kampavgjørende redninger i både åttedels-, kvart- og semifinalen i Japan og Sør-Korea. Veldig god på streken, stor rekkevidde og reaksjonssterk, Kahn hadde alt en god keeper trengte. Var i en årrekke en bauta i Bayern München-målet og ledet laget til en rekke tyske seriemesterskap. 

Toppscoreren: Ronaldo
Viste seg frem i mesterskapet fire år tidligere, men ble da mest kjent for å være helt ute av det i finalen. Slo voldsomt tilbake i Japan og Sør-Korea. Scoret fire i gruppespillet og fulgte så opp med scoring i både åttedels- og semifinalen. Ble den store helten med sine to mål i finalen mot Tyskland. 

Var så god og kjapp i sine beste stunder, at ingen, selv ikke den beste forsvarer, hadde sjanse til å stoppe ham. En av verdens aller beste spisser gjennom tidene. Scoret totalt 15 mål i de tre verdensmesterskapene han deltok i. Med det er han fremdeles den mestscorende i VM-historien.