Edin Dzeko blir en nøkkelspiller for Bosnia i sommerens VM-sluttspill. . (AP Photo/Amel Emric, File)
Edin Dzeko blir en nøkkelspiller for Bosnia i sommerens VM-sluttspill. . (AP Photo/Amel Emric, File)

VM-analyse: Edin Dzeko og en spennende miks av stjernespillere

Tor-Kristian Karlsen analyserer alle VM-lagene. I dag: Bosnia-Herzegovina.

18. Bosnia-Herzegovina: Det er vanskelig å ikke la seg rive med i entusiasmen rundt dette landet. Etter at Euro 2012-plassen glapp på målstreken – og alle prøvelsene Bosnia-Herzegovina har opplevd som nasjon – er det en glede å følge bosnierne sin VM-debut. Muligens er denne vurderingen preget av mine sympatier for balkanstaten, men laget satte seg i respekt under kvaliken og stiller med et interessant mannskap i Brasil. Den første og største utfordringen til trener, Safet Susic, er å skape en mer balansert utgave av sitt lag enn det som gikk kompromissløst til angrep – kamp etter kamp – i kvaliken. Susic startet typisk med en diamantbasert 4-4-2-formasjon, med playmakeren Misimovic plassert bak de to effektive spissene, Edin Dzeko og Vedad Ibisevic, en enslig defensiv midtbanespiller og offensive backer og kanter. Liner man opp slik i Brasil kan man frykte det verste. Trolig vil Susic vrake den ultraoffensive oppstillingen – som ga tre mål i snitt per kamp i kvaliken – til fordel for en mer fornuftig 4-2-3-1-formasjon, der Pjanic trekkes inn som playmaker på bekostning av Misimovic. Treningskampene i vinter – tap mot Argentina og Egypt – har gitt Susic hodebry, og de siste to testene før VM-start blir ekstremt nyttige for treneren til å bli enda klokere på troppen.

Generelt er troppen en spennende miks av stjernespillere som Dzeko, Pjanovic og Begovic til slue ringrever type Spahic og Misimovic - pluss flere spennende oppkommende navn som Schalke 04-forsvareren, Sead Kolasinac og Galatasaray-vingen, Izet Hajrovic. Logisk nok er angrepslinjen den mest imponerende delen av dette laget; trianglet Dzeko, Ibisevic og Pjanic er faktisk ikke langt bak det de beste europeiske landene har å by på. Bakover avhenger mye av den eminente kapteinen, Emir Spahic og sisteskansen, Asmir Begovic, til å holde fortet. Spahic sin presumptive stopperkollega, Emir Bicakcic, sliter med skader og hans innsats i gruppespillet er under tvil. Et usikkert kort er også unge Muhamed Besic – en forsvarsspiller som til daglig spiller i ungarske Ferencvaros, og som til tross for at ikke har blitt innkalt til A-landslaget på over to år nå befinner seg i troppen og kan plutselig starte som midtstopper eller som midtbaneanker mot Argentina i åpningskampen.

Veien til VM
Skjønt Bosnia-Herzegovina endte på samme antall poeng (men med bedre målforskjell) som Hellas i en relativt svak kvalikgruppe, feide bosnierne vekk de fleste hindringer på et imponerende vis. Bortsett fra hjemmetap mot Slovakia (0-1) og et målløst oppgjør i Aten, så vant Susics menn alle de resterende åtte kampene og scoret 30 mål i prosessen (endte på imponerende +24 i målforskjell).

Sannsynlig lagoppstilling
(4-2-3-1) Begovic (26, Stoke City/ENG); Mujdza (30, Freiburg/GER), Spahic (33, Bayer 04 Leverkusen/GER), Bicakcic (24, Eintracht Braunschweig/GER), Kolasinac (20, Schalke 04/GER); Besic (21, Ferencvaros/HUN), Medunjanin (29, Gaziantepspor/TUR); Salihovic (29, Hoffenheim/GER), Pjanic (24, AS Roma/ITA), Lulic (28, Lazio/ITA); Dzeko (28, Manchester City/ENG)

Nøkkelspillere
Foran den briljante keeperen, Asmir Begovic, finner man kapteinen Emir Spahic. Klippe av en rutinert midtstopper som er lagets naturlige samlingspunkt. Intet hurtigtog lenger men spiller med en ro og autoritet som mange andre forsvarsspillere i VM vil misunne ham. God ballspiller som leser spillet ekstremt godt. Er i ferd med å komme til enden på en flott karriere hvor han kan se tilbake på fine opphold i blant annet russisk, fransk og spansk fotball.

Selve hjernen i det bosniske maskineriet er Romas eminente, Miralem Pjanic. 24-åringen som vokste opp i Luxembourg debuterte for Metz i den franske toppdivisjonen allerede i alder av 18. Senere for Lyon spilte han en dypere rolle på midtbanen enn det han gjør i dag for Roma og landslaget. Vidunderlig playmaker – en fryd for øyet og fotballhjertet - med glimrende balanse, overblikk og teknikk. Er blitt sterkere mentalt og jevnere i prestasjonene etter tre sesonger i den krevende italienske toppfotballen. Skulle Bosnia-Herzegovina komme seg ut av gruppespillet kan Pjanic gjerne bli en av VMs store profiler.

Siden landslagstrener Susic kun har gitt tillit til to spisser, blir oppgaven til Edin Dzeko enda viktigere. Stuttgart-spissen, Vedad Ibisevic, gir absolutt god ryggdekning om Bosnia velger å bruke kun én spiss og en sterk partner om man starter med to. Allikevel, Dzeko er mannen Bosnia-Herzegovina ser til i avgjørende momenter. Den storvokste spissen med den særegne nærteknikken har scoret 33 mål på 60 landskamper og sto bak nesten halvparten av nettkjenningene i kvaliken. Ikke bare representerer Dzeko et godt oppspillspunkt, men i det rette hjørnet kan han score med hodet, venstrebein, høyrebein og fra kloss holder eller 30 meter. Trolig blant verdens ti beste ”9ere”.

Trener
Blant (eks-)Jugoslavias aller beste spillere – noen vil si den beste – gjennom alle tider, Safet Susic registrerte over 150 mål for Paris-Saint Germain på 80-tallet og nyter fortsatt en legendestatus i den franske hovedstadsklubben. Var også del av Jugoslavias fantastiske VM-mannskap som nådde kvartfinalen i 1990. Som elev av den jugoslaviske fotballtradisjonen var Susic en glimrende, teknisk briljant, offensiv midtbanespiller (eller vandrende spiss) med kun én tanke i hodet: se muligheter, skape sjanser og score mål. Denne mentaliteten har han også tatt med seg inn i trenervirket; det skal angripes, det skal scores mål. Inntil han slo rot som landslagstrener i 2009 var Susic en omflakkende skikkelse som i stor grad utøvde sitt yrke i tyrkisk fotball - og det er kanskje i den løsslupne tyrkiske fotballkulturen han tilegnet sin ”bohemske” tilnærming til faget. Susic er vanskelig å lese taktisk, men selv om han i kvaliken holdt seg tro til sin typiske 4-4-2-diamantformasjon innrømmer ofte at han sjelden bestemmer seg for taktiske detaljer og laguttak før matchdagen. Metodikken Susic sverger til sies å være ”old school”, men hans engasjerte vesen og gode relasjoner til spillerne gjør han til en populær leder.

X-faktor
Patriotisme og entusiasme. Bosnia-Herzegovina vil bli fulgt og heiet frem av en hær av tilreisende supportere samt en hel befolkning hjemme i Sarajevo og mellom fjellene bortenfor - for ikke å nevne lommer av diaspora rundt om i Europa (og verden for øvrig). Alle med tilknytning til den vakre og gjestfrie balkanstaten vil være med på å ta del i et av nasjonens mest stolte øyeblikk siden uavhengighet ble et faktum. Spillerne som reiser til Brasil vil utvilsomt la seg påvirke (positivt) av denne stemningen, men en god figur åpningskampen mot Argentina er sentralt for å opprettholde den gode følelsen.

Sjansene
Med spillere som Dzeko og Pjanic – og et forsvar som mann for mann er minst like sterkt som de tilhørende hovedutfordrerne, Iran og Nigeria – bør Bosnia-Herzegovina ha en utmerket mulighet til å følge Argentina videre til de siste 16 fra Gruppe F. Argentina i åpningskampen er ingen stor fordel – man kan fort komme på defensiven med et stort tap – men det skal være nok kvalitet i dette mannskapet til å takle de tidlige utfordringene i Brasil.