Eksperter hyller Høgmos offensive tankegang 

Men TV 2-profiler mener Norge spilte grenseløst naivt mot Frankrike.

Norge tapte fullt fortjent 0-4 mot Frankrike i Paris tirsdag kveld. Spesielt etter pause spilte de franske stjernene ball i hatt med svimle, norske Høgmo-disipler.

To mål av Olivier Giroud samt scoringer av Loïc Remy og Paul Pogba sørget for det største norske tapet under Høgmos ledelse. På åtte kamper med Gratangen-karen som sjef står Norge med en seier, to uavgjorte og fem tap.

Dagen derpå understreket Høgmo at det norske fotballpublikummet må smøre seg med tålmodighet.

– Det viktigste oss er å tenke utvikling. Vi må være tålmodig og ha mot til å stå løpet vårt. Det er viktig for oss å få testet ut flest mulig spillere slik at vi er best mulig forberedt når kvaliken starter, sier Høgmo. 

– Får ikke Norge på høyt nivå på noen måneder
Han mener tirsdagens motstander beviser på at det er mulig å snu en vond landslagstrend.

– I mange år vant ikke Frankrike noen ting, men så tok de noen viktige grep. De bygget opp et nasjonalt treningssenter og utviklet spillere på øverste nivå. Det endte med VM-gull og EM-gull. Vi er i en fase i norsk fotball der vi har prestert ganske lite over en lang periode. Da må vi ta noen grep med tanke på hvilke spillertyper vi ønsker skal prege norsk fotball i fremtiden. Vi må være tålmodige i det løpet, sier Høgmo.  

– Å endre en nasjonal kultur er ikke noe man gjør på en måned, to måneder eller tre måneder. Tålmodighet handler om å få svar underveis. Mot Danmark, Skottland og Tsjekkia var vi dyktige til å skape målsjanser. Frankrike låste av mellomrommet, og da ble vi statiske. Det gjorde at vi spilte på oss en del brudd. Det er hovedårsaken til at forsvarsspillet blir lurvete, legger han til. 

Brede Hangeland leverte en svak kamp. Kapteinen innrømmer at Norge er langt unna de beste lagene i verden. 

– Det var en kjip kamp. Vi er selvfølgelig ikke fornøyd resultatmessig. Vi slipper inn fire mål. Det er umulig å vinne kamper når vi slipper inn fire mål. Vi har en lang vei å gå, sier Hangeland. 

– Liker at vi tør
TV 2-kommentator Morten Langli var ikke imponert over Norges kollektive forsvarsspill mot franskmennene. 

– Jeg liker at vi tør å prøve, men mot Frankrike ble det bare grenseløs naivt. Det kan ikke være sånn at vi tar ut et lag for å spille drilleparty og se hvem som vinner. Da vinner ikke Norge mange fotballkamper, sier Langli. 

– Det er to sider av denne saken. Ære være Høgmo for at Norge skal spille en åpen fotballkamp og satse på at vi har gode nok ferdigheter til å eie kampen. På sikt kan det gi oss et bedre landslag og gjøre at vi vinner matcher når motstanderlaget er dårligere. Den tankegangen står jeg for. Men når du møter et av verdens beste lag på bortebane og går ut så naivt som Norge gjorde i går, så var det bare å sette penger på at Norge skulle ryke 3-0 eller 4-0. Hvis du er det dårligste laget må du ta hensyn til motstander, fortsetter han. 

– Hvor smart er det å spille slik Norge gjorde? Når vi møter toppnasjoner borte kan vi ikke gå ut i 4-4-2 med høyt press og store avstander. Taktisk ser det helt jævlig ut. Høgmo har et prosjekt han har klokkertro på. Vi skal utvikle vårt eget spill, spille med to spisser og stå høyt offensivt. Alt dette gjør han for at Norge skal bli bedre, og den tanken støtter jeg ham 100 prosent i. Men var det riktig sted og riktig tid å gjøre det på? Det var et interessant øvingsbilde. Skal vi spille slik når vi møter Italia borte, undrer Langli. 

– Hvor lenge kan Høgmo holde på slik uten å få resultater?

– Det blir ikke så lenge. I treningskamper er det greit, men det blir trøbbel hvis vi gjør det dårlig i kvaliken. Vi må stå bak Høgmo og satse på at det kan gå - at vi kan utvikle et eget spill. Men isolert sett var det grenseløst naivt i går, sier Langli. 

Han får støtte av Petter Myhre. TV 2-eksperten er glad for at Høgmo vil legge om spillestilen til Norge, men han mener Norge ikke har gode nok spillere til å dominere en kamp borte mot Frankrike.

– Det er mye mer behagelig å spille i en backfirer hvis man ligger lavt og satser på kontringer. Så lenge Høgmo velger den tilnærmingen han gjør til Frankrike-kampen, visste man at Norge kom til å få utfordringer defensivt. Våre forsvarsspillere ble satt i mange ubehagelige situasjoner mot gode fotballspillere. Mot Frankrike hadde vi ikke ferdigheter til å takle det. I tillegg har vi kjempeutfordringer selv om vi er i overtall. Det går på individuelle feil, dårlige markeringsjobber, ballwatching og ansvarsfraskrivelse, sier Myhre.  

– Treningskamper er til for å prøve seg frem. Jeg har i utgangspunktet kjempesans for at man prøver på ting man har troen på. Norge kunne lagt seg ultradefensivt og satset på kontringer. Vi kunne håpet på å holde nullen og få en heldig scoring offensivt. Jeg har respekt for at Høgmo prøver på noe annet enn det. Det er noe vi har prøvd på i alt for mange år. Skal vi utvikle noe, er jeg tilhenger av at man skal prøve. Men borte mot Frankrike er ikke den kampen man skal prøve seg frem, sier Myhre.   

Eksamen i september
Tidligere landslagsspiller Tore Pedersen tror ikke Norge opptrer på samme måte mot Italia til høsten. 

– I går var det veldig lapskaus, som Drillo ville sagt. Vi har veldig fokus på å skape noe framover, men det hjelper ikke når det hele veien kommer et par baklengs. Det er nok en kombinasjon av ting som ligger bak den dårlige prestasjonen mot Frankrike. Flere av våre faste har ikke spilt på en stund, og går litt i feriemodus når det ikke er viktige kamper. Det blir ikke som for Frankrike, som er på tå hev og skal til VM. Det er to forskjellige innganger til kampen. Jeg er sikker på at vi ikke ville framstått så rufsete om dette var en kvalikkamp.

– Men 6-17 i målforskjell under Høgmo – vitner ikke det om naivitet?

– Jeg tror Høgmo vil eksperimentere litt. Det er bedre at han gjør det nå enn til høsten. Jeg er ikke veldig bekymret for det. Det er i september det er eksamen for ham. Hvis han var opptatt av resultatene nå ville han valgt litt annen motstand. Det mest naive av alt er om folk tror vi skal slå et VM-klart Frankrike, sier Pedersen.