Russland har aldri tatt seg videre i et VM-sluttspill. Det bør være motivasjon nok for disse spillerne. Foto: Francois Nel / Getty Images Sport
Russland har aldri tatt seg videre i et VM-sluttspill. Det bør være motivasjon nok for disse spillerne. Foto: Francois Nel / Getty Images Sport

Russland

Etter oppløsningen av Sovjetunionen, har ikke Russland evnet å ta seg videre fra gruppespillet i et eneste verdensmesterskap. Mulighetene for russiske avansement er for alvor tilstede i Brasil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
Russlands så bunnsolide ut i begynnelsen av kvalifiseringen. Nord-Irland, Israel, Portugal og Aserbajdsjan ble i tur og orden beseiret. Sånn sett kunne russerne fint tåle bortetapet for Portugal.

Men da tapet i Lisboa ble fulgt opp med et nytt nederlag denne gang mot Nord-Irland, var Russland i ferd med å rote vekk overtaket i gruppen.

Men ettersom Portugal ikke evnet å utnytte det russiske feilskjæret, styrte Fabio Capellos menn fremdeles sin egen VM-skjebne. To strake hjemmeseiere over henholdsvis Luxemburg og Israel, samt en borteseier over Luxemburg, gjorde at Russland ville være sikre en VM-plass med ett poeng borte med Aserbajdsjan.

1-1 ble stillingen i Baku og Russland kunne bestille flybillettene til Brasil.

VM-historikk:
Deltok for første gang i Sverige i 1958. Tok seg videre fra gruppespillet til kvartfinale. Her ble det tap for vertsnasjonen. Led akkurat samme skjebne fire år senere, eneste forandringen var at mesterskapet gikk i Chile, men nok en gang sendte vertsnasjonen Sovjet ut etter kvartfinalen.

I 1966 spilte Sovjetunionen seg frem til semifinalen, men måtte her se seg slått av Vest-Tyskland. Også bronsefinalen endte med tap. Fire år senere prøvde Sovjet på ny lykken. Gruppespillet gikk veldig greit, men Uruguay ble noen nummer for store i første utslagningsrunde.

Det gikk så to mesterskap uten sovjetisk deltakelse, men landet var med igjen i 1982. Her endte det med exit etter mellomspillet. Fire år senere ble Belgia for sterke i åttedelsfinalen.

Mesterskapet i 1990 var det sist som Sovjetunionen deltok i. Det ble ingen måter noe minneverdig mesterskap. Sovjet ble slått ut alt i gruppespillet.

I 1994 og 2002 ble det exit for Russland allerede etter gruppespillet.

Prikker Kerzjakov inn formen til VM, blir han en vrien spiss å møte. Foto: Paul Gilham / Getty Images Sport
Prikker Kerzjakov inn formen til VM, blir han en vrien spiss å møte. Foto: Paul Gilham / Getty Images Sport

Profilen: Alexander Kerzjakov
Kerzjakov er Russlands mest profilerte målscorer og trolig mannen russerne må sette sin scoringslit til i Brasil. En fotballklok spiller med bra fart og bra blikk for spillet. Spisen jakter Vladimir Beschastnykhs rekord på 26 landslagsmål for Russland. Kerzjakov har 25, men han hadde trolig hatt langt flere om han ikke til stadighet hadde sluppet seg dypt i banen for å bidra i det oppbyggende spillet.

Det er en del av pakken man får med Zenit St. Petersburg-spissen, han liker å involverer seg i spillet. Russlands toppscorer i kvalifiseringen med fem mål. Kerzjakov nyter tilsynelatende stor tillitt under Capello og virker å være italienerens klare førstevalg på topp.