Det kryr av talentfulle spillere i det belgiske laget. Om talent slår erfaringen gjenstår å se. Foto: VI-Images / Getty Images Sport
Det kryr av talentfulle spillere i det belgiske laget. Om talent slår erfaringen gjenstår å se. Foto: VI-Images / Getty Images Sport

Belgia 

Vaffellandet høster voldsomt med lovord for sine mange talenter, men det spørs om ikke sommerens mesterskap kommer noen år for tidlig. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
Belgia begynte sin vei til Brasil ved å slå Wales 2-0 på bortebane. I neste kamp ble det 1-1 hjemme mot Kroatia. Etter det belgierne seg ikke tilbake. Seierne kom på rekke og rad.

Først knuste de sterke Serbia 3-0 borte. Tomålseiere over Skottland og Makedonia fulgte så. Marc Wilmots og hans menn fortsatte ufortrødent med å slå Makedonia og Serbia i påfølgende kampene. Da Skottland ble slått 2-0 borte, var VM-billetten så å si boks.

Og all tvil ble feid til side da Belgia slo Kroatia borte i nest siste kamp. At Belgia avsluttet kvalifiseringen med å spille uavgjort mot Wales, spilte ingen rolle til eller fra. Belgia gikk gjennom kvalifiseringen uten å tape en eneste kamp, en meget sterk prestasjon.

VM-historikk:
Belgia deltok i de tre første verdensmesterskapene, men samtlige tre ganger ble sendt slukøret hjem som slakt etter første runde.

I 1954 tok Belgia omsider sitt første poenget da landet holdt England til 4-4 i Sveits, men også i klokkelandet ble det tidlig exit.

Det gikk nå 16 år før Belgia igjen kvalifiserte seg til et VM. I Mexico kom til og med den første seieren da El Salvador ble slått 3-0, men tap mot vertsnasjonen og Sovjetunionen sørget for at det heller ikke denne gangen ble avansement.

Så gikk det to mesterskapet uten belgisk deltakelse, før landet igjen var med i 1982. Og endelig klarte Belgia å avansere fra gruppespillet, blant annet ved å slå selveste Argentina. Men landet med uttalige ølsorter klarte ikke ta seg videre fra mellomspillet.

I 1986 gjorde landet sitt beste VM da både Sovjetunionen og Spania ble slått i utslagningsrundene. I semifinalen mot Argentina møtte Belgia sine overmenn og tapte 0-2. Bronsefinalen mot Frankrike endte også med tap.

I både 1990 og 1994 røk Belgia ut i åttedelsfinalen. I mesterskapet i Frankrike kom ikke belgierne seg videre fra gruppespillet, før de på ny røk ut i den første utslagningsrunden i Japan og Sør-Korea i 2002.

De to siste verdensmesterskapene har gått uten belgisk deltakelse.

Profilen: Eden Hazard
Chelsea-spilleren er bare en av svært mange lovende belgiske spillere som er på vei opp og frem. 23-åringen har tatt Premier League med storm og det er ingenting som tilsier at han ikke skal gjøre seg bemerket i Brasil også.

Hazard har under Wilmots ledelse på landslag også fått det til å stemme med flagget på brystet. Foto: VI-Images / Getty Images Sport
Hazard har under Wilmots ledelse på landslag også fått det til å stemme med flagget på brystet. Foto: VI-Images / Getty Images Sport

En medspillers drøm og et forsvars mareritt. Hazard har balansen og ferdighetene til å gjøre det uventede. At han nesten er like god med begge bein gjør at forsvarsspillerne aldri vet hvilken vei han vil gå.

En fryktløs og eksplosiv spiller som kan vinne eller forandre en kamp på egenhånd med sin fart og sine dribleferdigheter. Tidligere slet Hazard litt med å få ting til å stemme på landslaget, men etter Wilmots overtok ansvaret har det løsnet for Chelsea-spilleren. Det er ikke godt nytt for Algerie, Russland og Sør-Korea.