Lothar Matthäus og co kunne strekke både hendene og VM-trofeet i været etter at Argentina ble slått 1-0 i finalen. Foto: Lutz Bongarts / Getty Sport Images Classic
Lothar Matthäus og co kunne strekke både hendene og VM-trofeet i været etter at Argentina ble slått 1-0 i finalen. Foto: Lutz Bongarts / Getty Sport Images Classic

XIV: Italia 1990

Vest-Tyskland fikk revansj for finaletapet fire år tidligere da Argentina ble slått i finalen. 

Italia ble et andre landet til å arrangere fotball-VM to ganger da landet var vertskap for mesterskapet i 1990. Over 100 land deltok i kvalifiseringen og Costa Rica, Ireland og De forente arabiske emirater tok seg for første gang til et verdensmesterskap, mens land som Frankrike, Polen og Ungarn glimtet med sitt fravær.

Mesterskapet i Italia regnes som et av de kjedeligste noensinne. Det ble scoret få mål og delt ut en bråte med røde kort. For å oppmuntre til mer offensivt spill ble tilbakespillsreglen siden innført. Dette var også det siste mesterskapet hvor seier kun ga to poeng.

Vest-Tyskland begynte mesterskapet med komfortable seiere over Jugoslavia og De forente arabiske emirater. Uavgjort i siste gruppekamp holdt i massevis til avansement. I åttedelsfinalen mot Nederland sørget scoringer av Jurgen Klinsmann og Andreas Brehme for vesttyske 2-1-seier, i en kamp hvor Frank Rijkaard og Rudi Völler begge ble utvist i.

En straffescoring av Lotthar Matthäus var nok til å sikre seier i kvartfinalen mot Tsjekkoslovakia. I semifinalen mot England sendte Brehme vesttyskerne i ledelsen etter timen, mens Gary Lineker utlignet for England med ti minutter igjen. Kampen gikk til straffespark og der gikk det som det måtte gå; engelskmennene bommet og vesttyskerne traff.

Schillaci kom fra intet
Italia var på fra start av i sitt eget mesterskap. Østerrike, USA og Tsjekkoslovakia ble alle slått i gruppespillet. Heller ikke Uruguay klarte å sette vertsnasjonen på nevneverdig prøve i den første utslagningsrundene.

I kvartfinalen ventet VM-debutantene fra Irland. Salvatore Schillaci ble den store helten for italienerne med sin scoringer åtte minutter før pause. Samme Schillaci sendte Italia i føringen i semifinalen mot Argentina, men den regjerende mesteren slo tilbake og vant tilslutt kampen på straffespark.

Det var dermed duket for en reprise av finalen fra Mexico fire år tidligere.

Første røde i en VM-finale
Finalen i Italia oppsummerte på sett og vis kvaliteten og kynismen som nå rådde. Det ble en svært lite velspilt forestilling på Stadio Olimpico i Roma. Pedro Monzon ble den første spilleren som fikk rødt kort i en VM-finale da han meide Jürgen Klinsmann over ende i det 65. minutt.

Vest-Tyskland fikk et tvilsomt straffe seks minutter før full tid. Brehme var sikkerheten selv fra ellevemetersmerket og sikret vesttyskerne deres tredje VM-gull. Franz Beckenbauer ble tidenes første til å vinne VM både som spiller og trener.

Profilen og toppscoreren: Salvatore Schillaci
Toto, som var hans kallenavn, ble noe overraskende tatt ut i den italienske VM-troppen på hjemmebane. Men oppfinnsomme og aggressive spissen som før mesterskapet stod uten landslagsmål, viste seg for alvor frem da han fikk sjansen.

Slik kan Salvatore Schillacis internasjonale karriere best oppsummeres: Jeg kom, jeg scoret, jeg forsvant. Foto: Simen Bruty / Getty Images Sport Classic
Slik kan Salvatore Schillacis internasjonale karriere best oppsummeres: Jeg kom, jeg scoret, jeg forsvant. Foto: Simen Bruty / Getty Images Sport Classic

Erstattet Andrea Carnevale i den første gruppekampen og ble likegodt matchvinner i kampen Italia vant 1-0 over Østerrike. Tegnet seg på ny på scoringslisten i den siste gruppekampen mot Tsjekkoslovakia. Scoret ytterligere fire mål i turneringen, blant annet 2-1-målet i seieren over England i bronsefinalen.

En av fotballhistoriens merkeligste karakterer. Kom fra så å si ingenting før mesterskapet og forsvant ut i intet siden.