ARGENTINSK JUBEL: Maradona og resten av det argentinske laget kunne heve VM-trofeet etter at Vest-Tyskland ble slått i en svært dramatisk finale. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic
ARGENTINSK JUBEL: Maradona og resten av det argentinske laget kunne heve VM-trofeet etter at Vest-Tyskland ble slått i en svært dramatisk finale. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic

XIII: Mexico 1986

Maradona stjal omtrent det som var av overskrifter i Mexico. Hans to mål i kvartfinalen mot England er begge ikoniske på sin måte. 

Egentlig skulle mesterskapet i 1986 gå av stabelen i Colombia, men grunnet økonomiske utfordringer i landet, trakk de seg noen år i forveien og mesterskapet ble i stedet spilt i Mexico. Landet ble dermed det første til å arrangere to fotball-VM og det innen rimelig kort tid, kun 16 år siden sist.

Nytt av mesterskapet var at man gikk rett gruppespillet til utslagningsrundene. De 24 deltakende landene ble delt i seks grupper med fire lag. De to beste, samt de fire best treerne tok seg videre til åttedelsfinale.

Det var for øvrig i dette mesterskap fenomenet ”bølgen”, eller rettere sagt ”den meksikanske bølgen” ble oppfunnet og tatt i bruk ved et idrettsarrangement.

Argentina hadde få problemer med å ta seg videre fra den innledende gruppen med Italia, Bulgaria og Sør-Korea. I åttedelsfinalen ventet Urugauy. Argentina var sterkere enn sin søramerikanske rival. Nå var det klart for kvartfinale mot England.

Her slår Maradona ballen over Peter Shilton og i mål. Dommeren lot målet, selvsagt feilaktig, stå. Foto: Bongarts / Getty Images Sport Classic
Her slår Maradona ballen over Peter Shilton og i mål. Dommeren lot målet, selvsagt feilaktig, stå. Foto: Bongarts / Getty Images Sport Classic

"Guds hånd"
Maradona skulle for alvor stjele overskriftene etter denne kampen. Fem minutter etter pause sendte han Argentina foran da han slo ballen over England-keeper Peter Shilton. Målet har i ettertid blitt kjent som ”Guds hånd”. Ikke mange minuttene senere scoret samme mann et utrolig mål. Fra midtbanen driblet Maradona det som var av engelske spillere og satte inn målet FIFA senere kåret til ”århundres mål”.

Belgia var Argentinas siste hinder før finalen. På ny inntok Maradona hovedrollen og sikret Argentina en finaleplass med sine to, denne gang helt reglementere, scoringer.

Danmark startet ekstremt lovende
Vår danske naboer i imponerte stort i gruppespillet og slo blant annet Vest-Tyskland 2-0. Anført av Michael Laudrup og Preben Elkjær spilte Danmark utsøkt angrepsfotball og noen trodde sågar de kunne gå hele veien. Men i åttedelsfinalen mot Spania sa det fullstendig stopp for danskene som tapte kampen hele 1-5.

Vest-Tyskland ristet etter hvert av seg sjokket etter tapet for Danmark og slo følge med våre nordiske naboer til utslagningsrundene. Først ble Marokko noen nummer for små, før vesttyskerne senket Mexico i kvartfinalen. Siste hinder var Frankrike. Andreas Brehme og Rudi Völler sikret Vest-Tysklands andre VM-finale på rad.

Jose Brown sendte Argentina i føringen midtveis i første omgang. Da Jorge Valdano doblet ledelsen ti minutter etter hvilen, virket kampen avgjort. Men vesttyskerne ga seg ikke uten kamp. Karl-Heinz Rummenigge reduserte da drøye kvarteret gjenstod. Og seks minutter senere sørget Völler for balanse i regnskapet.

Det gikk mot ekstraomganger, men med sju minutter igjen på klokken sendte Mardona Jorge Burruchaga alene gjennom. Han gjorde ingen feil og satte inn 3-2. Argentina tok sin andre VM-tittel.

Profilen: Diego Maradona (Gullballen)
Har verden verken før eller siden sett en bedre fotballspiller? Vi lar den diskusjonen ligger her og nå, men vi kan i hvert fall slå fast at Maradonas bidrag i Mexico var helt avgjørende for at Argentina vant mesterskapet.

Hans to mål i kvartfinalen mot England vil for alltid bli husket, selv om den første selvsagt aldri skulle vært godkjent. Scoret ytterligere to i semifinalen mot Polen og hadde den avgjørende pasningen før Burruchaga matchvinnermål i finalen.

En temperamentsfull spiller med en kroppsbeherskelse og et rykk de fleste bare kan drømme om. Med sin kompakte kropp og sitt lave tyngdepunktet var det nesten umulig å ta ballen fra Maradona.

Toppscoreren: Gary Lineker (Gullstøvelen)
Den engelske spissen var gjerne ikke den som gjorde mest av seg utenfor banen, men ute på gresset snakket han så til de grader med beina. Scoret hat trick i gruppekampen mot Polen, fulgte så opp med en dobbel mot Paraguay, før han sto for Englands trøstemål i kvartfinalen mot Argentina.

Gary Lineker er den dag i dag Englands mestscorende i VM-sammenheng. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic
Gary Lineker er den dag i dag Englands mestscorende i VM-sammenheng. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic

Scoret også fire mål i mesterskapet fire år senere og er med det fremdeles den mestscorende engelske spilleren i VM med sine ti nettkjenninger. Spilleren som ikke fikk et eneste gult kort i sin karriere, bøttet inn mål for Leicester, Everton, Barcelona og Tottenham på klubbnivå.