Italias tredje VM-triumf var et faktum da Vest-Tyskland ble slått 3-1 i finalen. Foto: David Rogers / Getty Images Sport Classic
Italias tredje VM-triumf var et faktum da Vest-Tyskland ble slått 3-1 i finalen. Foto: David Rogers / Getty Images Sport Classic

XII: Spania 1982

Italia begynte mesterskapet svakt, men spilte seg gradvis i form. Paolo Rossi ble den store helten med sitt hat trick mot Brasil og senere åpningsmålet i finalen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ikke Spanias forberedelser det skulle stå på da landet arrangerte fotball-VM i 1982, for det søreuropeiske landet ble tildelt mesterskapet alt i 1966.

Nytt av mesterskapet var at antall land som deltok gikk opp fra 16 til 24, noe som betydde at flere land fra spesielt Afrika og Asia og fikk mulighet til å delta. Men Nederland, som hadde spilt finale i de to foregående mesterskapene, klarte ikke å kvalifisere seg. Det gjorde derimot England og Sovjetunionen som var tilbake etter flere mesterskapet på sidelinjen.

Nytt av året var at landene ble delt inn i seks grupper á fire lag. De to beste gikk videre til et mellomspill med fire grupper á tre lag, hvor gruppevinnerne gikk videre til semifinale.

Italia haltet seg videre
Italia, som ble nummer fire i forrige mesterskap, imponerte ingen i det innledende gruppespillet. Gli Azzurris tre kamper endte alle med uavgjort, det gjorde også Kameruns kamp. Italia tok seg videre ettersom de hadde scoret og sluppet inn to mål, Kamerun hadde kun scoret og sluppet inn ett.

I mellomspillet havnet Italia en knallsterk gruppe med Brasil og Argentina. De asurblå slo Argentina, med Maradona, 2-1 i den første kampen, før Brasil slo den regjerende mester 3-1. Den siste kampen ble dermed en ren gruppefinale. Italia vant kampen 3-2, mye takket være et hat trick av Paolo Rossi.

Vest-Tyskland begynte mesterskapet med å tape 1-2 for Algerie, en av de største sensasjonen i VM-historien, men mesteren fra 1974 skjerpet seg i tide og tok seg greit videre.

Battiston overfalt
I neste runde ventet et England, som hadde imponert stort, og Spania som så vidt tok seg videre. Uavgjort mot ”Three lions” og seier mot Spania var nok til å sikre en vesttysk semifinaleplass.

Her møtte Vest-Tyskland Frankrike. Etter 120 minutter var stillingen 3-3 og kampen måtte avgjøres fra ellevemetersmerket. Vesttyskerne scoret på fem av sine straffer, mens Frankrike bare scoret på fire. Avansementet til tross, kampen huskes først og fremst for Harald Schumachers overfall av Patrick Battiston, uten at den franske spilleren en gang fikk frispark.

Rossi erobret verden
I Italias semifinale mot Polen var det på ny Rossi mesteren fra 1934 og 1938 måte sette sin lit til. Og Juventus-spissen sviktet ikke. En scoring i hver av omgangen sørget for at Italias finaleplass var i boks.

Etter en målløs første omgang, tok ting seg veldig opp på Santiago Bernabeu etter hvilen. Rossi var i storform og headet Italia i ledelsen like før timen var passert. Italinerne lå dypt og kompakt og hadde en voldsom kontringsstyrke i laget. Marco Tardelli og Alessandro Altobelli. Paul Breitners scoring ble ingenting annet enn et trøstemål.

Italia vant finalen 3-1 og deres tredje VM-triumf var et faktum.

Profilen og toppscoreren: Paolo Rossi
Som i Argentina fire år tidligere ble mesterskapets toppscorer også kåret til den beste spilleren. I likhet med resten av laget, begynte Rossi mesterskapet svakt. Spilleren som hadde vært involvert i en kampfiksingsskandale, og ble spilleklar kun uker mesterskapet, stod virkelig frem da Italia trengte ham som mest.

Paolo Rossi ble den største italienske helten da landet sikret sin tredje VM-tittel. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic
Paolo Rossi ble den største italienske helten da landet sikret sin tredje VM-tittel. Foto: Getty Images / Getty Images Sport Classic

Det brasilianske laget med stjerner som Socrates, Zico og Falcao var store favoritter til å vinne hele mesterskapet, men Rossis eventyrlige hat trick satt en effektiv stopper for den brasiliansk VM-drømmen.

Scoret som nevnt også to mål i semifinalen mot Polen og ytterligere ett i finalen. Rossi var mannen som fikk ting til å skje på et Italia-lag få levnet noen sjanser både før og innledning av mesterskapet i Spania.