Daniel Passarella ble båret på gullstol etter at Argentina hadde vunnet sitt første verdensmesterskap. Foto: VI-Images / Getty Images Sport Classic
Daniel Passarella ble båret på gullstol etter at Argentina hadde vunnet sitt første verdensmesterskap. Foto: VI-Images / Getty Images Sport Classic

XI: Argentina 1978

Argentina gjorde som Vest-Tyskland fire år tidligere og vant VM på hjemmebane. 

Etter å ha søkt om å arrangere verdensmesterskapet i fotball, var det omsider Argentina sin tur i 1978. Turneringen skulle også vise se å bli den siste i Sør-Amerika på 28 år.

For andre gang på rad feilet England med å kvalifisere seg. Det samme gjorde Tsjekkoslovakia, Jugoslavia, Sovjetunionen og Uruguay, mens mesterskapet ga VM-debuten til Iran og Tunisia.

Mesterskapet ble spilt etter samme modell som i Vest-Tyskland fire år tidligere. De to beste lagene fra de fire gruppene tok seg videre til gruppespill nummer to, der vinneren av hver gruppe gikk til finalen.

Nederland uten Cruyff
Mesterskapet i Argentina var ikke fritt for kontroverser. Da landet ble utsatt for et militærkupp to år tidligere, ble det spekulert i om flere land ville trekke seg. Men da mesterskapet nærmet seg valgte alle de kvalifiserte landene å ta turen. Det gikk blant annet rykter på at Nederlands store stjerne Johan Cruyff, valgte å stå over mesterskapet grunnet kuppet, men dette har Cruyff selv tilbakevist i senere tid.

Vertsnasjonen kom bra i gang i sitt eget mesterskap og slo Ungarn og Frankrike 2-1 i de to første kampene. Før den siste gruppekampen mot Italia var begge lag videre, så at Italia vant kampen var kun av akademisk interesse.

Stod mellom Italia og Nederland
Polen og Vest-Tyskland tok seg videre fra gruppe to, Østerrike og Brasil fra gruppe tre, mens Nederland, noe overraskende, fikk med seg Peru videre fra den siste innledende gruppen.

Nederland begynte det andre rundespillet med å slå Østerrike hele 5-1. I neste kamp mot Vest-Tyskland ble det uavgjort. Italia som var det siste laget i denne gruppen vant også mot Østerrike og spilte i likhet med Nederland uavgjort mot Vest-Tyskland. Før den kampen mellom Nederland og Italia var premisset klart: Vinneren tar seg til VM-finalen.

Italia tok ledelsen i første omgang, men etter hvilen snudde Nederland kampen og var dermed klar for sin andre strake VM-finale.

I den andre gruppen ble det også svært tett mellom arvefiendene Brasil og Argentina. Etter to kamper sto begge lag med en seier og en uavgjort, de spilte 0-0 seg imellom. Hvis Brasil gjorde jobben mot Polen og Argentina slo Peru, var det målforskjellen som ville bestemme hvem som tok seg til finalen.

Argentina ga Peru halvdusinet fullt 
Brasilianerne slo Polen 3-1, noe som betydde at Argentina måtte vinne med fire mål eller mer. Vertsnasjonen hadde fordelen av at deres kamp gikk etter Brasils. Argentina ledet 2-0 til pause og etter hvilen gikk rullegardinen fullstendig ned for Peru som slapp inn ytterligere fire.

Som i Vest-Tyskland fire år siden tok altså vertsnasjonen seg til finalen og møtte Nederland der. Heller ikke oppbyggingen til finalen var fritt for kontroverser. Det argentinske laget kom ut veldig sent og det ble også klaget på Rene van de Kerhofs bandasje på håndleddet.

Da kampen kom i gang sendte Mario Kempes hjemmefansen til himmels med sin scoring åtte minutter før pause. Det så lenge ut til at Kempes' mål skulle bli det eneste, men ni minutter før full tid utlignet Dick Nanninga for oransjetrøyene.

Kampen gikk til ekstraomganger, og her var det ingen tvil om hvor seieren skulle enda. Kempes sendte argentinerne på ny i ledelsen helt på tampen av første ekstraomgang og med fem minutter igjen feide Daniel Bertoni all tvil til side. Argentina vant sitt første verdensmesterskap.

Profilen og toppscoreren: Mario Kempes
Den argentinske spissen ble mesterskapets store spiller og mottok både Gullballen og Gullstøvelen for sin innsats. Hans lidenskap, fart og hengivenhet var viktig da Argentina sikret sin første VM-tittel.

Mario Kempes ble den store helten med sine to scoringer i finalen mot Nederland. Foto: Central Press / Getty Images Sport Classic
Mario Kempes ble den store helten med sine to scoringer i finalen mot Nederland. Foto: Central Press / Getty Images Sport Classic

Matadoren, som han ble kalt, scoret seks mål i mesterskapet på hjemmebane. Kempes gikk målløs gjennom det første gruppespillet, men da alvoret virkelig tok til viste han seg frem. To mål i 2-0-seieren over Polen og samme antall mot Peru gjorde at Kempes var svært delaktig da Argentina spilte seg til en finaleplass.

I selve finalen ble han også den store, store helte da han på ny scoret to mål og med det kunne festen i Argentina begynne.