Denne gjengen kan i år så nedenfra og opp. Det er lave forventninger til det amerikanske laget. Foto: Jamie Sabau / Getty Images Sport
Denne gjengen kan i år så nedenfra og opp. Det er lave forventninger til det amerikanske laget. Foto: Jamie Sabau / Getty Images Sport

USA

I tidligere mesterskap har USA langt fra vært noen kasteball, men amerikansk exit etter gruppespillet gir i år meget lav odds. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
USAs første kvalifiseringsrunde begynte noe haltende. Rett nok ble ikke alt for sterke Antigua og Barbuda slått 3-1 i den første kampen, men så fulgte uavgjort borte mot Guatemala og tap for Jamaica i Kinston.

1-0-seieren hjemme mot Jamaica roet nok de amerikanske nervene noe og kvalifiseringsrunden ble avsluttet med strake seire over Antigua og Barbuda og Guatemala.

Den andre og avgjørende kvalifiseringen begynte med et boretap for Honduras, hjemmeseier over Costa Rica og uavgjort borte mot Mexico. USA koblet virkelig et grep om en VM-billett med tre strake seiere over henholdsvis Jamaica, Panama og Honduras.

Bortetapet for Costa Rica var kun et arbeidsuhell, for USA avsluttet den nord- og mellomamerikanske kvalifiseringen ved å slå Mexico, Jamaica og Panama.

VM-historikk:
USA deltok i det første verdensmesterskapet og tok seg lekende lett videre fra en gruppe bestående av Belgia og Paraguay. I semifinalen mot Argentina hadde dog amerikanerne ingen sjanse og tapte hele 1-6.

Ingen sjanse hadde de heller ikke fire år senere da de møtte vertsnasjonen Italia i det som skulle vise seg å bli USA første og eneste kamp i det mesterskapet. Italia vant 7-1.

I 1950 stod USA for en av VM-historiens største overraskelser da landet slo England i Brasil, men tap for Chile og Spania gjorde at det ble et rimelig kort VM-eventyr også denne gangen.

Det gikk nå 40 år før USA på ny kvalifiserte seg til et mesterskap. Men VM i Italia ble ingen god opplevelse for amerikanerne som tapte samtlige tre kamper og reiste hjem med 2-8 i målforskjell.

Fire år senere var det USAs tur til å arrangere VM. Uavgjort mot Sveits og seier mot Colombia holdt til avansement, selv om det ble tap i siste gruppekampen mot Romania. I åttedelsfinalen tapte USA 0-1 for Brasil.

I 2002 overrasket USA stort og tok seg helt til kvartfinalen. Her ble det et knept tap for Tyskland som senere tapte finalen mot Brasil.

Både i 1998 og 2006 måtte USA reise hjem etter gruppespillet, mens Sør-Afrika for fire år siden ble exit etter åttedelsfinalen mot Ghana.

Bradley kommer til å spille en sentral rolle i det amerikanske laget. Foto: Mark Runnacles / Getty Images Sport
Bradley kommer til å spille en sentral rolle i det amerikanske laget. Foto: Mark Runnacles / Getty Images Sport

Profilen: Michael Bradley
Sønnen til Stabæk-trener Bob Bradley har relativt stille og rolig vokst inn i rollen som USA klart beste spiller. Yngsteblad Bradley fikk nylig en litt ny rolle på det amerikanske landslaget. Da trener Jürgen Klinsmann la om fra 4-2-3-1 til en mer klassisk 4-4-2 med diamant på midten, var det Bradley som fikk i oppgaven å være på toppen av diamanten.

Dette viste seg å være et effektivt trekk, for på denne måten får USA bedre benyttet Bradleys styrke, pasningsferdigheter og evne til å komme seg inn motstanders sekstenmeter. Toronto FC-spilleren, med fortid i blant annet Boruissa Mönch engladbach og Roma, er taktisk meget klok. Hans vilje og energi kan bli helt avgjørende i USAs jakt på avansement i Brasil.