Ghana har havnet i en steintøff gruppe og må kjempe med nebb og klør skal det bli spill i utslagningsrundene. Foto: Ian Walton / Getty Images Sport
Ghana har havnet i en steintøff gruppe og må kjempe med nebb og klør skal det bli spill i utslagningsrundene. Foto: Ian Walton / Getty Images Sport

Ghana

Landet som kun var en volleyballspillende Luis Suarez unna en semifinaleplass sist, må opp i ringene fra start skal det bli avansement i Brasil. 

Veien til VM:
Ghana slo stakkars Lesotho hele 7-0 i den kvalifiseringskampen. I neste kamp, borte mot Zambia, gikk ghaneserne på et noe overraskende tap. To trepoengere over Sudan, samt en ny seier over Lesotho, gjorde sitt til Ghana kun trengte uavgjort i den siste kampen mot Zambia for å sikre seg omspillplassen.

Ghana gjorde jobben og vel så det, og vant 2-1 i Kumasi. Nå var et dobbeloppgjør mot sterke Egypt neste hinder for James Kwesi Appiahs krigere.

Anført av en opplagt Asamoah Gyan, ga ikke ghaneserne seg før det stod 6-1 på resultattavlen i Kumasi i det første oppgjøret. Returoppgjøret i Kairo ble nærmest som en transportetappe å regne og det gjorde Ghana ingenting som helst at Egypt vant denne kampen 2-1.

VM-historikk:
Det afrikanske landet kvalifiserte seg til sitt første VM for åtte år siden. Debutkampen endte med 0-2-tap for Italia, men seiere over Tsjekkia og USA sikret ghaneserne en plass i åttedelsfinalen. Her bli Brasil minst et par nummer for store.

Da Afrika for første gang arrangerte et verdensmesterskap i 2010, var Ghana kvalifisert. Serbia ble slått i åpningskampen, før det ble 1-1 mot Australia. Den siste gruppekampen tapte ghaneserne for Tyskland, men tok seg likevel videre. I første utslagningsrunde ble USA slått etter ekstraomganger.

Uruguay ventet så i kvartfinalen. På stillingen 1-1 og med få sekunder igjen, trodde Dominic Adiyiah at han hadde sikret en historisk semifinaleplass, men Luis Suarez stod på streken og slo ballen unna. Fra ellevemetersmerket håndterte ikke Gyan presset og kampen gikk til straffekonkurranse som Uruguay til slutt vant.

Storspill i Brasil kan gjøre Europas beste klubber enda mer interessert i Boateng. Foto: Cameron Spencer  / Getty Images Sport
Storspill i Brasil kan gjøre Europas beste klubber enda mer interessert i Boateng. Foto: Cameron Spencer  / Getty Images Sport

Profilen: Kevin-Prince Boateng
Schalke-spilleren, med fortid i blant annet AC Milan og Tottenham, er Ghanas største stjerne og en spilleren som må ta ansvar, skal det bli avansement i Brasil. En allsidig spiller som kan bekle flere roller på midtbanen.

Er kanskje aller best når han får ligge i en fremskutt midtbanerolle og kan dundre i angrep. Da kommer Boatengs kraft og hurtige bein best til sin rett. Han er en god avslutter som også har evnen til å slå gode gjennombruddspasninger.

Det har blitt spekulert i om flere av de største engelske klubbene ønsker å kjøpe Boateng denne sommeren. Et godt mesterskap vil selvsagt ikke gjør ham mindre attraktiv.