Portugal har havnet i det som ser ut som en knalltøff gruppe, men med verdens beste fotballspillere på banen kan Portugal bli en vrien nøtt å knekke. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport
Portugal har havnet i det som ser ut som en knalltøff gruppe, men med verdens beste fotballspillere på banen kan Portugal bli en vrien nøtt å knekke. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport

Portugal

Det blitt mye nesten for Portugal i de siste mesterskapene. I Brasil må landet igjen nøye seg med et outsiderstempel. 

Veien til VM:
Begynte kvalifiseringen ved oppskriftsmessig å slå Luxemburg og Aserbajdsjan. Så fulgte en dårlig periode for Paulo Bentos menn. Først tapte de bortekampen mot Russland og da Portugal spilt uavgjort i to kamper på rad mot Nord-Irland og Israel, var det en klar russisk fordel i gruppen.

Kom tilbake på vinnersporet i neste kamp mot Aserbajdsjan og øynet nok muligheten for en gruppeseier da Russland ble slått i Lisboa. Slo Nord-Irland i neste kamp, før de nok en gang spilte uavgjort mot Israel. Da hjalp det lite at Luxemburg ble klart slått i siste kamp.

Portugal måtte ut i omspill mot Sverige. Portugal stanget og stanget i hjemmekampen, men ni minutter før full tid sikret Cristiano Ronaldo et godt utgangspunkt med sin 1-0-scoring.

Samme Ronaldo ga Portugal ledelsen i returmøtet i Sverige. Så våknet Zlatan Ibrahimovic til livet. To kjappe scoringer fra den svenske superstjernen og kampen i Stockholm var vidåpen. Men da to Ronaldo på ny ansvar, viste hvem som virkelig var sjefen og scoret to mål på tre minutter. Den portugisiske VM-billetten var i boks.

VM-historikk:
Portugal deltok i sitt først VM i 1966 og gjorde seg virkelig bemerket i England. Eusebio ødela nærmest på egenhånd den regjerende mester Brasil ut etter gruppespillet. I kvartfinalen mot Nord-Korea var portugiserne skikkelig ille ute, men nok en gang tok Eusebio ansvar og scoret fire i kampen Portugal til slutt vang 5-3. I semifinalen mot vertsnasjonen ble det tap, i sin VM-debut tok Portugal bronse da Sovjetunionen ble slått i bronsefinalen.

Det gikk nå 20 år uten portugisisk deltakelse, men i 1986 klarte landet igjen å kvalifisere seg til et verdensmesterskap. Slo England i den første kampen, men tap for Polen og Marokko gjorde at Portugal måtte reise slukøret hjem etter gruppespillet.

Samtlige mesterskap på 90-tallet gikk uten Portugal. Kvalifiserte seg til mesterskapet i 2002, men nok en gang ble det exit etter gruppespillet.

I 2006 cruiset Portugal gjennom gruppespillet, før Nederland ble slått i åttedelsfinalen. Slo England etter straffekonkurranse i neste runde, før Frankrike ble for sterke i semien. Tapte også bronsefinalen mot Tyskland.

Tok seg videre fra gruppespillet i Sør-Afrika på Elfenbenskystens bekostning, men måtte se seg slått av sine iberiske naboer Spania i åttedelsfinalen.

Dette er mannen Tyskland, Ghana og USA må stoppe. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport
Dette er mannen Tyskland, Ghana og USA må stoppe. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport

Profilen: Cristiano Ronaldo
Ble tidligere i år, fullt fortjent, kåret til verdens beste fotballspiller i 2013. En tilnærmet komplett fotballspiller. Ronaldo er sterk, kan avslutte med begge bein, er meget god på hodet, en glimrende dribler, er god på frispark og slik kunne man fortsette i det uendelige.

Portugals soleklare ener og kaptein. Stod virkelig frem i omspillet mot Sverige og skjøt nærmest på egenhånd portugiserne til Brasil. Har scoret smått sensasjonelle 177 ligamål på 165 kamper i Real Madrid-drakten siden overgang fra Manchester United. Portugal-seier i Brasil gir meget godt odds, men med Ronaldo på laget kan alt, absolutt alt skje.