Det tyske laget er godt besatt på keeperplass, i forsvaret og på midten. Men det kryr ikke akkurat av angrepsalternativer i troppen. Foto: Marco Luzzani / Getty Images Sport
Det tyske laget er godt besatt på keeperplass, i forsvaret og på midten. Men det kryr ikke akkurat av angrepsalternativer i troppen. Foto: Marco Luzzani / Getty Images Sport

Tyskland

"Die Mannschaft" drar til Brasil som en av de store favorittene. Det er 24 år siden sist Tyskland vant et VM. Det tyske folket er sulteforet på suksess. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
Den tyske maskinen var påskrudd fra første kamp i kvalifiseringen. Færøyene, Østerrike og Irland ble i tur og orden slått. At Tyskland så rotet bort en 4-0-ledelse og bare fikk med seg ett poeng fra hjemmemøtet med Sverige var en sensasjon, men poengtapet kan uansett ikke ses på som noe annet enn et arbeidsuhell.

For nå ble Kasakhstan (to ganger), Østerrike, Færøyene og Irland i tur og orden slått med tre mål hver. For sikkerhets skyld avsluttet Joachim Löws menn kvalifiseringen med å slå Sverige 5-3 på bortebane.

VM-historikk:
Tyskland var ikke med i det første mesterskapet i 1930, men i 1934 var de med og tok en imponerende tredjeplass i Italia. Det påfølgende mesterskapet var ikke noe å skrive hjem om, mens tyskerne var utestengt i 1950.

I 1954 viste derimot tyskerne en voldsom moral da de slo Ungarn 3-2 i en kamp som senere ble døpt ”Mirakelet i Bern”. Var for alvor med i mesterskapene fremover og kom nærmest en ny seier da de spilte seg til finalen, men tapte for England i 1966.

Etter en ny tredjeplass i 1970, kunne tyskerne igjen slippe jubelen løs fire år senere og det åttpåtil på hjemmebane. I både 1982 og 1986 ble det sure finaletap for Tyskland, men tapene ble glemt da Tyskland, eller Vest-Tyskland som landet fremdeles het, i 1990 slo Argentina 1-0 i finalen.

De to andre mesterskapene på 1990-tallet endte begge med exit etter kvartfinalen. i 2002 spilte Tyskland seg frem til finalen, men måtte seg slått av Brasil. Både på hjemmebane i 2006 og i Sør-Afrika fire år senere har det blitt tredjeplass på tyskerne.

Profilen: Mesut Özil
En av Fotball-Europas mest elegante spiller. Få kontrollere kulen bedre enn tyskeren. Midtbanespilleren har et fantastisk blikk for spillet og ser åpningene ingen andre ser. Tidvis kan han nesten se uinteressert ut, men det ser bare slik ut.

En Mesut Özil i form kan åpnet opp ethvert forsvar. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
En Mesut Özil i form kan åpnet opp ethvert forsvar. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ

Özil har en fotballhjerne som tenker fortere enn gjennomsnittets. Kan slå de mest geniale gjennombruddspasninger, men han har også vist at han selv kan bidra med mål, spesielt fra distanse.

Viste seg å være en svært viktig brikke for Arsenal i årets sesong, noe også Arsene Wenger ettertrykkelig uttalte. Mistet en del kamper på vårparten med skade, men kom tilbake på slutten av sesongen og viste igjen prov på sin klasse da.