Denne familien redder loppe-leker fra søppelfyllinga

Kunstnerfamilien lager nye ting av lekene ingen vil ha. Se video!

Hvert år bruker nordmenn 2,3 milliarder kroner på leker. Norske barn har over 500 leker på rommet sitt som senere ofte havner på loppemarked.

Posesalg på loppemarked

Etter dørene stenger på loppemarkedet ligger det haugevis av leker igjen. Dette er ting som senere blir kjørt på søppelfyllinga.Den siste timen er det derfor ekstra billig og alltid veldig mye igjen.

NYTT LIV: Lekedyr som har blitt til bestikk.
NYTT LIV: Lekedyr som har blitt til bestikk.

Men kunstnerfamilien Gunilla Holm Platou, Eivind Platou og barna Pelle (7) og Thelma (5) jakter på lekene som ingen vil ha. I tre år har de reddet loppeleker fra å bli til søppel. 

Redningsaksjon

Loppemarkedprosjektet startet våren 2011, da Gunilla spurte en av de frivillige hva som ville skje med alle lekene ved stengetid. Hun ble trist da hun hørte det skulle kastes.

– Det er så synd, for loppemarked er en så utrolig bra ting. det var derfor denne redningsaksjonen vår startet, sier hun.

KUNST AV GJENBRUK: Gunilla Holm Platou i kunstnerverkstedet sammen med datteren Thelma (5).
KUNST AV GJENBRUK: Gunilla Holm Platou i kunstnerverkstedet sammen med datteren Thelma (5).

Design- og kunstnerparet er opptatt av å tenke bærekraftig, og vise hvordan ting kan få nytt liv. I godshuset som fungerer som kunstnerverksted, lager hele familien nye gjenstander av loppeleker. 

 

FERDIG VASKET: Kammer som skal bli til et kunstverk.
FERDIG VASKET: Kammer som skal bli til et kunstverk.

Bevisst på gjenbruk

Gunilla erkjenner at det har blitt mye leker etterhvert. Men selv om ikke alt har fått nytt liv enda, så skal det bli noe til slutt. 

– Man må nå et kritisk volum før man kan begynne å bygge noe, sier hun. 

Noe av kunsten de lager selger Gunilla gjerne i galleriet sitt i Drammen. Gunilla synes det er viktig at barna ikke bare får se lekebutikkene med alle de ferdige produktene i. Målet med prosjektet er derfor tredelt. 

– Målene er å vise barna hvilket forbrukersamfunn vi lever i, samt gjøre dem bevisst på gjenbruk. I tillegg får vi også et felles familieprosjekt som de voksne har like stor glede av som barna. Dermed kan vi skape kunst av det vi finner, forteller Gunilla.