Franz Beckenbauer og Vest-Tyskland slo Nederland 2-1 i finalen og tok med det sin andre VM-triumf. Foto: Popperfoto.
Franz Beckenbauer og Vest-Tyskland slo Nederland 2-1 i finalen og tok med det sin andre VM-triumf. Foto: Popperfoto.

X: Vest-Tyskland 1974

Nederland begeistret med sin totalfotball, men det var ikke nok til å slå et velsmurt vesttysk maskineri i finalen. 

Da Brasil vant sitt fjerde VM-gull fire år tidligere, fikk de også beholde Jules Rimet-trofeet. Før mesterskapet i Vest-Tyskland ble et nytt trofé laget av den italienske kunstneren Silvio Gazzaniga.

Verken England, Frankrike, Mexico, Ungarn eller Spania klarte å kvalifisere seg til mesterskapet. Det gjorde derimot Øst-Tyskland, Haiti, Australia og Zaire som alle deltok for første gang.

Mesterskapet ble spilt etter en annen modell enn hva tilfellet hadde vært i de foregående turneringene. De seksten lagene ble delt i fire grupper, hvor de to beste lagene gikk videre til en ny gruppe. Gruppevinneren her fikk så en finaleplass.

Cruyff ledet an totalfotballen
Nederland imponerte stort med sin totalfotball og hadde få problemer med å ta seg videre til det andre gruppespillet. Her fortsatte oransjetrøyene det gode spillet og vasket gulvet med blant annet Argentina og Brasil. Nederland var dermed klar for sin første VM-finale, mens Brasil måtte ta til takke med en plass i bronsefinalen.

Vest-Tyskland startet mesterskapet med strake seiere over Chile og Australia. Vertsnasjonen var alt videre da de møtte Øst-Tyskland i den siste gruppespillkampen, men med tanke på historien mellom de to landene, var dette selvsagt ikke en kamp vertene ville tape.

Snaut kvarteret før full tid skjedde det utenkelige. Jurgen Sparwasser fikk kontroll på en vanskelig ball, kom seg inn i sekstenmeteren og sendte østtyskerne i en sensasjonell ledelse. Den holdt de på kampen ut og overraskelsen var et faktum.

Tapet virket trolig skjerpende på Vest-Tyskland, for i det andre gruppespillet viste de Jugoslavia, Sverige og Polen ingen nåde.

Müller matchvinner
Nederland fikk en drømmestart på finalen da Johan Neeskens sendte de oransje i ledelsen allerede før to minutter var spilt. Johan Cruyff fikset straffe som Neeskens iskaldt satte i mål Paul Breitner utlignet for vertene etter halvspilt første omgang fra ellevemetersmerket.

Like før hvilen var selvfølgelig Gerd Müller på rett plass til rett tid og sendte vesttyskerne i ledelsen med et typisk Muller-mål fra 9-10 meter.

Begge lag jaktet flere mål etter hvilen, men verken Nederland eller Vest-Tyskland evnet å få ballen over streken, skjønt Muller hadde nok en ball i mål, men da hadde linjedommeren alt markert for offside.

Vest-Tyskland var dermed 2-1 og tok sin andre VM-triumf.

Profilen: Johan Cruyff (Gullballen)
En av de mest innflytelsesrike personene fotballen noen gang har sett. Både som spiller og senere som trener har Cruyffs fotballfilosofi vært avgjørende for utviklingen av totalfotballen.

Han hadde en strøken teknikk og voldsom fart, men han største forse var åpenbart hans blikk for spillet. I 1974 viste nederlenderen er vending som senere skulle bli oppkalt etter Cruyff. Han kjørte fullstendig karusell med svenske Jan Olsson og svensken er trolig svimmel enda.

Johan Cruyff, som her skaffer Nederland straffe i finalen, var mesterskapets store spiller i Vest-Tyskland. Foto: Popperfoto.
Johan Cruyff, som her skaffer Nederland straffe i finalen, var mesterskapets store spiller i Vest-Tyskland. Foto: Popperfoto.

Hjernen bak den nederlandske totalfotballen var strålende i Vest-Tyskland. Scoret to mål i 4-0-seieren over Argentina, i tillegg til at han scoret et da Nederland slo regjerende mester Brasil. I finalen skaffet Cruyffs Nederland straffe, men det holdt ikke til seier i Berlin.

I tillegg til at han var en vital del av Nederlands landslag, har Cruyff også vært svært viktig i utviklingen av systemet som siden har preget Ajax og Barcelona spillestil.

Toppscoreren: Grzegorz Lato (Gullstøvelen)
Kantspilleren, som spilte store deler av sin karriere i Stal Mielec, leverte virkelig varene i Vest-Tyskland. Scoret blant annet to mål i Polens 3-2-seier mot Argentina. Fulgte opp med matchvinnerscoringer mot både Sverige og Jugoslavia i det andre gruppespillet.

Skjøt dermed Polen til sin første bronsefinale i et VM. Der var Brasil motstander og Lato ble selvsagt matchvinner i denne kampen også og sikret med det Polens første VM-medalje. En kjapp spiller som første og fremst var en lagspiller. Var også med i VM i 1978 og 1982 og noterte seg for mål i begge disse mesterskapene.