Pele og det brasilianske laget jublet over en av sine fire scoringer i VM-finalen mot Italia. Foto: Rolls Press / Popperfoto
Pele og det brasilianske laget jublet over en av sine fire scoringer i VM-finalen mot Italia. Foto: Rolls Press / Popperfoto

IX: Mexico 1970

Brasil var knusende overlegne, vant samtlige kamper og avsluttet mesterskapet med stil da de vasket gulvet med Italia i finalen. Landets tredje VM-tittel på tolv år var dermed i boks. 

For første gang i VM-historien gikk et mesterskap verken av stabelen i Europa eller Sør-Amerika. Mexico ble nemlig valgt til å arrangere mesterskapet, nok en gang på Argentinas bekostning.

Ikke bare var det mange som så kampene rundt om i Mexico ringside, teknologien var nå blitt så bra at flere kamper ble overført på TV, attpåtil i farger.

Fotballkrigen
Interessen var, som i tidligere VM stor for å delta, og over 70 land deltok i kvalifiseringen. Det oppstod problemer spesielt et sted. Stemningen mellom El Salvador og Honduras hadde vært mildt sagt spent.

Da lagene møttes til omspill for mesterskapet i 1970, ble det katalysatoren i en firedagerskonflikt som har fikk navnet Fotballkrigen. Da mesterskapet omsider kom i gang skapte høy temperatur og arenaer i høyden utfordringer for spillerne. Men der mesterskapene på 1960-tallet bar preg av at det defensive var viktigste, var det nå den offensive fotballen som rådde.

Brasil den store favoritten
Italia var en halvsovende stormakt, men i Mexico viste de hvite og blå seg frem igjen. I sin første gruppekamp slo de Sverige, før det ble uavgjort mot både Uruguay og Israel. Det var uansett nok til avansement fra en gruppe det kun ble scoret seks mål totalt.

I kvartfinalen slo italienerne vertsnasjonen hele 4-1, før de noen dager senere sikret en finalebillett på Vest-Tysklands bekostning, etter en thriller av en fotballkamp som Italia vant 4-3 etter ekstraomganger.

Brasil kom til Mexico som den kanskje største favoritten av dem alle og søramerikanerne sviktet ikke. Gruppespillet gikk lett som en lek med tre seiere. I kvartfinalen var det Peru som var brasilianernes motstander, men de klarte aldri å gi Brasil skikkelig kamp.

I semifinalen tok Uruguay noe overraskende ledelsen, men Brasil slo knallhardt tilbake. Scoringer av Clodoaldo, Jairzinho og Rivelino sikret finaleplassen.

Pele sendte Brasil i føringen allerede i det 18. minutt. Italia slo utlignet noe minutter før pause og lagene var like langt ved halvtid. Over i andre omgang var det dog ingen tvil om hvor seieren skulle ende. Gerson, Jairzinho og Carlos Alberto tegnet seg alle på scoringslisten i finalen Brasil vant hele 4-1. Brasil ble dermed det første landet til å vinne fotball-VM tre ganger.

Profilen: Pele (Gullballen)
Brasil angrepsrekke i 1970 bestod av Jairzinho, Pele, Gerson, Tostao og Rivelino. Det kan absolutt diskuteres om verden før eller siden har satt maken til offensiv slagkraft. Og best av dem alle var Pele.

Pele var svært sentral da Brasil vant sin tredje VM-tittel. Foto: Getty Images Sport Classic
Pele var svært sentral da Brasil vant sin tredje VM-tittel. Foto: Getty Images Sport Classic

En komplett fotballspiller med drible- og avslutterferdigheter verden knapt har sett. Hadde en finger med i spillet i forbindelse med 14 av Brasils 19 mål i mesterskapet.

Sendte Brasil i føringen i finalen med et hodestøt og noterte seg også for tre andre mål i Mexico. Ble hyllet som spiller og hylles den dag i dag, med god grunn. ”Den sorte perle”, ”Kongen av fotball” eller rett og slett ”Kongen” er noen av kallenavnene han har fått. Vant hele tre VM med Brasil, i 1958, 1962 og 1970 og var i tillegg en notorisk målscorer for sitt brasilianske klubblag Santos.

Toppscoreren: Gerd Muller (Gullstøvelen)
”Der Bomber” var på rett plass til rett tid gang på gang. Det til tross for at verken var rask, høy eller rett og slett så ut som en fotballspiller. Men han hadde en voldsom akselrasjon på korte distanser og et scoringsinstinkt de fleste bare kan drømme om.

Scoret elleville ti mål i Mexico og fulgte opp med fire mål fire år senere, noe som gjorde at han lenge var den mestscorende spilleren i VM. 68 mål på 62 landskamper for Vest-Tyskland forteller alt om en spiller med et eksepsjonelt instinkt for mål.