THREE LIONS-JUBEL: England-kaptein Bobby Moore kunne heve Jules Rimet-trofeet etter en svært dramatisk finale mot Vest-Tyskland.
THREE LIONS-JUBEL: England-kaptein Bobby Moore kunne heve Jules Rimet-trofeet etter en svært dramatisk finale mot Vest-Tyskland.

VIII: England 1966

Geoff Hurst ble den store helten da England sikret sitt første og foreløpig siste VM-gull. Den dag i dag diskuteres det om Englands tredje mål i finalen mot Vest-Tyskland faktisk krysset linjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en snarvisitt innom det søramerikanske kontinent i 1962, var mesterskapet tilbake i Europa fire år senere. England ble valgt til vertskap på bekostning av Vest-Tyskland og Spania.

Det var stor interesse for å delta i mesterskapet, og til tross for afrikansk boikott, deltok hele 70 nasjoner i kvalifiseringen. Noe overraskende klarte verken Jugoslavia eller Tsjekkoslovakia å kvalifisere seg. Det klarte derimot Nord-Korea og Portugal, som deltok for første gang.

England, som tidligere ikke hadde gjort seg bemerket nevneverdig, skulle for alvor vise seg frem i sitt eget mesterskap. Men det begynte med en kjedelig 0-0-kamp mot Uruguay. I det hele tatt var det det defensive som var viktigst for Alf Ramsey og hans menn. Dette kom tydelig til syne gjennom Englands målforskjell etter gruppespillet. Fire scorede og null innslupne på tre kamper, var svært uvanlig på denne tiden.

Vest-Tyskland og Argentina gjorde begge jobben i gruppe to, men sistnevnte spilte så voldsomt at FIFA ba de argentinske spillerne om å roe seg.

Nord-Korea detonerte bombe
Brasil kom mesterskapet med to strake VM-titler i bagasjen, men laget som begeistret en hel fotballverden i både Sverige og Chile, klarte ikke å følge opp i England. I det gruppespillet tapte brasilianerne første 3-1 mot debutant Portugal, før Ungarn så den regjerende mester med tilsvarende siffer noen dager senere. Det skulle gå 32 år før Brasil igjen tapte en gruppespillkamp.

En skikkelig skrell var det at Nord-Korea skulle slå Italia og attpåtil ta seg vider til utslagningsrundene på italienernes bekostning. Den andre debutanten fikk med seg Sovjetunionen.

Argentina følte seg snytt
Vest-Tyskland hadde ingen problemer med å slå Uruguay i kvartfinalen og heller ikke Sovjetunionen bød mesteren fra 1954 på nevneverdige utfordringer.

England og Argentina har utkjempet mange kamper både på og utenfor fotballbanen. Landene møttes også i kvartfinalen på Wembley. Geoff Hurst ble den store helten med sin scoringer etter halvtimen. Kampen ble i argentinsk presse kalt ”århundres ran”.

I semifinalen ventet Portugal. Bobby Charlton ble den store helten med sine to mål. England var klar for sin første VM-finale.

Den dag i dag har man ikke slått fast om denne ballen faktisk krysset målstreken. Mål ble det uansett dømt.
Den dag i dag har man ikke slått fast om denne ballen faktisk krysset målstreken. Mål ble det uansett dømt.

Var den over linjen?
Helmut Haller sendte vesttyskerne i ledelsen etter tolv minutter, men Hurst var frempå seks minutter senere og fikset balanse i regnskapet. Martin Peters trodde han hadde ordnet Englands første VM-tittel med sin scoring 13 minutter før full tid, men ett minutt før full tid sørget Wolfgang Weber for ekstraomganger.

Sju minutter ut i den første ekstraomgangen tok det av på Wembley. Hurst fyrte av, ballen gikk i tverrliggeren og ned. Om den faktisk krysset linjen eller ei vites ikke, men mål ble dømt og Englands første og eneste VM-triumf var et faktum.

Profilen: Sir Bobby Charlton (Gullballen)
Mannen som overlede Munchen-ulykken var selve drivkraften bak den engelske triumfen på hjemmebane. Ikke bare var Charlton en fabelaktig fotballspiller med svært gode avslutteregenskaper, hans sportsånd var også et eksempel til etterfølgelse.

For mange er Charlton den største engelske fotballspilleren gjennom tidene, på grunn av sin oppførsel og høflighet, både på og utenfor banen. Charlton spilte store deler av sine aktive karriere i Manchester United, og han stjerne er om mulig større her.

Hans to mål i semifinalen mot Portugal var helt avgjørende ettersom England vant kampen 2-1. Totalt scoret han 49 mål på 106 landskamper.

Toppscoreren: Eusebio da Silva Ferreira
Den portugisiske spissen var mesterskapets store åpenbaring. I den første kampen mot Ungarn gikk han riktignok målløs av banen. Mot Bulgaria scoret han sitt første VM-mål, før han fulgte opp med to mål mot Brasil i den siste gruppespillkampen. Målene beseglet også Brasils VM-skjebne.

Eusebio var mesterskapets store spiller, men da semifinaletapet var et faktum, klarte han ikke skjule skuffelsen.
Eusebio var mesterskapets store spiller, men da semifinaletapet var et faktum, klarte han ikke skjule skuffelsen.

I kvartfinalen mot Nord-Korea var Portugal fullstendig ute å kjøre en periode. Nordkoreanerne sjokkert seg selv og alle andre og ledet 3-0 etter 22 minutter. Så steg Eusebio og fikk senket de portugisiske skuldrene. Med sine to mål før pause og like mange etter, sikret han på egenhånd semifinaleplass.

Eusebios mål i semifinalen mot England var ikke nok, og Portugal måtte ta til takke med bronsefinale i sitt første VM. Der slo debutantene Sovjetunionen 2-1. Eusebio scoret selvsagt ett av målene.

Angriperen gikk under kallenavnet ”Den sorte panter” og spilte store deler av sin aktive karriere i Benfica. Her scoret han smått sensasjonelt 638 mål på 614 kamper! Eusebio døde tidligere i år av hjertesvikt. Etter sin død ble han selvsagt hedret av en samlet fotballverden.