I gruppe med Frankrike, Ecuador og Honduras har disse spillerne en god mulighet til å ta seg videre til en åttedelsfinale. Foto: Harold Cunningham / Getty Images Sport
I gruppe med Frankrike, Ecuador og Honduras har disse spillerne en god mulighet til å ta seg videre til en åttedelsfinale. Foto: Harold Cunningham / Getty Images Sport

Sveits

Sveitsisk fotball har blitt hyllet for måten den har gjenreist seg på. Nå er det på tide å vise hva man duger til på det høyeste nivået. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
Sveits begynte sin ferd mot Brasil ved å slå Slovenia og Albania begge 2-0. Norge var det første landet som unngikk å tape for sveitserne da vi spilte 1-1 i Bern. Men Ottmar Hirtzfeld menn fortsatte bare å dure på og Island ble slått 2-0 i neste kamp.

Uavgjort 0-0 borte mot Kypros, før Sveits slo kypriotene 1-0 på eget gress. 4-4 ble resultatet da Island gjestet Bern tidlig i september i fjor. Det betydde at Sveits ville sikre seg en VM-plass med seier i Oslo.

Og sveitserne viste ingen nåde. To scoringer av Fabien Schär, en i hver omgang, sørget for at VM-billetten var i boks i det som også var Egil ”Drillo” Olsens siste landskamp trener for Norge.

VM-historikk:
Sveits deltok i sitt første VM i 1934. Nederland ble slått 3-2 i førsterundekampen, før det var over og ut mot Tsjekkoslovakia i kvartfinalen. Fire år senere tok Sveits seg på ny til kvartfinalen, men denne gangen var det Ungarn, som senere tapte finalen mot Italia, som stod i veien for sveitserne.

Da Sveit arrangerte VM i 1954 tok de seg på ny til kvartfinalen, men nok en gang stoppet det her. Østerrike vant en av VM-historiens villeste kamper 7-5, mens det i 1962 og 1966 ble exit etter gruppespillet for Sveits.

På 1970- og 1980-tallet klarte ikke Sveits å kvalifisere seg til noe mesterskap og en må helt frem til USA i 1994 for å finne neste deltakelse. Her ble Spania alt for sterke i åttedelsfinalen.

Så gikk det to mesterskap uten klokkelandets deltakelse, før de var med igjen i Tyskland i 2006. Etter å ha imponert i gruppespillet, ble Ukraina for sterke i den første utslagningsrunden.

I Sør-Afrika begynte Sveits like godt med å slå Spania 1-0. Tap for Chile i kampen etter gjorde sitt til at håpet om avansement forsvant.

Den store profilen: Xherdan Shaqiri
Shaqiri er bare en av mange strålende unge sveitsere som er i ferd med å gjøre seg bemerket på fotballkartet, men Bayeren München-spilleren er den udiskutable stjernen på det sveitiske laget.

Shaqiri er kanskje den fremste ambassadøren for forandringen som har blitt gjort i sveitsisk fotball. Foto: Marc Iech / Getty Images Sport
Shaqiri er kanskje den fremste ambassadøren for forandringen som har blitt gjort i sveitsisk fotball. Foto: Marc Iech / Getty Images Sport

En liten tettpakket kantspiller som har det mest en moderne fotballspiller trenger av ferdigheter. Fart, fysikk, pasningssikker, avslutteregenskaper og en god dribler.

Han er bare 22 år gammel, men Shaqiri har allerede passert 30 landskamper og har over 130 ligakamper i Basel- og Bayern München-drakten. Lagene som spiller mot Sveits i Brasil gjør lurt å følge ekstra med på venstrekanten, hvis ikke er man fort ille ute.