Nigeria har ikke tatt seg videre fra gruppespillet siden 1998, i Brasil vil denne gjengen gjøre noe med det. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport
Nigeria har ikke tatt seg videre fra gruppespillet siden 1998, i Brasil vil denne gjengen gjøre noe med det. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport

Nigeria

Argentina er den store favoritten i gruppe F, men for Nigerias del kan det være greit at de skal møte argentinerne i den siste gruppekampen.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Veien til VM:
Nigeria begynte sin vei til Brasil ved å slå Namibia i den første kampen. I de to neste kampene, mot Malawi borte og Kenya hjemme, ble det uavgjort 1-1. Stephen Keshis menn kom tilbake på vinnersporet da Nigeria dro til Nairobi.

Så fulgte en ny uavgjortkamp mot Namibia, før Malawi ble slått 2-0 i den siste kvalifiseringskampen.

Superørnene vant dermed gruppen veldig greit og nå ventet Etiopia i omspillet. Behailu Gobeze sendte Etiopia i føringen på hjemmebane i den første kampen, men to scoringer av Emmanuel Emenike sørget for at Nigeria hadde et godt utgangspunkt før returoppgjøret.

I Calabar var det ingen tvil om hvem som skulle til VM. Victor Moses sendte nigerianerne i føringen etter 19 minutter, før Victor Obinna satte kampens andre ti minutter før full tid. Nigeria komfortabelt 4-1 sammenlagt.

VM-historikk:
Superørnene deltok ikke i et VM før i 1994. Her vant Nigeria imponerende nok en rimelig tøff gruppe bestående av Argentina, Bulgaria og Hellas. I åttedelsfinalen måtte det ekstraomganger til for å skille Nigeria og Italia, men tilslutt rodde italienerne i land en 2-1-seier.

Historien gjentok seg fire år senere. For i Frankrike leverte Nigeria varene i gruppespillet og vant gruppen foran Paraguay. I åttedelsfinalen mot Danmark sa det fullstendig stopp for nigerianerne som tapte kampen hele 1-4.

I Japan og Sør-Korea havnet Nigeria i ”Dødens gruppe” med Argentina, Sverige og England. Det ble tapt for ørnene mot både Argentina og Sverige, mens de holdt England til 0-0 i den siste kampen.

Mesterskapet i 2006 gikk uten nigeriansk deltakelse, men i Sør-Afrika var de tilbake i det gode selskap. Nok en gang havnet Nigeria i gruppe med Argentina, men denne gangen var Sør-Korea og Hellas de andre motstanderne. Som i 2002 ble det ett poeng på Nigeria, det kom etter 2-2 mot Sør-Korea.

Mikel er rivjernet på Nigerias midtbane. Foto: Scott Heavey / Getty Images Sport
Mikel er rivjernet på Nigerias midtbane. Foto: Scott Heavey / Getty Images Sport

Den store profilen: John Obi Mikel
Midtbanespilleren ble for alvor kjent for fotballinteresserte nordmenn da han spilte noen kamper for Lyn i 2005. Drakampen mellom Chelsea og Manchester United for å sikre seg Mikels underskrift, forklarte i klartekst hvor ettertraktet han var.

Siden overgangen til Chelsea har Mikel spilte en viktig rolle som London-klubbens rivjern på midtbanen. Hans evne til å dekke store rom og taklingsstyrke har gjort ham til en populær spiller på Stamford Bridge. Tidligere i år bikket han 200 kamper i den blå trøyen. En hardtarbeidende og lojal spiller. Man vet alltid hva man får fra Mikel.