Denne gjengen kan skrive afrikansk fotballhistorie i Brasil. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport
Denne gjengen kan skrive afrikansk fotballhistorie i Brasil. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport

Elfenbenskysten

Afrika har aldri hatt et lag i en semifinale i et fotball-VM. Elfenbenskysten har kvalitet til å skape historie i Brasil. 

Veien til VM:
To uavgjortkamper mot Marokko til tross, ivorianerne hadde ingen problemer med å ta seg videre til omspillet i gruppe med Tanzania, Gambia og nevnte Marokko. For der sistnevnte feilet med de antatt dårligste nasjonen, gjorde Elfenbenskysten jobben.

I omspillet ventet betraktelig større motstand i form av Senegal. VM-billetten virket nesten å være i boks da Elfenbenskysten ledet 3-0 i hjemmekampen, men fire minutter på overtid sørget Papiss Cisse for at det var en viss spenning før returmøtet.

Og de ivoranske nervene ble virkelig satt på prøve da Moussa Saw sendte Senegal i føringen i det 72. minutt. Ett senegalesisk mål til og VM ville gå uten Elfenbenskysten. Men en scoringer helt på tampen av Salomon Kalou gjorde at Sabri Lamouchi og co kunne puste lettet ut.

VM-historikk:
Elfenbenskysten deltar i sitt tredje strake VM, før 2006 hadde ikke det afrikanske landet deltatt i et verdensmesterkskap.

Både i 2006 og 2010 har det blitt exit etter gruppespillet for landslaget som går under kallenavnet ”Elefantene”.

I rettferdighets navn skal det sies at ivorianerne ikke har vært heldig med trekningen i de to foregående mesterskapene. I 2006 endte de i gruppe med Argentina, Nederland og Serbia, mens de i Sør-Afrika spilte mot Brasil, Portugal og Nord-Korea.

Skal Elfenbenskysten ta seg til en semifinale, må lillebror Toure stå frem. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport
Skal Elfenbenskysten ta seg til en semifinale, må lillebror Toure stå frem. Foto: Mike Hewitt / Getty Images Sport

Den store profilen: Yaya Toure
En av de aller beste spillerne i årets Premier League, kanskje den aller beste. Lillebror Toure har en enorm fysikk, er pasningssikker, rå kraft i spillet og god på frispark. Mikser man dette får man en av verdens beste midtbanespillere.

Har blitt kåret til Afrikas beste spiller de tre siste årene, og det vil for så vidt overraske om han ikke får prisen i 2014 også.

En glimrende boks-til-boks-spiller som må ta med seg den gode Premier League-formen til Brasil om Elfenbenskysten skal ha ambisjon om å ta seg videre til åttedelsfinale og kanskje enda lenger enn det også.